NL
Direct technisch advies?
Home > Over ons > Events > Events publiceren > PGConf EU 2018 Lissabon

OptimaData opnieuw silversponsor van PGConf EU

OptimaData is voor het 2e jaar silversponsor van PGConf EU

Dé PostgreSQL Conferentie van Europa

Met in deze bijdrage tips voor efficient symposium bezoek

PG Conf EU 2018

De PG Conf EU is een jaarlijks terugkerend PostgreSQL Event. Elk jaar is de community van een land gastheer. Zo zijn we vorig jaar in Warschau (Polen) geweest en is het nu de beurt aan Portugal om haar gastvrijheid te tonen aan de Europese community en gebruikers. van 23 tot 26 oktober zijn we welkom in Lissabon deze keer.

Tot nog toe, en als we de planning van de breakout sessies bekijken is dat deze jaargang ook weer gelukt, is het een Conferentie met een mooie mix tussen development, tuning, tips, best practises maar ook zachte onderwerpen als Cloud Provider keuze en meer business gerelateerde zaken. De Conferentie is daardoor interessant voor zowel hard-core developers en DBA's maar zeker ook voor sales en business professionals die PostgreSQL beter willen leren kennen en de community willen ontmoeten.

Er zijn stands van dienstverlenende bedrijven met tools, producten om het werken met PostgreSQL aangenaam te maken. Er is ruime aandacht voor de sponsoren en door de dag is er voldoende pauze en ruimte om te netwerken en elkaar te spreken. De sprekers op het event zijn toegankelijk en vaak is er na een breakout sessie gelegenheid om even kort met de spreker van gedachten te wisselen en/of wat vragen te stellen. Elk jaar zijn er ook social events tijdens de conferentie wat een goede gelegenheid is voor ontmoeting en een praatje.

Kortom, een prachtige conferentie waar erg veel deelnemers van deze briljante community van het oudste en succesvolle open source database project naar uitkijken om te bezoeken.

 

Efficiƫnt symposium bezoek

Hoe zorg je er nu voor dat het bezoek aan bijvoorbeeld de PG Conf EU 2018 een waardevolle en effectieve ervaring gaat worden waar je nog lang op kunt terugkijken en waar je veel kennis hebt kunnen opdoen?

Hieronder delen we een aantal tips met je hoe je deze conferentie maar ook andere conferentie en symposia bezoeken kunt aanvliegen:

Agenda woensdag 25 oktober PGConfEU 2018

1. Voorbereiding

Planning
Maak een planning van de sessies waaraan je wilt deelnemen. Kijk ook naar onderwerpen waar je nog niet zoveel van weet. Het is bekend dat als je naar een sessie gaat waarvan je de onderdelen al kent, je slechts 25% nieuwe informatie opdoet. Je zal veel meer leren als je onderwerpen kiest die (nog) wat verder van je kennis af staan.

Houd met je planning rekening met korte pauzes, zorg dat je niet hoeft te gaan rennen.

Maak ook een backupplanning. Het komt in de praktijk voor dat het onderwerp dat je gekozen hebt toch tegenvalt. Dat is niet erg. Verlaat dan zachtjes de zaal en schuif rustig in de sessie van je backupplan. Als je achterin of aan de gangpaden gaat zitten stoor je ook niemand.

 

Paklijst
Stop een paar comfortabele schoenen in je tas, voor je het weet loop je 5 kilometer op zo'n dag en je staat best veel.

Neem een mobiele telefoonlader mee. Dat scheelt je zoeken naar stopcontacten en je bent aan het einde van de dag nog steeds verzekerd van een volle batterij. Om je taxi te bellen of dat leuke lokale restaurantje op te zoeken.

Zorg dat je genoeg visitekaartjes bij je hebt.

2. Praktisch

Kleding
Probeer je in "lagen" te kleden. Binnen kan het in sommige zaaltjes behoorlijk oplopen, niet altijd en overal zal de beschikking over airco's zijn. Dan heb je altijd nog iets om uit te doen. En ook in oktober is het zeer aangenaam in Lissabon maar met een beetje wind is het al gauw wat "chilly".

Water en pauzes
Blijf goed drinken tijdens de conferentie. Neem voldoende tijd voor pauzes en goed drinken. Het is inhoudelijk en intensief, ongemerkt verbruik je veel energie, door pauzes te nemen is er tijd voor ontspanning, neem je meer informatie op en blijf je ook scherp!

Pen en papier ipv laptop
Overweeg eens om pen en papier mee te nemen naar de sessies in plaats van een laptop. Natuurlijk kan het makkelijk zijn om snel notities te maken. Maar het leidt erg af en het is ook verleidelijk om tijdens een sessie nog ff je mail te checken en voor je het weet ben je aan het werk. Met pen en papier blijf je alert en dwingt je om goed samen te vatten. Overnemen op je laptop kan ook savonds in het hotel. En je loopt lichter zonder je laptop in je tas.

3. Netwerken

Het is altijd boeiend om nieuwe mensen te ontmoeten en ervaringen met hen te delen, buiten de fantastische breakoutsessies.

Ontdek bijvoorbeeld hoe anderen een bepaald probleem hebben opgelost of welke bronnen ze hebben gebruikt om het probleem op te lossen. Hoor over projecten waar mensen aan werken. Het uitwisselen van tips en best practices.
Het is ook een goed moment om met mensen buiten je eigen specialisme te praten en hen te bevragen waar zij dagelijks mee bezig zijn, of het nu gaat om implementatiepartners, zakelijke gebruikers, marketeers of developers.

4. Lunch

De lunch is precies zo'n mooi netwerkmoment. De lunch is in buffetvorm. Pak je bord en ga eens aan een tafel staan of zitten met mensen die je nog niet kent. Zo kun je in een half uurtje al erg veel ervaringen uitwisselen. Daarnaast, loop ook eens even naar buiten. Even wat frisse lucht zal je goed doen en begin je weer fris & fruitig aan de middag.

5. Aantekeningen

Maak hoe dan ook aantekeningen. Je blijft scherp tijdens de sessies en het helpt je om de kern te pakken. Je hebt niet de garantie dat alles slides via de conferentie website worden gedeeld en zo hebt je er nog jaren profijt van dat je goede aantekeningen hebt gemaakt. Voor je collega's thuis en voor jezelf. Als je het lastig vind dan zou je ook jezelf een doel kunnen opleggen dat je een blog wilt produceren naar aanleiding van de conferentie, dat verplicht je om aantekeningen te maken en een lijn of draad te maken.

6. Vragen stellen

Het kan best spannend zijn om in een zaal vol techneuten een vraag te stellen. Maar domme vragen bestaan niet en er is alle gelegenheid voor. Sterker nog, nu heb je de kans om de diepte op te zoeken, grijp die dan ook. Als je het toch te spannend vind, schrijf je vragen op en loop na de sessie even naar voren om de spreker een hand te schudden, vaak is er dan ook wel een momentje om 1 op 1 je vraag te behandelen.

7. Bezoek de (sponsor) stands

Het bezoeken van stands van externe leveranciers en dienstverleners kan zeer nuttig zijn. Zo kan je alvast kennis maken met tooling en andere producten die je kunt toepassen in toekomstige projecten. Maar ook door het bezoeken van de "concurrentie" doe je veel kennis op hoe zij zaken oppakken of presenteren. Ook voor je collega's kan dat nuttige benchmarking informatie zijn. 

Daarnaast is het goed om met leveranciers te praten om een idee te krijgen hoe het met hun bedrijf gaat, waar de markt naartoe gaat en te horen waar bedrijven en gebruikers van PostgreSQL naar op zoek zijn. Ook weer een netwerk-momentje.

8. Open mind en plezier!

Met een goede voorbereiding en planning van de sessies die je graag wilt bijwonen kun je een efficiƫnt event bezoek beleven. Houd wel rekening met onverwachte veranderingen, een sessie die je mist doordat je met iemand in gesprek raakt, bijvoorbeeld. Houd jezelf voor dat je hier bent om kennis op te doen, je ervaringen te delen en veel informatie tot je te nemen. Als je met de juist instelling en mindset het event bezoekt dan zul je veel plezier beleven en kan het ook erg ontspannend zijn. Even weg van de daily business en je onderdompelen in PostgreSQL. Of welk ander event je ook bezoekt. Bovenstaande tips zijn wat dat betreft universeel.

Tot slot, vaak is een internationaal symposium in een stad waar veelal meer te beleven is dan alleen de conferentie. Met een tool als TripAdvisor vind je de beste lokale restaurantjes net wat verder weg van de mainstream restaurants. Geniet van je tijd in de stad en als je er nog niet eerder bent geweest, plak er nog eens een extra dagje aan vast, "nu we er toch zijn".

Veel plezier!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor het laatste (open source) database nieuws, events en blogs.