NLEN
Direct technisch advies?
Home > Over ons > Events > Events publiceren > PostgreSQL Meetup 15 november 2022

PostgreSQL Usergroup NL meetup

PostgreSQL meetup 15 november 2022

PostgreSQL Usergroup NL Meetup 15 november 2022

Het is lang geleden maar we nodigen je graag uit voor de "PostgreSQL User Group NL" meetup van 2022 met een geweldige line-up en een perfecte locatie: Adyen in Amsterdam!

Naast een aantal interessante headliners in deze meetup bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan de Lightning Talks. Als je iets te delen hebt op het gebied van PostgreSQL, laat het ons weten en we geven je graag het woord.

Deze PostgreSQL Meetup wordt gehouden in het kantoor van Adyen aan de Simon Carmiggeltstraat, dichtbij het centraal station Amsterdam. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Veel dank aan Adyen voor hun gastvrijheid!!!

Laten we elkaar ontmoeten en de hand schudden op 15 november.

Agenda

17:30 - 18:30 Inloop, eten en drinken.

18:30 - 18:35 Opening door Gerard Zuidweg, OptimaData

18:35 - 19:20 Derk van Veen, Adyen

19:20 - 20:00 Frits Hooglander, Yugabyte

20:00 - 20:15 Lightning talks

20:15 - xx:xx Wrap up, netwerken en borrel

 

UNDERSTANDING POSTGRES HOT UPDATES PLUS USING PROMETHEUS AND GRAFANA TO TRACK AND TUNE ISSUES

Derk van Veen

Bij Adyen hebben we veel geïnvesteerd en gebouwd op de Postgres database engine, over het algemeen heeft dit zeer goed voor ons gewerkt.
Af en toe kan Postgres Write Amplification een technische uitdaging zijn bij Adyen, gelukkig gebeurt dit niet vaak, maar als het gebeurt is het helaas rond kritieke, hoog volume workloads.
Daarom hebben we Prometheus en Grafana gebruikt voor het opsporen en afstemmen van problemen rond Write Amplification, die normaal gesproken relatief eenvoudig kunnen worden aangepakt door het tunen van de FillFactor en/of het aanpassen van het applicatieontwerp.
Naast de tooling (Prometheus en Grafana gebaseerde dashboards), hebben we een "awareness training" ontwikkeld voor onze Developer teams, om ervoor te zorgen dat we proactief eventuele Write Amplification problemen aanpakken.

Deze presentatie begint met de technische achtergrond, en behandelt waarom Postgres Write Amplification kan optreden, het soort workloads dat dit soort problemen kan veroorzaken en hoe we dit soms kunnen beperken door de FillFactor te tunen en/of het applicatieontwerp aan te passen. Vervolgens praten we over monitoring, in het bijzonder hoe we proactief kunnen monitoren, te beginnen met de Postgres standaard metriek `pg_stat_user_tables` en vervolgens met behulp van de Prometheus Postgres exporter en Grafana om belangrijke langetermijntrends te volgen.

Het doel van de lezing is het delen van best practices en geleerde lessen voor het beheer van Postgres vanuit Adyen. We willen dit delen met de bredere Postgres community, omdat we denken dat onze DBA's dit nuttig zullen vinden en we ook op zoek zijn naar feedback en verdere mogelijke verbeteringen.

Deze lezing heeft betrekking op 5 van de onderwerpen

  • PostgreSQL internals hacken << De 1e helft van de presentatie duikt in Postgres internals
  • Tools en utilities << De 2e helft van de presentatie gaat over het gebruik van open-source monitoring tools (Prometheus en Grafana) om Postgres proactief en iteratief te monitoren en te tunen. 
  • Tuning en prestatieverbeteringen << het beter afstemmen van FillFactor en bewustwording van hoe HOT Updates werken, is voor ons in 2022 een grote winst geweest, we pushen Postgres tot zijn grenzen en verder!
  • Beheer van grootschalige PostgreSQL installaties << tabellen met miljarden UPDATEs per dag?
  • Case studies en/of succesverhalen van PostgreSQL implementaties (of interessante mislukkingen) << vacuüm had echt moeite om het bij te houden, we hebben de vacuümkosten enorm verlaagd door FillFactor te tunen en/of het applicatieontwerp te tweaken.

EXPLORING LINUX MEMORY USAGE AND IO PERFORMANCE FOR POSTGRESQL

Door Frits Hoogland

Frits is developer advocate bij Yugabyte, waar hij werkt aan cloud native open source technologie en performance uitdagingen. Hij is een IT-professional die gelooft in het toepassen van een wetenschappelijke benadering bij het uitvoeren van IT-taken. Hij heeft 25 jaar voornamelijk gewerkt met Oracle databasetechnologie om prestatieproblemen op te lossen voor enkele van de grootste bedrijven ter wereld. Frits heeft ook gewerkt voor het veelgeprezen bedrijf Enkitec, schreef mee aan een boek over Oracle Exadata, en hielp de Universiteit van Rotterdam bij het bouwen van een database voor DNA als hulpmiddel bij pathologische genenselectie.

Linux en containers lijken in zoverre op elkaar dat ze besturingssysteembronnen zoals geheugen en opslag ter beschikking stellen. Deze middelen zijn, samen met CPU en netwerken, de belangrijkste factoren om optimale prestaties van toepassingen te bereiken. Veel cloud native toepassingen zijn echter afhankelijk van goed presterende disk IO om goed te functioneren.

In deze sessie onderzoeken we hoe geheugentoewijzing op container- of besturingssysteemniveau de prestaties van gebufferde schijf-IO beïnvloedt. We onderzoeken ook de details van het Linux-geheugen en de verschillende manieren om disk IO uit te voeren. Vervolgens lopen we door een aantal voorbeelden die de dynamiek van gebufferde IO's onthullen, met de nadruk op hoe deze verandert met veranderingen in geheugengebruik, en kan leiden tot spectaculaire prestatieverschillen.

Inzicht in deze dynamiek is belangrijk voor elke cloud native applicatie die afhankelijk is van disk IO en prestatie-eisen heeft.

 

Lightning Talks

Wat zijn Lightning Talks?

Een Lightning talk is een korte presentatie gegeven op een conferentie of meetup. In tegenstelling tot andere presentaties duren Lightning Talks slechts enkele minuten en er worden er meestal verschillende gegeven in een korte tijdspanne door verschillende sprekers. Iedereen heeft de mogelijkheid om in de tijdspanne van 1 slot zijn of haar visie te geven, een kort onderwerp te delen of om input van de zaal te vragen.

Tijdens de PostgreSQL Usergroup NL meetups geven wij middels de Lightning Talks een laagdrempelig podium aan deelnemers om hun ervaring en kennis te delen.

Wil je een Lighting Talk indienen, heb je een kort onderwerp, wil je graag iets delen binnen het PostgreSQL domein of wat dat raakt? Stuur ons een email met je suggestie, je onderwerp, of alleen je naam met het verzoek om een tijdslot en wij zullen je inplannen in de Lightning Talks! Je kan ook op de avond zelf je naam op de lijst zetten!

aanmelden Lightning Talk

Locatie

De meetup wordt gehouden op de locatie van Adyen te Amsterdam aan de Simon Carmigeltstraat vlakbij het centraal Station.

 

 

 

 

Het adres is:

Simon Carmiggeltstraat 6 - 50 (Oosterdok)
Amsterdam

Bereikbaarheid:

Vanaf NS Station Amsterdam Centraal loop je zo naar het kantoor aan de Oosterdok. De auto kun je in verschillende parkeergarages in de buurt van het station of bijvoorbeeld Albert Hein Oosterdok kwijt.

aanmelden voor de Meetup

Voel je welkom om je aan te melden voor deze meetup. Het is mede dankzij de gastvrijheid van Adyen een gratis event inclusief eten en drinken. Via onderstaande link kun je op onze meetup-pagina op meetup.com aanmelden. heb je nog geen meetup.com account, of ben je nog geen lid van de PostgreSQL Usergroup NL? Wordt dan gratis lid en meld je aan voor de meetup.

Aanmelden PostgreSQL meetup 

PostgreSQL meetup

15 november

vanaf 17:30 uur

Kantoor Adyen 
Simon Carmiggeltstraat 
Amsterdam

Hosts

Gerard Zuidweg  - OptimaData
Feike Steenbergen - TimescaleDB

Sprekers

Derk van Veen - Adyen
Frits Hoogland - Yugabyte

Aanmelden

 

Neem contact met ons op

Vul hier het telefoonnummer in en wij zullen zo snel mogelijk terugbellen. Of neem zelf contact op.

Zelf contact opnemen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor het laatste (open source) database nieuws, events en blogs.