NLEN
Technical support?
Home > Blog

Niks mis met databases met ervaring

Roland van Veen 30-1-2020 16:10
Categorieën: Beheer, BLOG, DBMS, Tips

Er is niets mis met het beheer van databases in wat oudere omgevingen. Integendeel, het gaat hier om applicaties die heel wat bedrijven staande houden. Maar je moet wel op een aantal dingen letten. Roland van Veen, OptimaData DBA en Database Reliability Engineer, vertelt in deze blog wat die dingen zijn.

De multi-platformstrategie van OptimaData omvat ook zeker het beheer van databases in wat oudere omgevingen. Dat lijkt misschien niet zo spannend en komt daarom misschien minder vaak in de belangstelling te staan, maar dat maakt het werk niet minder belangrijk. Integendeel, het gaat hier meer dan eens om applicaties die bedrijven staande houden.

Kernwoorden zijn nu even niet ‘glimmend nieuw’, ‘flitsende tools’ en ‘heet van de pers’ – daar hebben we natuurlijk genoeg andere blogs over geschreven – maar ‘ervaring’, ‘betrouwbaarheid’ en ‘degelijkheid’. Deze drie woorden slaan niet alleen op de softwareomgeving, maar ook op de capaciteiten van de ontwikkelaars en beheerders. Maar waar moet je nu op letten, als je met een wat oudere omgeving te maken hebt? Roland van Veen, OptimaData DBA en Database Reliability Engineer, neemt je mee.

1 Waardeer je werkpaard en blijf het verzorgen

Kijk niet naar je omgeving als een soort legacy, die ergens ligt te wachten op de dood. Het is jouw betrouwbare werkpaard dat nog wel even mee moet – en kan – en waardeer het ook op die manier. Wat vandaag als legacy wordt gezien, heeft morgen misschien een heel andere waarde. Zo zien we tegenwoordig een revival van relationele databases, maar dan met multimodelcapaciteiten.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je stil moet blijven zitten. Blijf je omgeving doorontwikkelen, blijf op de hoogte van productaanpassingen, end-of-life-data en migratiepaden. Start daarbij met veelvoorkomende problemen waar het risico voor gebruikers groot is en maak verborgen risico’s zichtbaar.

2 Benut de kansen

Het kan heel lonend zijn om een afschrijving over nog eens een aantal jaren uit te spreiden. Bekijk dit elk jaar opnieuw. Dat geeft je tijd om een volgende generatie software goed te leren kennen en tegelijkertijd snel te reageren op nodige aanpassingen van het huidige platform.

Het heeft zo z’n voordelen als je met je omgeving kunt lezen en schrijven niet steeds achter nieuwe kennis aan hoeft te rennen. Bovendien zijn databasevaardigheden herbruikbaar als je er wat aandacht aan besteedt. Wees zuinig op ervaring en geef tegelijkertijd ruimte voor zelfontwikkeling.

Bovendien creëer je hiermee kansen voor aspirant DBA-consultants of DevOps-ers om de juiste competenties te ontwikkelen in het belangrijke veld van ‘ervaring’, ‘betrouwbaarheid’ en ‘degelijkheid’.

Mogelijke nadelen

Natuurlijk kent zo’n wat oudere omgeving ook z’n nadelen.

• Kosten

De kosten van een dergelijk platform zijn mogelijk hoger dan die van een nieuwe omgeving. Denk daarbij aan licentiekosten ten opzichte van open source of andere kostenmodellen zoals bijvoorbeeld in de cloud worden gehanteerd.

• Kijk vooruit

Oudere software kan op een gegeven moment niet meer aangepast worden aan nieuwe standaarden, waardoor securitylekken op de loer liggen, net als problemen met onderlinge connecties, drivers of het niet kunnen voldoen aan nieuwe besturingssysteemeisen.

• Aantrekken van talent

Met een oudere, minder courante omgeving kan het lastiger worden om beheerders en ontwikkelaars te vinden.

3 Sta niet stil

Sta nooit stil, moderniseer en optimaliseer jouw omgeving ook al staat deze op de drempel van z’n pensioen. Let daarbij op beschikbaarheid, continuïteit en security.

  • Bij performanceproblemen kun jij kijken naar sharing, partitionering of andere vormen van opslag.
  • Manage de data-lifecycle. Dit kan een relatie hebben met performance, bijvoorbeeld als je veel weinig gebruikte data online hebt.
  • Let ook op de datakwaliteit – een hot topic in 2020; hoe ouder een database, hoe meer rommel vaak. Aanpassingen, workarounds en bugs stapelen zich op en die datafouten resulteren in applicatiefouten of in foute informatie.
  • Zorg voor goede documentatie die makkelijk te benaderen is: geen dikke pil in de la van een DBA-consultant, maar een wiki of samenwerkingssoftware als Confluence.
  • Evalueer al die features die jouw ‘legacy’ database de laatste tien jaar erbij gekregen heeft eens. Vaak worden ze lang niet allemaal gebruikt. Het is net als je gereedschapskist; hij is al afgeladen en toch koop je die nieuwe sleutelset.
  • Kijk ook eens naar de hardware. Vaak biedt moderne hardware ssd-opslag, meer geheugen of veel meer cpu-cores. Let wel op of dit ook samenwerkt.
  • Moderniseer het beheer. Denk aan automation, versiebeheer en het geschikt maken voor DevOps
  • Ga slim om met database-aanpassingen. Doe bijvoorbeeld korte ‘smoke tests’ of SQL unit tests.

To migrate or not to migrate? That’s the question

Migreren naar een ander databaseplatform, besturingssysteem of cloudplatform is een optie, maar de inspanning die daarvoor nodig is, is sterk afhankelijk van de applicatie. Werk je met een oudere omgeving en ben je benieuwd of je nog even vooruit kunt of dat het tijd is om te migreren? Neem gerust eens vrijblijvend contact op! We denken graag met je mee.

Terug naar blogoverzicht

Reageer