NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Native PostgreSQL of Supported PostgreSQL

Martijn Wallet 16-04-2020 2:42 PM
Categories: Beheer, BLOG, DBMS, Open Source, PostgreSQL, Review, Tips

Een van de meest populaire opensource databases is PostgreSQL, in 2018 zelfs uitgeroepen tot DBMS van het jaar. In deze blog vertelt Martijn Wallet wat de belangrijkste voordelen zijn van het gebruik van Supported PostgreSQL zoals bijvoorbeeld EDB PostgresTM-Platform ten opzichte van native PostgreSQL.

Opensource steeds populairder

Opensource databases worden steeds populairder bij organisaties die op zoek zijn naar krachtige en kosteneffectieve alternatieven voor de gelicenceerde databases. Volgens een rapport van Gartner Research werd in 2018 bij al meer dan zeventig procent van de intern ontwikkelde applicaties een opensource databasemanagementsysteem (DBMS) gebruikt.

Native PostgreSQL in het kort

Native PostgreSQLPostgreSQL is een relationeel, opensource DBMS, dat bestaat sinds 1996. Het is een van de oudste en meest stabiele opensource systemen, met een uitmuntende reputatie, onder andere dankzij de inzet van de community. Deze community bestaat uit een grote verscheidenheid aan individuen met veel verschillende achtergronden. Suggesties voor features en code kunnen door iedereen worden ingediend, maar de kernteam-leden en broncode-committers nemen uiteindelijk de belangrijkste beslissingen voor elke release. Nieuwe releases worden jaarlijks gepubliceerd, updates worden driemaandelijks verstrekt en indien nodig worden ad hoc beveiligings- of onderhoudsupdates gepubliceerd. Gebruikers kunnen de broncode gratis downloaden en zelf de database-binaire bestanden bouwen. Als ze dat liever niet zelf doen, kunnen ze ofwel gratis PostgreSQL verkrijgen van een aantal packagers die het opnemen in hun softwaredistributie – zoals Red Hat Enterprise Linux – of via www.postgresql.org of van de EnterpriseDB-website. De PostgreSQL-softwarelicentie is vrij rechttoe rechtaan en maakt het gebruik ervan zonder kosten of ondertekende overeenkomsten mogelijk. Het maakt ook aanpassingen en redistribution mogelijk zonder dat het nodig is om deze veranderingen weer aan de community terug te geven.

Supported PostgreSQL in het kort

Supported PostgreSQL zoals bijvoorbeeld het EDB PostgresTM-platform begint met native PostgreSQL en voegt daar een range aan enterprise-class features en tools toe voor security, performance, hoge beschikbaarheid, back-up en recovery, datamigratie, integratie en beheer. Deze cruciale componenten worden door duizenden organisaties over de hele wereld gebruikt om Postgres betrouwbaar op grote schaal te bedienen en risico’s te minimaliseren.

Voor al die extra dienstverlening rondom de native versie van PostgreSQL betaalt de gebruiker zogenaamde subscriptions fees. Hoewel deze niet in verhouding staan tot de licentieprijzen van de Microsofts en Oracles van deze wereld, zijn het kosten waarmee moet worden gerekend.

Native PostgreSQL vs Supported PostgreSQL

In de supported PostgreSQL distributies worden tools ontwikkeld, onderhouden, verpakt, gedistribueerd, ondersteund en gedocumenteerd door commerciële partijen als EDB. Deze tools, die zorgen voor het voornaamste verschil tussen het gebruik van native PostgreSQL en de supported versies, helpen organisaties met:

  • Beheer
  • Monitoring
  • Tuning
  • Hoge beschikbaarheid
  • Disasterrecovery
  • Databasereplicatie behoeften

Vaak biedt een supported versie ook een breder scala aan opties voor database-implementatie, waaronder:

  • Bare metal
  • Virtuele machines
  • Kubernetes
  • Private cloud
  • Public cloud
  • Hybrid cloud

Tenslotte kun je met het platform rekenen op:

  • 24x7 technische ondersteuning
  • Training en certificering
  • Professionele consulting
  • Externe DBA-services (zoals bijvoorbeeld met OptimaData)

Ondersteuning voor developers én DBA’s

De supported versies bieden vaak ook features die de productiviteit specifiek verbeteren voor applicatieontwikkelaars zoals vooraf gedefinieerde herbruikbare functiepackages en verbeterde gegevenstypen.

Bovendien bieden ze vaak ook speciale functies om de dagelijkse beheertaken van databases productiever te maken zoals dynamische metrics, views en geautomatiseerde foutdetectie.

Native PostgreSQL geen optie dan?

Hoewel het lijkt alsof supported versie altijd de voorkeur zou moeten hebben, is dat geenszins het geval, mits de organisatie beschikt over voldoende gekwalificeerde PostgreSQL-specialisten. Immers ook native PostgreSQL biedt opties voor ondersteuning. Er kunnen vragen worden gesteld via de PostgreSQL-community, en de staf moet zelf kijken naar updates, patches en beveiligingsproblemen. Daarnaast zijn antwoorden op FAQ zeker te vinden, maar vaak op verschillende blogs en sites. Deze aanpak zorgt weliswaar voor interessant werk voor de teams, en uiteindelijk voor een zeer volwassen IT-organisatie, maar het brengt natuurlijk ook risico’s voor de continuïteit en data-integriteit met zich mee. Toch zijn deze risico’s ook op te lossen door het inschakelen van een betrouwbare PostgreSQL-partner.

Meer weten?

Zoals altijd heeft iedere keuze voor- en nadelen en hangt het heel erg van de organisatie af, welke keuze de juiste is. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als je eens in meer in detail wilt sparren over de keuze tussen native en supported PostgreSQL.

Meer interessante PostgreSQL blogs:

How to run Postgres on Docker

Postgres 12

An Expert's introduction to PostgreSQL

Terug naar blogoverzicht

React