NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

De talenknobbel van de multi-platform databasebeheerder

Taco Zoetemelk 29-06-2018 3:02 PM
Categories: Beheer, BLOG, DBMS, MariaDB, MongoDB, MS SQL Server, MySQL, Open Source, Oracle, PostgreSQL

Beter adviseren dankzij bredere kennis

Als databasebeheerder bij Tennet ben ik op het ene moment met een Oracle database bezig, het andere moment krijg je een vraag over een Microsoft SQL Server en het volgende moment komt er een incident binnen dat betrekking heeft op MySQL. En net zoals op vakantie wanneer je met mensen in verschillende talen spreekt, moet je goed opletten en de focus erbij houden om te voorkomen dat je talen door elkaar haalt. Toch is het voor mij als multi-platform beheerder prima te doen en de geestelijke switch is inmiddels in een fractie van een seconde omgezet.

Door: Taco Zoetemelk

Het is niet voor iedere DBA weggelegd, dat zeg ik er wel meteen bij. Het moet je wel liggen. Maar als je een databasetalenkobbel hebt, dan raad ik het wel aan. Want alleen al de verbreding van mijn kennis zorgt ervoor dat ik bedrijven nog beter kan adviseren. Als je bij meerdere partijen hebt gezeten, dan kun je ook advies geven over hoe het bij andere klanten gaat en wat daar de voor- en nadelen van zijn.

Van huis uit ben ik een echte Oracle DBA en vroeger had ik nog wel oogkleppen op. Zei ik vaak ‘Oracle is de beste’ en alle andere zijn – laat ik het zo zeggen - ‘iets minder’. Maar ik ben inmiddels ook tot het besef gekomen dat dit helemaal niet zo is.

Er is niet één perfecte database. Maar er is wel dé perfecte database voor de applicatie die je wilt draaien.

Mensen vragen me vaak wat ik de beste database vind, welke database mijn voorkeur heeft. En daar heb ik een simpel maar doeltreffend antwoord op: er is niet één perfecte database. Maar er is wel dé perfecte database voor de applicatie die je wilt draaien. En in deze tijd zie je steeds meer applicaties die gebruik maken van een andere database dan de ‘grote twee’, Oracle en SQL Server.

Gratis bestaat niet

Er zijn meerdere afwegingen om een platform te kiezen. Een van de grootste drijfveren zijn uiteraard de kosten van het platform, want over het algemeen worden Oracle en Microsoft als duur beschouwd. Maar ook open-source databases zijn uiteindelijk niet gratis. Je kan ze gratis draaien, maar voor support zul je toch moeten betalen. Bij ons of bij een commerciële leverancier. Zo heeft Oracle bijvoorbeeld MySQL gekocht en zul je voor support Oracle daar toch iets voor moeten betalen. Bij MongoDB kun je ook support inkopen. Je kan het zonder support doen, maar je kan ergens tegenaan lopen waarvoor heel specialistische kennis nodig is en die is meestal niet bij bedrijven in huis te vinden.

Verschillende functionaliteiten

De verschillende smaken databases hebben ook verschillende functionaliteiten. Vergelijk alleen al de eigenschappen van een relationele database met de mogelijkheden van NoSQL-databases. Relationele databases slaan tabellen op, leggen relaties tussen tabellen en zorgen daarmee dat de data consistent blijft. Maar als je kijkt naar de noSQL-databases waarin bijvoorbeeld documenten worden opgeslagen, dan zijn de relaties veel minder belangrijk. En gaat het er vooral om hoe snel de documenten kunnen worden aangevraagd en hoe schaalbaar je omgeving is. Kortom, er is dus niet echt een database die voor alles perfect geschikt is.

De verschillende platformen gebruiken ook veel features van elkaar. Niet alleen Oracle en Microsoft spelen leentjebuur bij elkaar, je ziet het zeker ook in de open-sourcewereld. En zie je bij MySQL en PostgreSQL vergelijkbare features terugkomen. Om de simpele reden dat mensen die features nu eenmaal nodig hebben.

Specifiek doel

In de afgelopen tien jaar zijn er een heleboel databases bijgekomen die voor een specifiek doel zijn gemaakt. Dat heeft alles te maken met de opkomst van social-mediaplatforms en andere online platforms. Denk aan LinkedIn, Facebook, maar ook aan streamingplatform Netflix. Op een gegeven moment zijn die tegen beperkingen aangelopen van de toen standaard databases. En hebben ze uiteindelijk maar besloten om zelf een platform te ontwikkelen.

In de loop van de tijd zijn andere partijen die databases ook gaan gebruiken, maar liep men tegen de beperkingen aan van waar het ooit voor is gemaakt. Daarom komen er steeds meer features bij, waardoor ook die open-source platformen uiteindelijk voor allerlei verschillende toepassingen geschikt is. Zo wordt het dan ook steeds vaker en voor meer producten en diensten gebruikt.

Steeds gemakkelijker

Van oorsprong ben ik zoals gezegd Oracle DBA. Op een gegeven moment kwam ik in aanraking met Microsoft SQL Server en leerde ik dat platform ook kennen. En toen ik bij OptimaData kwam bleek dat ik stiekem al zoveel ervaring op het platform had opgedaan, dat ik veel meer wist dan ik zelf dacht. Je eerste database is best een steile leercurve initieel. Maar op het moment dat je met meer platformen gaat werken, zul je zien dat er veel overeenkomsten zijn.

De techniek is net even wat anders, maar de principes die erachter zitten, die zijn wel allemaal hetzelfde. En hoe meer platformen je leert kennen, hoe makkelijker je de principes achter een platform kan herkennen. Zo pak je veel gemakkelijker een platform op. Het eerste platform zul je dus een steile leercurve hebben, maar bij je tweede, derde of vierde platform zul je zien dat het steeds gemakkelijker gaat!

Opleiding

Veel bedrijven hebben op dit moment alleen Oracle-kennis in huis. Maar wat als er ineens een product komt dat alleen op MySQL draait of op MongoDB? Kies je er dan voor om het product niet te gebruiken? Of zorg je ervoor dat de databasebeheerders een cursus of opleiding kunnen volgen om hun kennis ook voor die platformen op niveau te brengen?

Een andere optie is om iemand in huis te halen die meerdere platformen kan ondersteunen, bijvoorbeeld een multi-platform DBA van OptimaData. Dit heeft als voordeel dat we bestaande beheerders kunnen laten inzien wat de meerwaarde is van het hebben van kennis van meerdere platformen. Wij kunnen namelijk ook zorgen voor een stuk interne opleiding. En zo vang je twee vliegen in één klap.

Terug naar blogoverzicht
 

React