NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Tijd om de bijl te slijpen

Bernard Verheij 15-7-2019 8:39
Catégories: Beheer, BLOG, Carierre, PostgreSQL, Review

Onze DBA-consultants en Database specialisten zijn het liefst voor onze klanten aan het werk op locatie of remote om te helpen met (open Source) database management systemen zoals ontwerp, benchmarking, onderhoud en support.

Maar soms is het ook zinvol om “de bijl te slijpen”.

De open source producten evolueren in sneltrein vaart, mede doordat er zoveel mensen wereldwijd aan werken, en daarom willen onze DBA’s zich ook graag een paar dagen bijspijkeren. Waar kan dat beter dan op internationale open source database conferenties.

Zoals bijvoorbeeld onlangs tijdens het PostgreSQL congres in Londen: PostgresLondon.

In deze blog vertelt onze eigen Bernard Verheij wat hij er opstak.

PostgreSQL conferenties

PostgreSQL is een relationele open source database die inmiddels met gemak kan wedijveren met grote licenced databaseplatformen als Oracle en Microsoft SQL Server. Meer over Postgres is beschreven in deze blog: De blik van een expert op PostgreSQL.

PostgreSQL wordt niet ontwikkeld of beheerd door één enkel bedrijf, maar steunt op een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en DBA’s. Het voordeel voor de gebruiker: geen grote, ingewikkelde (en dure) licentiestructuren en voor wie wil: een wereldwijd netwerk van betrokken IT'ers die zich met hart en ziel inzetten voor optimale databasesoftware. Meer over opensource community lees je hier.

PostgresLondonEr zijn elk kwartaal nationale meetups die wij samen met de PostgreSQL Usergroup NL  organiseren en daarnaast zijn er jaarlijks, wereldwijd, verschillende conferenties  waar besproken wordt wat er in de nieuwe release van dit jaar is opgenomen en uiteraard allerlei usecases, tips, tricks in en rondom de PostgreSQL database.

Wanneer je als DBA of developer op een leuke manier bij wil blijven is zo'n conferentie een mooie gelegenheid om bijgepraat te worden door enthousiaste vakgenoten. Iedereen kan op zijn of haar manier bijdragen aan de open source database van PostgreSQL.

 

Performance Tuning

Zelf heb ik in Londen heel veel gehad aan de training Performance Tuning die werd aangeboden tijdens de conferentie door een senior contributor, een zeer vakgerichte en technisch inhoudelijke training die mij meenam in Postgres Tuning.

Wanneer je bijvoorbeeld als DBA een database installeert bij een klant, is een van de eerste dingen die je moet doen: het tunen van de standaardinstellingen.

De database moet optimaal aansluiten bij de bestaande configuraties en specifieke queries die vaak voorkomen moeten optimaal verwerkt worden, zodat gebruikers geen half uur hoeven te wachten op de gegevens die ze opvragen. Een goede performance tuning moet afgesteld worden op de gehele IT architectuur en die is overal anders: staat een database lokaal, in de cloud, deels in de cloud, in een cluster, met replicatie, of is hij verdeeld over allerlei verschillende servers?

In de PostgreSQL training Performance Tuning kwamen een aantal onderdelen aan de orde:

  • VACUUM Freezing & Avoiding Wraparound
  • Explain and SQL Execution
  • Workload Analysis

Onderhoud

Naast Performance Tuning heeft een database ook onderhoud nodig. Een database is een organisch geheel. Data wordt toegevoegd, veranderd, gewist. Maar als werknemers data wissen wil dat nog niet zeggen dat de datapages in de database worden gewist. Meestal niet zelfs. Hierdoor kunnen er op allerlei plekken in de harde schijf in de datafiles onhandige lege ruimtes ontstaan die een database traag kunnen maken.

Hoe kun je dat voorkomen? Wanneer kun je zien dat dit onderhoud nodig is? Ook dat kwam aan bod tijdens de PostgreSQL training Performance Tuning. Zo kun je proactieve checks uitvoeren waar er performance problemen optreden, geautomatiseerd of handmatig. Je kunt ook je scripts schrijven om de database te controleren.

Aan de hand van cases legde de trainer uit wat er zoal mogelijk was en deelnemers konden ook eigen vragen stellen. Het was heel leuk om in Londen met allemaal vakidioten bij elkaar te komen. Omdat er allerlei sprekers waren die allemaal een onderwerp uitlichten rondom PostgreSQL hoor je in een hele korte tijd een heel breed overzicht van onderwerpen waarmee je te maken kan krijgen.

De training ging vanuit een ander perspectief nog eens langs een aantal onderwerpen die ook in de certificering van PostgreSQL aan bod kwamen.

Als ik nu bij een klant zit kan ik dat allemaal meenemen.

Wat zit er aan te komen?

Tenslotte werden wij op het congres ook bijgepraat over nieuwe en aangepaste features welke samenkomen in de nieuwe release PostgreSQL 12.

De belangrijkste vernieuwing was wat mij betreft de nieuwe triggerfile Recover.signal – een vernieuwde versie van Recover.conf, waarmee je voor het managen van je database geen gebruik meer hoeft te maken van je eigen scripts.

Ook zijn er een paar verbeteringen ontwikkeld rondom Partitioning binnen PostgreSQL, waardoor tabellen nu nog handiger over meerdere schijven verdeeld kunnen worden, zodat de eindgebruikers een betere performance krijgen van hun database.

Cheer for PostgresMeer over de nieuwe features in PostgreSQL 12 staat beschreven in deze blog: PostgreSQL 12 komt eraan!

Dankzij mijn bezoek aan Londen heb ik niet alleen heel veel nieuwe mensen ontmoet, ik ben ook weer helemaal bij als het gaat om nieuwtjes rondom PostgreSQL.

Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden van deze open source database? Neem dan gerust contact  met ons op! Of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief met regelmatig interessante blogs en ander nieuws.

Terug naar blogoverzicht

Répondre