Direct naar content

Corona musings by Thomas

Thomas Spoelstra, senior database administrator bij OptimaData, kijkt terug op een kleine twee maanden thuiswerken vanuit zijn man cave. Over virtuele kantoordeuren, webcams die nog aanstaan, leuke bierpakketten en wensen voor de toekomst.

Thomas Spoelstra

Teamlead en Senior Database Reliability Engineer
Thomas Spoelstra - Teamlead en Senior Database Reliability Engineer

Man cave

Ik zit hier achter mijn bureau op mijn thuiswerkplek en besef dat wij nu al bijna twee maanden anders werken dan we gewend zijn. Op 15 maart kregen we bij OptimaData een bericht van onze directie dat wij, waar mogelijk, voorlopig vanuit huis moeten werken. Persoonlijk ben ik daar wel aan gewend: ik heb eerder bijna een jaar lang vanuit huis gewerkt.

Ik ben bovendien de gelukkige eigenaar van een heuse man cave. (Mijn echtgenoot zie dit eerder als een grot, maar dat terzijde). Ik heb dus een prima werkplek, een goede stoel en vooral rust in huis.

Vervuilen en verslonzen

Vanochtend las ik in een landelijk dagblad hoe wij thuiswerkers zouden vervuilen en verslonzen. Dat we minder vaak douchen dan gebruikelijk en zelfs het tandenpoetsen gerust een dag of twee overslaan. En ik ben vast niet de enige die de filmpjes voorbij heeft zien komen van mensen – lees: mannen – die in T-shirt en onderbroek meedoen aan een virtuele vergadering, zonder zich te realiseren dat de webcam nog aanstaat. Dit deed me nadenken over hoe ik hier zelf eigenlijk mee omga.

Routine

Ik heb een paar dingen die mij helpen. De belangrijkste is: routine. De routine van iedere ochtend opstaan op dezelfde tijd, scheren, douchen, tandenpoetsen, aankleden. Ik kleed me alsof ik naar de zaak ga: schoon en netjes. Na het ontbijt, zo rond de tijd dat ik normaalgesproken in mijn auto zou stappen, vertrek ik naar boven, naar mijn werk. Ik start mijn computer op en ga aan de slag. Elke ochtend ga ik een keer of drie naar beneden om even een bakje koffie te halen. ‘s Middags lunch ik lekker samen met mijn vrouw aan de eettafel, en in de middag doen we weer een of twee bakjes koffie.

Aan het einde van de werkdag, zo rond de tijd dat ik anders opnieuw in mijn auto zou zijn gestapt om achteraan in de file aan te sluiten, zet ik mijn laptop uit en ga ik naar beneden. De verleiding om door te gaan is groot, en door de stilte vergeet ik weleens even de tijd. Maar omdat een groot deel van mijn werk altijd al op afstand plaatsvond, is het voor mij niet al te moeilijk de ‘virtuele kantoordeur’ achter me dicht te trekken aan het eind van de dag.

Niet nieuw, toch anders

Hoewel flexibel en op afstand werken niet nieuw is voor ons bij OptimaData, ook wij moeten in rap tempo leren om op fulltime basis zo anders samen te werken. Videobellen met Microsoft Teams, Skype of Zoom is fantastisch, even chatten via Slack of Whatsapp is geweldig, maar de communicatie is toch anders dan wanneer je bij elkaar in een kantoor zit. Het is minder spontaan en bovendien mis het non-verbale deel van het gesprek.

Energie

Bierpakket voor de virtuele VrimiboGelukkig is OptimaData een werkgever die energie steekt in zijn medewerkers. Wij hebben twee keer per week een virtuele inloopsessie waar collega’s elkaar kunnen treffen en over van alles kunnen praten, van werk tot het weer. Elke vrijdag houden we een virtuele vrijmibo, en vergeet niet het leuke bierpakket dat wij thuisbezorgd kregen.

 

 

 

Anderhalvemetermaatschappij

Het ‘anders werken’ zal nog wel even blijven. Ook als de situatie langzaamaan weer gaat normaliseren, hebben we voorlopig nog te maken met de anderhalvemetermaatschappij. Hoe dit er precies uit gaat zien en wat de impact voor bedrijven is, weet niemand, maar dat het anders wordt, is zeker. Ik denk dat we, ook als het coronavirus in bedwang is, bewuster moeten blijven samenwerken. Bewust van onze eigen kwetsbaarheid, maar ook bewust van de mogelijkheden die de techniek ons biedt.

Geef om elkaar

Het is een spannende tijd, ook ikzelf voel die spanning dagelijks. Ik hoop van harte dat we deze periode snel achter ons kunnen laten. Maar ik hoop ook dat werkend Nederland iets positiefs meeneemt uit deze ervaring. Minder kilometers rijden is beter voor het milieu, en het ziet er naar uit dat ons reisgedrag blijvend zal veranderen. Maar ook het gevoel van solidariteit dat de coronacrisis heeft losgemaakt, mag blijven. Geef om de mensen in de zorg en geef om elkaar.

Benieuwd naar onze dienstverlening? Download hier onze meest recente whitepaper over de route naar effectief databasebeheer!