Focus
Tijdens mijn onderzoek heb ik me vooral gefocust op het draaien van een databaseomgeving in de cloud en voornamelijk hoe dat technisch in elkaar steekt. Daarnaast heb ik een technisch ontwerp opgeleverd en heb ik onderzocht hoe OptimaData zou kunnen inspelen op de ontwikkelingen rondom databases in de cloud.
Veel aanbieders
Als we kijken naar de Cloud markt, zien we dat er al best veel oplossingen beschikbaar zijn. Daarbij moet je denken aan de volwassen platformen van de grote drie – Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform –, waarbij je kunt kiezen voor verschillende Database-as-a-Service-oplossingen.
Er zijn ook talloze kleinere aanbieders van DBaaS-oplossingen, met unieke functionaliteiten en flexibiliteit (die zijn te migreren naar diverse public cloudserviceproviders). Maar wat zijn nu de voor- en nadelen?
Voordelen van DBaaS-oplossingen:
1. Snel en eenvoudig
Je kunt heel makkelijk even verschillende dbms-oplossingen of nieuwe features uitproberen in de Cloud. Het is relatief eenvoudig – een testopstelling is zo gemaakt –, goedkoop en de time-to-market is kort.
2. Makkelijk opschalen
Het komt een DevOps-cultuur ten goede. Het continue proces van stappen binnen dit procesmodel maakt dat er steeds opnieuw code wordt gedeployd, getest en uitgebracht. Als je dat doet in een omgeving die je makkelijk kunt opschalen, is dat uiteraard heel handig.
3. (Initieel) lagere kosten
De keuze voor een DBaaS-oplossing is initieel een stuk goedkoper dan een on-premise-oplossing. Organisaties met een grote database, bereiken echter op een gegeven moment een kantelpunt. Het is daarom raadzaam om periodiek te toetsen of dat kantelpunt al is bereikt. Vanaf dan loont het om in eigen beheer te deployen, met een eigen DBA en een eigen systeembeheerder. Vergeet niet tevens te testen of de performance en prijs nog wel naar wens is.
4. Integratie
Makkelijke integratie met andere cloudproducten. Kanttekening is wel dat vendor-lockin sneller op kan treden.
Nadelen van DBaaS-oplossingen:
1. Beperkte dienstverlening
Of je nu kijkt naar de grote drie of naar de kleinere aanbieders, bij allemaal mist een stukje dienstverlening. Ze bieden de omgeving aan, maar hebben niet de mankracht om proactief (maar ook zelfs niet reactief) met je mee te kijken of jij als klant je databaseomgeving wel zo efficiënt mogelijk hebt ingericht. Die behoefte is er echter wel. Edco schreef al eerder een blog over hoe je veel ellende kunt voorkomen door je omgeving op te bouwen en in te richten op basis van je (meest ideale en positieve) verwachtingen.
2. Cloudspecific features vergroten kans op vendorlocking
Vrijwel alle Cloud serviceproviders, groot en klein, kunnen specifieke features aanbieden. Die kunnen aantrekkelijk lijken, maar vergis je niet. Ze integreren vaak naadloos met andere producten of diensten van datzelfde ecosysteem van die cloudserviceprovider, maar dan zit je wel vast aan die provider. Om vendor-lock-in te voorkomen, moet je een goede exit-strategie hebben om snel te kunnen verhuizen naar een andere provider. Dat maakt je onafhankelijker.
3. Privacy
Natuurlijk kun je ook in de Cloud je data – zowel in-transit als at-rest – encrypten, maar je data zal hoe dan ook altijd opgeslagen zijn op de systemen van de cloudserviceprovider. Hoe je het ook wendt of keert, die data moet door de poorten van de provider komen. In bepaalde sectoren, denk bijvoorbeeld aan overheden en banken, is dat ongewenst.
4. Wachten op updates
Brengt de fabrikant van jouw DBMS-software een nieuwe update of een bugfix uit, dan moet die eerst getest worden op de infrastructuur van de cloudprovider. Pas als dat een goed resultaat oplevert, kun je de update of bugfix doorvoeren.
5. Noisy neighbour-effect
Als meerdere gebruikers op hetzelfde Cloud platform veel resources gebruiken, blijft er minder capaciteit over voor anderen. Ook al wordt dat niet altijd duidelijk aangegeven, er zit altijd een limiet aan je resources. Dat kan van invloed zijn op de performance van je database.
6. Schaalbaarheid kan voor verrassingen zorgen
Een groot voordeel van de cloud is dat het heel elastisch is, je betaalt naar verbruik en kunt op- en afschalen als dat nodig is. Maar vergeet het verbruik niet te monitoren. Doe je dat niet en je database wordt ineens heel veel gebruikt, door een testomgeving of door klanten, kan je ineens een enorme rekening gepresenteerd krijgen.
Wat zijn de behoeftes?
Terug naar mijn onderzoek. Welke hiaten zie ik in het huidige aanbod waar een bedrijf als OptimaData op in kan spelen? Met name het proactief meekijken naar de inrichting van een omgeving is een gemis. Er is duidelijk behoefte aan een cloud-DBA. Maar ook op het vlak van monitoring en autotuning bestaan de nodige behoeftes. Het monitoren van de infrastructuur zou een stuk uitgebreider mogen.
Maar ook het monitoren van de storage, denk bijvoorbeeld aan het aantal IOPS – Input/Output Operaties Per Seconde – zou mooi zijn. Zo zou je, met een partner als OptimaData, het advies kunnen krijgen om te kiezen voor een hogere storageclass, waardoor de prestatie van je omgeving op peil blijft. Tenslotte is er ook meer behoefte aan financial governance (kostenbeheersing, monitoring en optimalisatie), vooral omdat elke cloudserviceprovider verschillende prijsmodellen heeft.
Weleens gedacht aan een trusted advisor?
Problemen met je DBaaS-omgeving? Je mag ons altijd bellen. We helpen graag en werken samen met je als een trusted advisor die je, indien gewenst, op regelmatige basis adviezen geeft en meegroeit met je omgeving zodat je niet onverhoopt ad hoc een brand moet blussen met alle gevolgen van dien. Bel of mail ons eens om kennis te maken.