Ontwerp voor een POC-omgeving
Ik heb al zeker zo’n dertig jaar ervaring als DBA, dus toen we een consultancy opdracht kregen voor een groot commercieel traject – lees: voor meer dan duizend gebruikers – dacht ik dat klusje wel even te klaren. Deze opdrachtgever had de keuze gemaakt om bij een van hun klanten te gaan werken met MySQL Galera cluster, een synchrone multi-master-databasecluster, gebaseerd op synchrone replicatie en MySQL en InnoDB.
Op verzoek maakten wij een ontwerp voor de POC-omgeving, zodat zij het project tot een succesvol einde zouden kunnen brengen. Bij dat ontwerp vermeldden we dat ze voor de nieuwste versie van het besturingssysteem moesten kiezen.
Foutje, bedankt
Zo gezegd, zo gedaan. De opdrachtgever bouwde het serverpark en wij installeerden de database. Tot onze grote verbazing werkte de opstelling niet. Wat bleek? De nieuwste versie van het besturingssysteem werd – nog – niet ondersteund. We hadden moeten vragen om de nieuwste ondersteunde versie van het besturingssysteem… Als er een nieuwe versie van besturingssoftware wordt vrijgegeven, hebben softwareleveranciers en ontwikkelaars nog even tijd nodig om hun software nog compatibel te maken met die nieuwe versie.
In deze specifieke casus was de nieuwste versie van het besturingssysteem nog zo nieuw dat de databasesoftware nog niet compatibel was. Het ontbreken van dat ene kleine woordje zorgde dus voor een hoop commotie. Toen het stof was neergedaald, hebben we samen met de opdrachtgever de tweede versie van het serverpark ingericht, nu met de nieuwste ondersteunde versie van het besturingssysteem.
Gelukkig konden we als team – intern en bij de klant – de focus houden op het resultaat. Met vingertjes wijzen brengt niemand iets, samen gericht blijven op een oplossing wel.
Eind goed, al goed
Na een grondige check bleek de POC-omgeving nu wel goed te werken. Het hele POC-traject is vervolgens zo succesvol geweest dat onze opdrachtgever de klus heeft binnengehaald. Zo is dit project, ondanks een hobbelige start, toch voor iedereen een groot succes geworden.
Gelukkig hebben we het project tot een goed einde kunnen brengen, maar het doet je wel weer even stilstaan bij het feit hoe belangrijk heldere communicatie is. Hoeveel ervaring je ook hebt, je moet geen aannames doen. Niet iedereen spreekt ‘dezelfde taal’. Het was voor ons een kleine moeite geweest om te checken of het nieuwste besturingssysteem inderdaad met de gekozen database oplossing zou werken, maar we zijn er blindelings vanuit gegaan dat we elkaar goed begrepen. De waardevolste learning?
Nog duidelijker requirements communiceren en samen focussen op de oplossing. Vergeet, in vergelijkbare situaties, ook niet te controleren in hoeverre de allernieuwste release van een besturingssysteem ook daadwerkelijk al is geadopteerd door applicaties, tooling en databasesoftware. Wij hanteren de veilige regel N-1. De voorlaatste versie dus.
Meer weten?
In eerdere blogs beschreven we al hoe je een database-supportpartner selecteert, hoe je je team moet voorbereiden en wat de drie fases van effectief databasesupport zijn. Wil je meer weten over de route naar effectief databasebeheer? Daar schreven wij ook een whitepaper over. Download hier de whitepaper.
Wil je graag eens met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.