Direct naar content

Femke ontbijt met…Craig Healey

Craig is een ervaren DBA-consultant met een berg ervaring in grote experimentele testomgevingen met complexe hybride ontwerpen. Feitelijk niet heel anders dan wat hij deed als civieltechnisch ingenieur, vindt hij zelf. In deze blog vertelt Craig Femke meer over zijn werk en over zijn bijzondere passie voor Middeleeuws zwaardvechten. Ook legt hij de link tussen het neerzetten van een toekomstbestendige database en het besturen van een vliegtuig.

Per ongeluk in de databasewereld

Mijn wortels liggen in Engeland, maar ik woon al sinds 2009 in Nederland. Ik kwam per ongeluk – letterlijk – in de databasewereld terecht. Na mijn opleiding begon ik mijn carrière als civieltechnisch ingenieur, maar nadat ik een ernstig motorongeluk kreeg en mijn knieën niet meer wilden wat ik wilde, raadde de arts me aan naar een kantoorbaan te switchen. Ik ben toen informatica gaan studeren.

Begin met een goede ondergrond

Als je informatica studeert, is het een logische stap om programmeur te worden. Maar dat vond ik veel te chaotisch. Al die programmeertalen en frameworks waar je uit moet kiezen, en als je dan eenmaal iets hebt geprogrammeerd, zit je vaak met een enorm monster dat onderhouden moet worden. De wereld van de databases is veel meer gestructureerd: je bouwt eerst een degelijke, betrouwbare ondergrond en daar bouw je op verder.

Ik hou van structuur, ik hou van dingen bouwen, dat is ook waarom ik ooit begonnen ben als civieltechnisch ingenieur. Ook daar moet je zorgen voor een goed fundament voor je de eerste steen legt.

Historische Europese vechttechnieken

In mijn vrije tijd hou ik me al zo’n twintig jaar bezig met Historical European Martial Arts (HEMA), wat gaat over de studie en de praktijk van historische Europese vechttechnieken. Ik geef zelfs trainingen aan de SHS, de School voor Historische Schermkunsten. Een van de grote verschillen met Aziatische vechtkunsten, zoals judo en taekwondo, is dat er binnen de Aziatische ‘tak’ nog steeds directe afstammelingen zijn van de meesters.

Hedendaagse meesters die leerden van een meester die weer leerde van een meester vóór hem. In Europa zijn veel vechttradities uitgestorven of geëvolueerd naar puur sportieve vormen, zoals sportschermen, boksen, worstelen. Gelukkig hebben veel Europese meesters handleidingen achtergelaten in de vorm van boeken. Deze worden vertaald en geïnterpreteerd om zo de oude kunst te reconstrueren.

In de wolken

Mijn vader werkte voor een vliegtuigmaatschappij, als salesmanager. Als kind heb ik daardoor heel wat afgevlogen en dat intrigeerde me mateloos. Hoe geweldig is het om in een vliegtuig te zitten dat opstijgt en je tot boven de wolken brengt? Het leek me nog geweldiger om dat ook zelf te kunnen, dus ben ik mijn vliegbrevet gaan halen.

Het grappige is dat het laten opstijgen van een vliegtuig een fluitje van een cent is, maar de voorbereidingen, daarin zit het echte werk. Het is andere koek dan in een auto stappen om een ritje te maken. Voor je opstijgt en van een zorgeloze vlucht kan genieten, moet je het weerbericht checken, zorgen dat je voldoende brandstof hebt voor de afstand die je wil afleggen, je moet weten waar je wel en niet mag vliegen. Ook hier weer die analogie met het neerzetten van een gebouw: eerst moet je zorgen voor een degelijke fundering, voor je aan het werk kan.

Altijd behoefte aan kennis en expertise

Als ik kijk naar de toekomst van databases, geloof ik niet dat er heel wezenlijk iets zal veranderen. Net als met andere technologieën voltrekken veranderingen zich in steeds terugkerende cycli. Dan is SQL weer hot en dan weer een tijdje niet. Wat natuurlijk niet meer verdwijnt, is de Cloud. Dat maakt het beheer en onderhoud alleen maar complexer.

Wat dat betreft sluit ik me helemaal aan bij wat Gerard schreef in zijn blog. Ja, we zullen steeds meer databasewerkzaamheden kunnen automatiseren, maar er zal altijd behoefte blijven aan kennis en expertise om een database zo efficiënt, schaalbaar en toekomstbestendig mogelijk in te richten. En daarbij is een goed fundament van levensbelang. Of val ik nu in herhaling

Nieuwsgierig?

Wil je meer eens vrijblijvend verder praten over onze dienstverlening en wat onze experts voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.