Iedereen is ‘eigenaar’
Het bijzondere van een Open Source database, zoals PostgreSQL, is dat er niet één eigenaar of ontwikkelaar is. Het principe van Open Source is dat dit wordt gedaan door de Community. Je mag gratis gebruik maken van de technologie, maar in ruil wordt er wel een beroep op je gedaan om alles wat jij ontwikkelt, ook weer terug te geven via bijvoorbeeld Github.
Dit wordt in de Open Source Community ook wel ‘contribute’ genoemd. Ook is het gebruikelijk dat een deel van inkomsten of niet-declarabele uren in de ontwikkeling en Community wordt geïnvesteerd. Op die manier ontstaat een natuurlijk proces van groei en blijft bijvoorbeeld PostgreSQL ook op de langere termijn een relevante Open Source database.
Marktwerking
Het Open sources principe is prachtig en helemaal van deze tijd, maar tegelijkertijd wringt dit ook met het principe van marktwerking. Bedrijven betalen hun mensen niet om ‘gratis’ voor anderen te werken. Het gebeurt daardoor steeds vaker dat partijen aan de slag gaan met Open Source en Open Source professionals, in huis vervolgens zelf verder ontwikkelen, maar deze vernieuwingen daarna voor zichzelf houden. Vaak omdat ze zich niet eens bewust zijn van het ‘teruggeefprincipe’.
Gevolg voor Open Source
Je kunt je voorstellen dat dit op de langere termijn een negatief effect heeft op de snelheid van de ontwikkeling en daarmee de relevantie van Open Source. Naarmate het development gedragen wordt door minder schouders, dreigt het gevaar van een vicieuze cirkel waarin nieuwe gebruikers het minder vanzelfsprekend zullen vinden om hun toevoegingen te delen en zo bij te dragen aan de doorontwikkeling van de open source software. Uiteindelijk gaat dit ten koste van alle gebruikers.
Sharing is caring
Delen is dus belangrijk. Een voor allen, allen voor een! Dat voel je pas echt als je je even verdiept in de Open Source community. Binnen de community worden bijvoorbeeld veel meet-ups georganiseerd waarin gebruikers van Open Source, zoals PostgreSQL, kennis en best practices met elkaar delen. Ook in Nederland. Uiteindelijk profiteert iedereen van deze manier van software ontwikkelen, want een product of dienst ontwikkelen met elkaar gaat uiteindelijk altijd sneller dan alleen op je eigen eiland.
Meet-up 14 maart
Voor PostgreSQL hoef je overigens niet lang te wachten. Op donderdag 14 maart is er een meet-up in het gebouw van Adyen in Amsterdam. Meer informatie daarover lees je hier. En wil je meer weten over het gebruik van PostgreSQL, dan kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.