Direct naar content

Help! Mijn klant is klusser

Als we onze ervaringen in het dagelijks werk reviewen dan is toch vaak de gemene deler dat een databaseomgeving is opgezet of onderhouden met de beste bedoelingen, maar met onvoldoende expertise. Ja, het is tegenwoordig erg eenvoudig gemaakt om een clouddatabase te sourcen of een open source database op te spinnen. Maar dan… Helaas gebeurt het nog te vaak dat wij relatief laat in het proces worden betrokken. De boel herstellen kost dan relatief veel tijd. Uiteraard vinden wij dat leuk, want we zijn gek op complexe puzzels, maar of het gewenste resultaat hiermee bereikt wordt?

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

Ongekende mogelijkheden

Het internet in het algemeen en cloudproviders in het bijzonder beloven gouden bergen. Veel is eenvoudig en snel te downloaden, op te spinnen of te bestellen. Database-as-a-Service-modellen, open-source-databases en allerhande tooling. Je kunt van alles aan elkaar knopen en zo kunnen de meest wilde combinaties worden gemaakt. In werkelijkheid komen we heel wat van die exotische combinaties tegen. Veel organisaties raken verstrikt in het web van deze ongekende mogelijkheden en zien door de bomen het bos niet meer.

Ikea

Ik vergelijk het weleens met een kastje van Ikea. Je koopt een klein nachtkastje en het lukt je dit zonder problemen in elkaar te zetten. Mooi! Nu durf je ook een grotere kast aan. Daarna een grote kast met schuifdeuren en modulaire indeling, en… yes! Ook dat lukt nog. Dan besluit je ook zelf de volledige keuken aan te pakken.

En plots sta je daar te tobben om de deurtjes op één lijn te krijgen, ze sluiten niet goed, de laden lopen stroef en je krijgt het met de beste wil van de wereld niet voor elkaar. De vertwijfeling slaat toe: had je misschien beter een keukenspecialist in de arm kunnen nemen?

Help!

Zo zien wij ook hoe binnen organisaties databasevraagstukken ontstaan. Men begint klein, met een open-source-product. Dit erbij en dat erbij, het project wordt groter en groter, er worden clusters ingericht, nog wat tooling er bovenop, en weet je wat, we gooien er nog een interface-je tegenaan voor de rapportage.

En dan valt er een cluster om, de back-up loopt niet en een aantal slow query’s zorgen ervoor dat vervolgens het hele proces vastloopt. Je bent het overzicht kwijt en je kan niet meer terug om de tussenliggende stappen te analyseren en te ontdekken waar het is misgegaan. De productieomgeving loopt immers gewoon door en de transacties blijven binnenstromen. Help!

Een database kiezen

Zo zien wij in onze database-praktijk nog regelmatig dat er zomaar een database is gekozen, zonder heel duidelijke benchmarking of gedegen afweging van wat nu de beste oplossing voor de toepassing is. Vaak gedwongen door voorkeur van een ontwikkelaar of architect. Of omdat er nu eenmaal alleen Windows draait. Of omdat de applicatieleverancier alleen met dit specifieke type database kan werken.

Of, of, of… Voor je het weet zit je met een database die moet draaien op Windows, terwijl deze eigenlijk alleen optimaal presteert op Linux. Of je moet aan de slag met interfacetooling tussen database en rapportage, omdat het één niet met het ander praat. Of het type opslag is niet geschikt voor de snelheid of het aantal transacties.

Als de community aangeeft dat een bepaalde database niet fijn werkt op VMWare, doe het dan ook niet! Ga niet blijven proberen om het – als eerste mens ter wereld – wel voor elkaar te krijgen.

Complexe puzzels

Juist door het aan elkaar knopen van allerlei losse componenten, in combinatie met te weinig ervaring, kun je de consequenties van bepaalde keuzes niet overzien. Zo ontstaan de meest complexe puzzels die niet eenvoudig meer te ontrafelen zijn. En dan worden wij gebeld. Op zich houden wij ervan.

Zeker als het resultaat weer een tevreden en blije klant is die weer verder kan. Als je al op het punt staat om een expert te benaderen, aarzel dan zeker niet. Het is nooit echt te laat, hooguit onhandig. Het is zeker geen schande om hulp te vragen. Maar vroegtijdig deskundige hulp in roepen kan je tegen grote problemen beschermen.

Wij raden je aan om een paar stappen terug te zetten of in ieder geval goed te blijven nadenken bij het maken van de keuzes in de weg naar je ideale platform of database-opzet.

Terug naar de basis

Het lijkt een open deur. Maak een weloverwogen keuze waarbij je uitgaat van de beste oplossing voor jouw toepassing. Laat je niet dwingen door randverschijnselen. Het simpele feit dat je nu enkel servers op Windows hebt draaien wil niet zeggen dat alles altijd op Windows moet blíjven draaien.

Ga niet zelf sleutelen aan configuraties en koppelingen als je niet precies weet wat de gevolgen en consequenties zijn. Uiteraard, in een testomgeving kun je zoveel experimenteren als je wilt. Maar pas op dat de database heel anders kan reageren zodra je vraag en je data gaan groeien.

Voorkom uitval

Natuurlijk begrijpen wij heel goed dat besluitvormingsprocessen weerbarstig kunnen zijn. Uiteraard kun je niet altijd aan de slag met je eerste keuze of je favoriete combinatie. Ga niet zomaar aan allerlei knoppen draaien om performanceverbetering te realiseren. Als je eenmaal verstrikt bent geraakt kan het zelfs tot ernstige vertraging leiden of tot onherstelbare back-ups. Wij hebben nogal eens moeten reversed engineren om te achterhalen waar het nu precies mis ging. Dat kost veel tijd en geld.

Ons advies

  • Kijk goed wat de markt doet wat betreft type en soort database. Check bijvoorbeeld www.db-engines.com. Er zijn goede redenen waarom veel bedrijven platform X,Y of Z gebruiken. Als je een minder populaire database kiest (uit de onderste regionen van de database top 100), is de kans om experts te vinden ook direct een stuk kleiner.
  • Denk aan de toekomst (think big), en laat je keuzes door lange termijn visie leiden. Start op tijd met een cluster, denk na over het datamodel, et cetera.
  • Kies het besturingssysteem dat wordt geadviseerd. Stop met ja-maren.
  • Doe een benchmark in een testomgeving.
  • Maak de keten zo kort en overzichtelijk mogelijk.
  • Let op ondersteunde versies van de database, maar ook het besturingssysteem en de te koppelen tooling.
  • Begin zo snel als mogelijk met monitoring.
  • Regel zo snel als mogelijk je back-up en recoveryplan en test dit uit.
  • Log alle wijzigingen in de configuratie (ook van de infrastructuur).
  • Schakel vroegtijdig een expert in om de zaak op te zetten of in ieder geval om je te laten adviseren.

Hulp nodig?

We kijken graag vroegtijdig mee in dit keuzeproces. Is de keuze al gemaakt en heb je hulp nodig omdat het tegen je verwachting in toch niet helemaal fijn werkt? We helpen je graag op weg! En wees niet bevreesd, het is nooit echt te laat, we hebben bijna alle (on)mogelijke combinaties al wel eens gezien of ontrafeld. Download de leaflet met een kort en bondig overzicht van onze diensten. Of neem gerust contact op!