Direct naar content

Lessen uit 2023. Een terugblik en onze ambities voor 2024

Er is iets met zeven jaar’, zei mijn collega eerder deze week. In relaties is vaak het zevende jaar dat als “lastig” wordt bestempeld: de boel resetten, hereiken, dat soort werk. Ook in bedrijven zie je dat vaak terug. En 2023 was het zevende jaar voor OptimaData. Het voelde inderdaad als een moeilijk jaar. Worstelen, strijden, niet alles ging vanzelf. Alsof er zand tussen de tandwielen zat. Als we heel plat naar de resultaten en cijfers kijken, zien we dat gevoel niet weerspiegeld. Groei, mooi resultaten, en we kunnen in 2024 met een gerust hart weer voor een FD Gazelle gaan. En toch, dat gevoel… In deze blog kijkt Edco Wallet, mede-oprichter van OptimaData, terug op 2023 en spreekt hij zijn wensen uit voor het jaar dat voor ons ligt.

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

Knokken

Er zijn van die jaren, dan lijkt het alsof niks lukt. OK, dat is misschien wat zwart-wit gesteld, maar je bent keihard aan het buffelen en er komt verdraaid weinig uit. Niets dan domme pech, veel gezeur en gedoe. Voor ons was 2023 zo’n jaar. Gevoelsmatig dan. Als je zonder voorkennis en objectief naar onze cijfers kijkt, dan zie je van al die narigheid helemaal niks terug. Steady groei, mooi resultaat, kosten onder controle. Maar het was een gevecht.

Opschudden

Je hoort vaker dat het zevende jaar een periode kan zijn van balans op maken, hereiken, beetje schuren. Eens goed bij jezelf te rade gaan: ben ik nog wel blij? Soms moeten dingen veranderen, om weer een volgende groeifase in te kunnen zetten. En ook in het team kan dat gebeuren.

Dat kan ook goed zijn. Zo hebben wij intern wat personele wijzigingen gehad waardoor iedereen weer even zijn plek en positie moest vinden. Net als wanneer de oudste zoon of dochter het gezin verlaat om op zichzelf te gaan wonen. Dan wordt de dynamiek ook ineens anders en moet de boel zich even weer settelen. In ons geval heeft deze opschudding voor verfrissing gezorgd. Verfrissing en nieuwe energie.

Wiebelige markt

Wat we ook hebben gezien in 2023 is het begin van een “wiebelige” markt. Klanten die graag met hun database-omgeving de cloud in willen, maar ook klanten die juist weer terugkomen van de cloud.

We zagen schaarste op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd hadden we soms meer dan veertig sollicitaties van zzp’ers op één opdracht. Er kwamen succesverhalen voorbij, van prachtige moderne dataplatformen in hybride cloudopzet met kubernetes-operators, ansible scripts en zelfs ingebouwde geautomatiseerde onderhoudselementen.

Maar ook dit jaar hebben we veel klanten geholpen uit de wirwar van “klik, klik, next, next, finish” – open-source-configuraties te ontsnappen. Er kwam veel concurrentie op, maar er zijn er veel ook net zo snel weer verdwenen. Het lijkt alsof beslisprocessen langer duren, en tegelijk wil men vandaag een instantoplossing.

Vertrouwen op je fundament

We hebben in 2023 vooral ervaren dat vertrouwen in je fundament essentieel is. Je kan in een jaar veel pech hebben. Omstandigheden buiten je invloed die ervoor zorgen dat deals niet doorgaan. Weinig aanvragen uit de markt. Spontaan ineens de helft minder bezoekers op je website.

Dat soort dingen. Bij een serie pechgevallen, of als dingen steeds weer niet lukken, hebben we de neiging om nog harder te gaan lopen, proberen nog meer aan sales te doen, nog meer lijntjes uit te zetten. Maar door het harder rennen, verliezen we onze focus, nemen we te veel hooi op onze vork en maken we foutjes.

Daardoor gaat er nog meer mis. Als je je visie, je missie, en je strategie helder hebt, vertrouw daar dan op. Ga niet zwabberen. Hou vast aan je koers en laat je niet afleiden door incidenten. Geloof in je eigen verhaal. Maar wel proactief meebewegen met de wind.

“Je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van je zeilen aanpassen.”
Confucius

Kansen

Voor 2024 zien wij veel behoefte aan onze dienstverlening. Vooral op het gebied van cloudmigraties, cloudconfiguratie en beheersing van cloudkosten. In de tweede helft van 2023 is er een beweging op gang gekomen. Veel bedrijven die al eerder naar de cloud zijn gegaan, hebben besloten om – vanwege de enorm gestegen kosten – toch weer on-premise te gaan werken. Twitter (X), Linkedin, Percona zijn aansprekende voorbeelden daarvan.

Stijgende kosten, dalende performance

Er zijn nog steeds bedrijven en organisaties die verwachten met een clouddatabase (DBaaS, PaaS), zoals Azure SQL DB of AWS Aurora en RDS, geen DBA meer nodig te hebben. De “fully managed”-belofte van de cloudaanbieder brengt hen in de waan dat onderhoud hier ook bij hoort.

Deze bedrijven zien hun maandelijkse facturen almaar stijgen door opschaling van resources, terwijl de performance daalt. We hebben gevallen gezien van klanten die met hun huidige datamodel naar de cloud wilden verhuizen, waarbij – vergeleken met een on-premise-configuratie – de cloudstorage in drie jaar met 180TB zou aangroeien. Zonder ingrijpen en herschrijven hiervan door de database-expert zou dit een onmogelijke kostenpost worden.

Vertrouwen

Deze twee – tegengestelde – bewegingen geven ons het vertrouwen dat wij ook in 2024 onze toegevoegde waarde kunnen inbrengen om organisaties de best passende keuze te laten maken. Om bedrijven te helpen hun ambities waar te maken. Wat die ambitie ook is: naar de cloud gaan, het beheer uitbesteden, cloudkosten onder controle brengen of juist de cloud weer (deels) verlaten.

“If your dreams do not scare you, they are not big enough”
Ellen Johnson Sirleaf

Spannend

Als we onze ideeën en plannen voor 2024 tegen het licht houden, dan voelt het soms best spannend. Wat gaat het jaar ons brengen? Gaan de dingen lukken zoals we ze hebben bedacht? We durven groot(s) te denken. Wij denken dat we die ambities met ons team en ons fundament prima kunnen dragen.

We zijn er klaar voor. Verfrist, aangescherpt door het schuren, en met verstevigd vertrouwen in elkaar. Toch wel weer mooi, zo’n jaar waarin niet alles vanzelf ging. Tegenslagen blijken dan uiteindelijk vermomde zegeningen te zijn geweest.

‘Wanneer alles lijkt tegen te zitten, bedenk dan dat het vliegtuig tegen de wind in opstijgt, niet met de wind mee.’
Henry Ford