Direct naar content

Open Source DBMS Kies gerust maar kies wel bewust

Open Source Database Management Systemen zijn aan een grote opmars bezig. Niet alleen onder de jonge techbedrijven maar inmiddels ook bij banken, overheid en multinationals. Uit recent onderzoek onder CIO’s is gebleken dat meer dan 60 procent er naar streeft om de licentiekosten drastisch terug te dringen. Kiezen voor meer open source software helpt mits daarbij weloverwogen keuzes worden gemaakt. De belangrijkste aandachtspunten en adviezen op een rijtje.

Gerard Zuidweg

Managing Partner
Gerard Zuidweg - Managing Partner

1. Kies bewust

Gelicenseerde software kost per definitie meer dan Open Source software. Het lijkt dan al snel aantrekkelijk om volledig over te stappen op een open source DBMS als MySQL of PostgreSQL. Toch is dat niet aan te raden voor zomaar iedere applicatie.

Software die is ontwikkeld onder licentie wordt vaak goed ondersteund door de uitgever. Ontstaat er onverhoopt een probleem dan is dat vaak snel te adresseren, daar betaal je tenslotte ook voor. Zeker in bedrijfskritische applicaties is bedrijfszekerheid een groot goed. Ons advies is dan ook om een bewuste keuze te maken ten aanzien van de applicaties die wel of niet over kunnen naar een Open Source DBMS.

2. Kies nu

Volgens sommigen is data het nieuwe goud. Op dit moment is zonder meer sprake van een ongekende datarevolutie. Steeds meer organisaties gaan data actief inzetten in alle aspecten van de bedrijfsvoering. Van sales tot optimalisatie en van de logistiek tot aan de planning.

De omgevingen waarin data wordt verzameld en geanalyseerd, worden nu gebouwd. In dat stadium is het ook relatief makkelijk om te starten met een Open Source database oplossing, zoals Postgres of MongoDB. Dat biedt de mogelijkheid om veel te leren en te experimenteren in een belangrijke, snel groeiende, maar (nog) niet bedrijfskritische toepassing. Bovendien groeien deze omgevingen zeer snel in omvang en zullen dus zeer kostbaar worden in licentiesoftware, wat nog een belangrijke reden is om vanaf de start te kiezen voor Open Source.

3. Kies voor de community

Bij kiezen voor Open Source software is het belangrijk om ook de achtergrond van de Open Source wereld te kennen en te doorgronden. Het is een fundamenteel andere benadering dan de markt voor commerciële software waar uitsluitend wordt ontwikkeld met een winstoogmerk. Open Source kent een volledig andere dynamiek en wordt volledig ontwikkeld en beheerd door een community van gepassioneerde developers.

Kies je voor Open Source, dan is het belangrijk om mee te willen gaan in deze filosofie en te kiezen voor de community. Dat houdt in dat er aan bijdraagt door bijvoorbeeld je eigen mensen mee te laten werken in de ontwikkeling van de door jou gebruikte Open Source software en/of DMBS. Maar ook door het ondersteunen en organiseren van meetups, het geven van trainingen en het bezoeken van internationale events.

4. Kies de juiste mensen

Eén van de grootste obstakels voor Open Source op dit moment is het ontbreken van goede en ervaren mensen. Veel bedrijven die over willen stappen op Open Source, plaatsen een vacature voor bijvoorbeeld een PostgreSQL specialist, om er vervolgens achter te komen dat die er nauwelijks zijn.

Veel van de huidige experts zijn autodidacten die hun kennis hebben vergaard doordat ze al jarenlang actief zijn in het beheer en de ontwikkeling van Open Source databases. Het is dus nog een relatief kleine community van mensen. Het is dan ook des te belangrijker dat je de juiste partijen en juiste mensen selecteert bij de start. Deze zijn per definitie actief in de community en hebben hun sporen al verdiend in de specifieke open source DBMS.

Bij de huidige snelle groei van Open Source DBMS wordt het dan ook steeds belangrijker om een opleidingsaanbod te introduceren dat efficiënt en effectief grotere aantallen mensen kan gaan opleiden. Zo werkt OptimaData bijvoorbeeld actief mee aan het ontwikkelen en geven van trainingen, workshops en meetups.

Meer weten?

Heb je in de tussentijd vragen over het toepassen van Open Source databasemanagement systemen in jouw bedrijf? Of wil je graag weten hoe OptimaData daarin kan bijdragen? Neem dan vooral contact met ons op voor meer informatie.