Wat is Cloud computing?
Laten we eens beginnen met de definitie van Cloud computing. Dit is het aanbieden van services via internet ofwel de Cloud. Denk daarbij aan opslag, software, servers, databases, et cetera. Deze diensten worden geleverd door een Cloud provider. Je hoeft geen software te kopen, je betaalt bij Cloud computing naar gebruik.
Zijn er extra resources nodig om de applicatie goed te laten functioneren? Dan kun je de applicatie of de omgeving zowel horizontaal als verticaal opschalen. Horizontaal schalen is vergelijkbaar met het bijplaatsen van een extra server, schalen in de breedte. Verticaal schalen is het schalen van de server met extra hardware, er komt extra CPU-kracht of geheugen bij, schalen in de hoogte.
Soorten Cloud computing
Grofweg zijn er drie hoofdsoorten van Cloud computing: SaaS, IaaS en PaaS. Omdat het een deel is van onze corebusiness doen we de specifieke databaseclouddiensten er ook bij: DBaaS (onderdeel van PaaS).
1 SaaS ofwel Software as a Service
Je neemt applicaties af via de Cloud, op basis van een abonnement. De provider is verantwoordelijk voor het beheer van de infrastructuur, patches en updates. Een SaaS-oplossing is direct klaar voor gebruik, en je profiteert direct van de meerwaarde zoals het snel op- en afschalen en betalen per gebruik. Voorbeelden: Office365, Sharepoint online, SalesForce, Exact Online.
2 IaaS ofwel Infrastructuur as a Service
Je huurt een infrastructuur bij een Cloud provider. Zoals netwerk, besturingssystemen, (virtuele) machines, servers en storage. Je hebt volledige controle over de virtuele machine. Software die niet in een PaaS-omgeving kan worden geïnstalleerd, kun je hier wel installeren. Je richt in feite zelf je serverruimte in, maar hebt wel de voordelen van specifieke Cloud-aspecten zoals schaalbaarheid en betalen per gebruik of naar resources. Voorbeelden: AWS, GCP, Azure.
3 PaaS ofwel Platform as a Service
Je softwareontwikkelaar of je softwareleverancier gebruikt een complete ontwikkel- en deploymentomgeving in de Cloud voor het ontwikkelen, testen, aanbieden en beheren van softwareapplicaties. Daarvoor heb je de beschikking over een rijk platform met microservices waarmee je veel controle hebt over je Cloud applicaties.
Wanneer je een PaaS afneemt, draagt de provider zorg voor de inrichting van de serverruimte. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van het besturingssysteem (zoals Linux) en middleware (zoals IIS, .NET, Apache, MySQL). De provider configureert, beheert en monitort de serverruimte, en biedt hiermee dus eigenlijk een out-of-the-box platform. Voorbeelden: Azure AppService, Google App Engine, AWS, Mendix.
4 DBaaS ofwel Database as a Service, onderdeel van PaaS
Je huurt een compleet geconfigureerde database van de Cloud provider. De Cloud provider is verantwoordelijk voor het beheer, de updates en de performance. Deze service komt het meest overeen met PaaS, maar bevat een belangrijk verschil. Bij een DBaaS hebben ontwikkelaars toegang tot de onderliggende database waardoor zij zelf een databasetechnologie kunnen kiezen die aansluit op de applicatie.
Het voordeel is dat je direct aan de slag kunt en zelfs zonder database-expertise verder kunt. Bovendien kun je snel resources opschakelen. Nadeel is dat je weinig controle hebt over de configuratie en vrijwel niet kunt tunen. Voorbeelden: SQL Azure, AWS RDS Postgres
Cloudmodellen
Alles naar dé Cloud brengen kan niet omdat dé Cloud niet bestaat. Er bestaan verschillende modellen zoals private, public en hybrid Cloud. Bovendien is het niet per definitie noodzakelijk om alles naar de Cloud te brengen. Door slimme combinaties te maken met de vormen en de modellen en zelfs meerdere Cloud providers, creëer je een mix die zorgt voor maximale kwaliteit, flexibiliteit, en met controle over de kosten.
a Public Cloud
In een public Cloud deel je jouw omgeving of server waar jouw applicatie op draait in het datacenter van de Cloud provider met andere klanten van deze Cloud provider. Let hier goed op wat er gebeurt met je privacygevoelig data in verband met de GDPR. In de public Cloud is security een issue, maar de meeste Cloud providers besteden hier zelf al veel aandacht aan.
b Private Cloud
In een private Cloud zijn alle servers, componenten en services die je gebruikt in het datacenter alleen voor jou. Je bent de enige afnemer en je maakt geen onderdeel uit van een gedeelde omgeving. Je hebt meer exclusieve controle over de resources. Als je het slim aanpakt zou dit zelfs voordelig kunnen uitpakken.
c Hybrid Cloud
Dit is een combinatie van public en private Cloud. Software met gevoelige informatie staat in de private Cloud. Applicaties die snel of flexibel moeten zijn, bijvoorbeeld als het gaat om op- en afschalen, staan in de public Cloud. Hierbij kies je in feite het beste uit twee werelden.
Databases in de Cloud
Waar moet je nu op letten bij de keuze om je database in de Cloud te draaien of zelfs af te nemen? Dat is uiteraard geheel afhankelijk van je doel, toepassing, budget en voorwaarden. In het kort kunnen we de volgende aandachtpunten noemen:
1 DBaaS
Snel, flexibel, standaard geconfigureerd, onbeperkte resources. Vrijwel geen DBA-expertise nodig. Een mogelijk nadeel is dat de kosten vrij snel oplopen met het afnemen van services of het opschalen van resources. Er is geen sprake van efficiënt databasebeheer en de mogelijkheden om maatwerkconfiguraties toe te passen zijn er niet of in beperkte mate. Tunen is niet mogelijk en bij gebruik van open source databasetechnologie kunnen veel community-extensies niet gebruikt worden.
2 PaaS
Houd rekening met het gebruik van bestaande software. Niet alle bestaande software is geschikt om in een PaaS-omgeving te functioneren, in een PaaS-omgeving heb je bijvoorbeeld geen toegang tot de root van de harde schijf. Niet alle CPU-kracht en geheugen wordt toegewezen aan de cloudapplicatie. Dat komt omdat er vaak op een gedeeld platform gehost wordt, waardoor andere applicaties (en databases) mogelijk gebruik maken van dezelfde resources. Wat de database betreft heb je dezelfde voor- en nadelen als met DBaaS.
3 IaaS
IaaS lijkt het meest op een on-premise implementatie. Het gaat hier met name om het gebruik van virtuele servers. Belangrijk is hier een goed onderzoek naar de eventuele beperkingen in bijvoorbeeld I/O, waardoor de databaseperformance anders kan zijn in de praktijk dan in een afgeschermde lokale omgeving.
Als afnemer ben je zelf verantwoordelijk voor het inregelen van beveiliging en back-up. Het voordeel is dat je invloed hebt op de keuze van de gebruikte databasetechnologie. Je kan dus je database tunen naar jouw applicatie. Je kan de inrichting standaardiseren, naar je eigen organisatie. Uitrollen en deployment van databases is complexer en je moet het zelf ‘verzinnen’ en bouwen, waardoor wel enige expertise nodig is.
4 SaaS
De leverancier verzorgt al het beheer en onderhoud, daar heb je geen omkijken naar, maar je hebt ook geen mogelijkheid om de software aan te passen.
Meer weten of behoefte aan advies?
Er zijn veel mogelijkheden of, zoals het spreekwoord zo mooi zegt: er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Maar wat is nu de kortste, eenvoudigste of snelste weg?
OptimaData is dagelijks bezig met databases in cloudoplossingen. Het is onderdeel van onze corebusiness en hier ligt onze kracht en expertise. Omdat we onafhankelijk zijn, kunnen we je helpen uitvinden welke database, Cloud model of clouddienst het best bij past bij jouw doelstellingen en hoe je dit het snelst en best realiseert. Al een keuze gemaakt maar hulp of een derde hand nodig om de configuratie eens te beoordelen? Neem gerust vrijblijvend contact op, we helpen je graag.
Efficient Databasebeheer
Wij leven in een wereld die meer en meer door data gedreven is. Goed beheer van je dataplatform (in de Cloud) wordt dan ook steeds crucialer. Een goede database-expert weet precies hoe de nieuwste tooling werkt, voelt zich als een vis in het water bij zowel opensource- als gelicenceerde databaseomgevingen en vindt het oplossen van complexe databasepuzzels een feest.
Maar wat is nu de route naar effectief databasebeheer? Om een aantal handvatten aan te reiken hebben we daar een White paper over geschreven. Download hier onze whitepaper.