NL
Direct technisch advies?
Home > Staffing > Staffing landingspagina's > Dagboek van een Dataplatform expert

Dagboek van een Dataplatform expert

Maandag

0640 De maandag begint vroeg deze week. Tijdens het ontbijt check ik op mijn mobiel de latente en minor alerts uit de monitoring die vannacht zijn geconstateerd. Geen noemenswaardige problemen of issues dus ik kan in de auto en naar 1 van onze klanten.

0815 Ik heb een hekel aan te laat komen en dus rijd ik als 1 van de eersten deze ochtend de parkeergarage in van het kantoor van onze klant. De klant heeft een omvangrijke database omgeving in productie op basis van MS SQL Server. Deze klant heeft de dienst Managed Consultancy afgenomen wat wil zeggen dat zij 16 uur per week betalen voor 8 uur database beheer werkzaamheden op locatie, 8 uur onderhoud op afstand en daarbuiten dat wij binnen 1 uur reageren op inkomende tickets en verstoringen. Een fulltime DBA voor 16 factuururen. Vandaag ben ik daar op locatie om wat zaken aan te pakken en een overleg met DevOps. Daarnaast zijn er uit de QuickScan die ik heb uitgevoerd nog een aantal aanbevelingen gekomen waar ik nu aktief mee aan de slag ga, zoals een stuk Datamodellering herzien en een advies over de AlwaysON settings.

1715 Voor vandaag ben ik klaar bij de klant. In de auto bel nog even met kantoor voor een laatste update en een korte briefing over een op handen staande MySQL QuickScan waar ik voor ingepland ga worden.

Dinsdag

0830 De werkdag begint vandaag thuis. Ik werk remote vanmorgen en ben eerste aanspreekpunt voor de Managed Services klanten vandaag. Ik check alle basis indicatoren van een aantal klanten en hun database omgevingen. Op dit moment doe ik services voor een MySQL omgeving, een gemeente met een paar PostgreSQL databases die wij parallel monitoren met de klant en in windows aanbieden zodat dat klant ook kan meekijken. Verder een aantal MS SQL Server omgevingen maar dat is redelijk standaard, daar zit erg weinig werk in, zoals gebruikelijk met MS SQL Server. En een 3e lijns achtervang voor een zeer omvangrijke PostgreSQL omgeving die in beheer is bij een andere Managed Services partij, waar wij het database beheer voor uitvoeren.

1045 Ik krijg een ticket binnen van de klant waar ik gisteren was, het is een vraag van de DevOps of ik kan meekijken met een issue. Hij komt er niet direct uit, waarschijnlijk zal ik wat logfiles moeten gaan nalopen om de verstorende query op te zoeken en te tunen.

1130 Gefixed, ik kan weer verder met de Managed Services klanten. Die processen hebben we uiteraard zoveel mogelijk geautomatiseerd om daarmee de basis DBA-handelingen tot een minimum te beperken en beheersbaar te houden.

1600 Ik ben afgemeld en 1 van mijn collegas neemt het Managed Services deel over. Ik login voor een online Webinar over MongoDB en de laatste updates in hun meest recente release. Omdat wij gecertificeerd partner zijn van MongoDB kunnen we als eersten deelnemen aan deze kennissessies welke informatie wij direct kunnen inzetten bij onze klanten.

Woensdag

0845 Dat was even een stukje rijden. Ik ben eens in de 2 weken een dagdeel bij een klant, vlakbij ons hoofdkantoor. Daar draait een grote MS SQL Server omgeving in productie en wij verzorgen elke 2 weken een HealthCheck om deze database voor de klant te onderhouden. Dat is voldoende in dit geval, de omgeving is vrij groot maar doordat wij zelf het ontwerp, datamodellering en inrichting hebben gedaan is er vrijwel geen DBA nodig om deze database op top performance in de lucht te houden.

1230 Mooi op tijd op ons hoofdkantoor in Naarden. Kan ik met de mannen mee lunchen. Tijdens de lunch verslik ik me bijna in m'n broodje van het lachen, we hebben vaak veel lol met elkaar, op 1 op andere manier hebben we dezelfde humor en dat werkt aanstekelijk.

1300 Op kantoor schuif ik achter m'n werkplek aldaar en werk mijn email bij. Wat losse vragen van klanten die ik eenvoudig kan beantwoorden, hier en daar aangevuld met 1 of meer screenshots. Ik meld me formeel even aan voor de PGConfEU dat is de PostgreSQL conferentie Europa, in Warschau deze keer. We zijn daar zilversponsor en we gaan daar met een delegatie DBA-Consultants en de directie naar toe. Dat wordt een mooie tijd met elkaar. Overdag diep in de materie en 's avonds een hapje, grapje en een biertje. En tenslotte werk ik nog een paar uur aan het trainingsmateriaal voor een aanstaande DBA Advanced training die ik ga geven. Naast de theorie maak ik ook de virtuele databases klaar voor de handson oefeningen tijdens de training, wat onze trainingen echt uniek maakt, we krijgen daar erg goede reactie op.
 

Donderdag

Donderdag ben ik vrij, dat is mijn Papadag. Ik sta standby voor major incidenten en 3e lijns vraagstukken. Maar, mijn collegas staan ook hun mannetje en het is zelden dat ik gebeld word. Dat gunnen we elkaar ook, vrij is vrij, en ondersteunen we elkaar als het nodig is.

Vrijdag

0900 Vrijdag is een gezellige dag. Iedereen is op het hoofdkantoor aanwezig en wij lunchen uitgebreid. Er is tijd voor een praatje en kennisoverdracht. Ik begin vandaag met het remote beheer van 2 databaseomgevingen van 2 klanten.

1000 Ik heb een conference-call, intakegesprek met een nieuwe klant. Die heeft via onze website een probleem voorgelegd en er is besloten een QuickScan te gaan uitvoeren. Voordat we daar volgende week naar afreizen wil ik graag eerst een conference-call zodat ik me zo goed als mogelijk kan voorbereiden en ook de klant alvast wat “huiswerk” kan geven. In deze specifieke situatie gaat het om een grootschalige hybride MyISAM/ InnoDB setup van Percona MySQL master-master replicatie met meerdere slaves over meerdere datacenters verspreid. Het loopt niet lekker en de vraag is gesteld of wij hen kunnen helpen. Telefonisch zoek ik naar enkele aanknopingspunten. De klant reageert direct al heel verrast en kan al wat zaken bijwerken terwijl ik inmiddels weet waar ik kan beginnen en wat mijn aanpak gaat zijn. Gaat goed komen!

1330 Ik werk op kantoor aan onze repository automation deployment scripts. Op zich is dat geen rocketscience, iedereen kan een deployment scriptje in Terraform of Ansible bouwen. Maar onze deployment scripts worden direct al voorzien van best practices en ingeplande HealthChecks. Dat is precies onze meerwaarde, de kennis en ervaring verwerken in een script waarmee de klant direct precies de juiste settings in 1 keer kan aftrappen. We werken aan een repository waar elke combinatie van cloud provider en database platform in voor komt. 

1600 We drinken nog wat met elkaar, de weekend-standby overdracht wordt gedaan en de telefoons en alerting wordt nog even getest. Fijn weekend, geniet van je geliefden en volgende week wederom een dynamische week!

Werken bij OptimaData

Wil jij meer weten over je kansen en mogelijkheden bij OptimaData? Meebouwen aan onze Multi-platform visie en mede vorm geven aan onze database dienstverlening, kennis en expertise? Kom dan eens met ons praten, je bent van harte welkom in ons clubhuis!

Contact

Vacatures

Medewerker aan het woord

Ook OptimaData DBA worden?

Kom eens met ons praten of kijk hieronder verder:

Werken bij OptimaData

Medewerkers aan het woord

Vacatures

Ons team

Zou jij ook je expertise breed in willen zetten en een sterke leercurve maken?

Ik ben wel benieuwd of mijn expertise aansluit bij OptimaData

Vul hier je telefoonnummer in en wij zullen je zo snel mogelijk terugbellen. Of neem zelf contact op.

Neem zelf contact op