NLEN
Direct technisch advies?
Home > Over ons > Nieuws

Nieuws

OptimaData FD Gazelle 2023

OptimaData FD Gazelle 2023

Dankzij de inzet van het voltallige team en het vertrouwen van onze klanten mag OptimaData zich voor het 4e jaar op rij FD Gazelle noemen!

Uiteraard zijn we daar (wederom) trots op en blij mee. De voorgaande Gazellen (2020, 2021 en 2022) waren al mooi en een kroon op ons werk. Maar deze in 2023 heeft toch wel een gouden randje. Sommige jaren kosten op een bepaalde manier energie, beetje wringen, gaat niet alles allemaal helemaal vanzelf. En deze kwam ons zeker niet aanwaaien. Er is erg veel gebeurd wat daar invloed op heeft gehad. En juist dan toch...dan is het extra mooi om deze Gazelle als erkenning van ieders inzet binnen het team te mogen ontvangen.

Dankbaar voor alle mensen, inclusief onze ZZP-ers en interimmers, onze klanten, partners en leveranciers voor de inzet, het vertrouwen en de samenwerking.

Voor ons wederom de bevestiging dat ons motto: "Je bent geen team als je samenwerkt, je bent pas een team als je om elkaar geeft", een stimulerende cultuur brengt waar groei uiteindelijk een resultaat van is.

PostgreSQL 16 released!

De PostgreSQL Global Development Group kondigde vandaag de release aan van PostgreSQL 16, de nieuwste versie van 's werelds meest geavanceerde open source database. PostgreSQL 16 verhoogt de prestaties, met opmerkelijke verbeteringen aan queryparallellisme, het laden van bulkgegevens en logische replicatie. Er zijn veel functies in deze release voor zowel ontwikkelaars als beheerders, waaronder meer SQL/JSON syntaxis, nieuwe monitoring statistieken voor je workloads, en meer flexibiliteit in het definiëren van toegangscontrole regels voor het beheer van beleid.

Meer over de release van PostgreSQL 16

Familieomstandigheden

Wegens familieomstandigheden is OptimaData vrijdagochtend 14 april niet bereikbaar. Voor dringende storingen is voor bestaande klanten de 24/7 storingsdienst te benaderen via de reguliere kanalen. Voor overige zaken of vragen kunt u vanaf vrijdagmiddag 14 april 14.00 uur weer contact met ons opnemen. Wij danken u voor uw begrip.

OptimaData voor de 3e keer op rij FD Gazelle

OptimaData scoort hattrick met FD Gazelle 2022!

Hattrick! FD Gazelle 2022! Voor het derde jaar op rij is OptimaData FD Gazelle. Het lijkt bijna “gewoon” te worden, maar dat is het niet. Het gaat niet vanzelf. Onze collega’s kunnen dat beamen. Het is een eer om samen met deze mensen dag in en dag uit voor onze klanten klaar te staan. We zijn erg blij met deze erkenning en met 3 op rij voelt het ook consistent. En we zijn er nog lang niet! Veel dank ook voor onze klanten, partners en leveranciers voor het vertrouwen in OptimaData en de mensen van OptimaData. 

Meer over FD Gazelle 2022

Qualogy en OptimaData winnen aanbesteding gemeente Utrecht

OptimaData en Qualogy winnen aanbesteding databasebeheer gemeente Utrecht

IT-dienstverleners Qualogy en OptimaData nemen voor een periode van minimaal 2 jaar het volledige databasebeheer van gemeente Utrecht op zich, met de optie om zes keer een jaar te verlengen. Tijdens de virtuele kick-off van donderdag 13 januari is de intentie uitgesproken voor een langdurige samenwerking.

Databasebeheer gemeente Utrecht

OptimaData opnieuw FD Gazelle

OptimaData FD Gazelle 2021

OptimaData is opnieuw FD Gazelle! Daarmee behoort OptimaData tot de groep van 691 snelst groeiende bedrijven van Nederland in 2021. Daar zijn we natuurlijk onwijs trots op!

Op 25 november mogen wij voor het 2e jaar op rij een FD Gazelle Award in ontvangst nemen! Wij zijn enorm blij en trots op deze erkenning van FD Gazellen voor de snelle en gezonde groei die wij met ons bedrijf sinds de oprichting in 2016, hebben gerealiseerd. Vooral dat we dit hebben weten te continueren nadat we vorig jaar de eerste FD Gazelle hebben ontvangen en ondanks de toch bijzondere omstandigheden in de wereld.

Meer over FD Gazellen 2021

OptimaData behaalt ISO27001 certificering!

OptimaData ISO27001 gecertificeerd

OptimaData BV is ISO 27001 gecertificeerd! De interne en externe audit hebben we met glans doorstaan!

Trots op het team van OptimaData BV en hun inzet voor het bereiken van deze belangrijke mijlpaal. Bijzondere dank aan Koos Wijdenes voor de begeleiding en het doortastende teamwerk en uiteraard DigiTrust voor de onafhankelijke audit. Het was een intensief avontuur met een prachtig resultaat.

Met deze ISO 27001 certificering tonen we aan dat we voldoen aan alle eisen van deze internationale norm voor informatiebeveiligingseisen. Wij borgen hiermee dat de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van onze data en die van onze klanten goed beschermd is. Onze processen zijn getoetst en klaar voor de toekomst.

Meer dan een certificaat

PostgreSQL is DBMS van het jaar 2020!

PostgreSQL is DBMS van het jaar 2020!

PostgreSQL is door DB-engines.com uitgeroepen tot DBMS (DataBase Management Systeem) van het jaar 2020! Daarmee is PostgreSQL het eerste platform ooit wat 3x DBMS van jaar is geworden. Met deze eerste plaats blijft PostgreSQL Azure SQL, die als runnerup 2e is geworden en MongoDB 3e, voor in deze populariteitsscore. PostgreSQL is bekend en geliefd om zijn stabiliteit en functieset. Recente releases hebben zich vooral geconcentreerd op verbeteringen onder de motorkap, waardoor de prestaties en de efficiëntie toenemen. Voor DevOps zijn deze verbeteringen meer dan welkom, en de populariteitsscores van DB-engines laten dit zien: PostgreSQL had een populariteitsscore van 167 zeven jaar geleden, en ze staan nu op 552. Het gat naar de top drie systemen wordt elk jaar kleiner.

Meer over PostgreSQL DBMS 2020

OptimaData uitgeroepen tot FD Gazelle 2020!

OptimaData uitgeroepen tot FD Gazelle 2020!

OptimaData is FD Gazelle 2020! Daarmee behoort OptimaData tot de groep van 772 snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Het Financieele Dagblad organiseert jaarlijks de FD Gazellen Awards. De FD Gazelle Awards zijn prijzen die de krant uitreikt aan de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. Het belangrijkste criterium om hiervoor in aanmerking te komen is een omzetgroei van minimaal 20% over een periode van drie jaar (2017-2019). Ook de groei van het aantal werknemers en de winstgevendheid zijn van belang.

Op donderdag 19 november maakt het Financieele Dagblad tijdens een virtueel online de winnaars per regio bekend. Ook de bronzen, zilveren en gouden FD Gazellen worden dan uitgereikt.

Meer over OptimaData en de FD Gazellen Awards

 

MariaDB neemt concurrent Clustrix over

MariaDB

Database-provider MariaDB heeft 21 september jl. bekend gemaakt dat het concurrent Clustrix overneemt. Hoeveel geld er met de overname gemoeid gaat is niet bekend, maar we weten wel dat de overname deels betaald is met geld dat MariaDB vorig jaar bij een investeringsronde ophaalde.

Lees verder op techzine

Galera Manager gelanceerd voor MySQL clusters in AWS!

Galera Manager beta is released! MySQL on AWS HA clustering

Een nieuw tijdperk is aangebroken voor Galera Cluster-monitoring en -beheer aangezien onlangs Galera Manager 1.0 is uitgebracht, zodat iedereen zijn Galera-clusters kan inzetten binnen een Amazon Web Services (AWS) Elastic Compute Cloud (EC2) -omgeving om MySQL High Availability te bereiken, Multi-Master MySQL, active-active clustering direct op Amazon en Disaster Recovery, allemaal vanuit het comfort van een webbased grafische gebruikersinterface (GUI).

Meer over Galera Manager MySQL in AWS

Route naar effectief databasebeheer?

Effectief databasebeheer voor PostgreSQL, Microsoft SQL Server, MySQL maar ook RDS Postgres en Azure SQL.

Wij leven in een wereld die meer en meer door data gedreven is. Goed beheer van je dataplatform wordt dan ook steeds crucialer. Een goede database-expert weet precies hoe de nieuwste tooling werkt, voelt zich als een vis in het water bij zowel opensource- als gelicenceerde databaseomgevingen en vindt het oplossen van complexe databasepuzzels een feest. Maar wat is nu de route naar effectief databasebeheer? Om een aantal handvatten aan te reiken hebben we daar een whitepaper over geschreven.

Download hier de whitepaper

Webinar Galera Cluster 4 voor MySQL 8

Webinar Galera Cluster 4 for MySQL 8

Om de vandaag aangekondigde nieuwe release van Galera 4 voor MySQL 8 te begeleiden en te ondersteunen zal donderdag 4 juni aanstaande een webinar worden georganiseerd door Codership voor klanten / gebruikers / relaties van OptimaData. Galera Cluster 4 is een forse stap voor MySQL High Availability. Lees in het artikel meer over deze nieuwe GA (General Available) release en over het webinar.

Meer over Webinar Galera Cluster 4

OptimaData opnieuw sponsor van PGConfEU

PG COnf EU 2020, PostgreSQL event in Berlijn, OptimaData is wederom sponsor

Van 20 tot 23 oktober 2020 vind het jaarlijks terugkerend PostgreSQL event PG Conf EU plaats, in Berlijn deze editie. OptimaData is voor de vierde keer op rij sponsor van deze grootste PostgreSQL conferentie op het Europese vaste land. "Omdat wij het belangrijk vinden dat PostgreSQL in de volle breedte sterker wordt als platform maar ook als community willen we dit event graag ondersteunen", aldus Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData. Juist in deze onzekere tijden is ondersteuning van de community essentieel. Zonder sponsoring kunnen deze grootschalige events niet plaatsvinden. Door als eerste sponsor op te staan geven wij een signaal van vertrouwen aan de community en hopen wij dat ook andere partijen ons zullen volgen. Of PGConfEU 2020 daadwerkelijk zal plaatsvinden zoals voorgaande jaren zullen we uiteraard over informeren!

Lees meer over PG ConfEU 2020
 

Release-Candidate MySQL 8.0 + Galera 4

Codership (ontwikkelaar van Galera ClusterTM voor MySQL) kondigde half april de langverwachte Release Candidate van MySQL 8.0 aan die bij Galera 4 wordt geleverd. Het wordt geleverd met MySQL 8.0.19 en bevat de Galera Replication Library 4.5 Release Candidate en wsrep API version 26.

Galera 4 en MySQL 8.0.19 hebben veel nieuwe features, maar in dit nieuwsbericht noemen we enkele hoogtepunten

release-candidate MySQL 8.0 + Galera 4

Tijden van Coronavirus en onze bereikbaarheid

Maatregelen en bereikbaarheid OptimaData tijdens coronavirus

Tijden van coronavirus vergen maatregelen en flexibiliteit. OptimaData is gewoon zoals u van ons gewend bent (24/7) operationeel, zij het op verschillende fysieke locaties zoals thuis. Daar zijn we op en voor ingericht. Veel van onze bestaande werkzaamheden en omvangrijke delen van onze diensten werden voor de coronacrisis ook al remote uitgevoerd.

Fysiek contact, gesprekken, meetings en sollicitatieprocedures zullen we flexibel op een andere wijze dan we met elkaar gewend zijn opzetten. Maar we kunnen met elkaar in contact zijn en services blijven verlenen.

Meer informatie over onze bereikbaarheid, services en sollicitatieprocedures kunt u verder in dit bericht lezen.

Lees meer

Persbericht: OptimaData is Microsoft Gold Partner Dataplatform

OptimaData is Microsoft Gold Partner Dataplatform geworden!

Microsoft bevestigt met dit partnership het hoge kennisniveau van OptimaData op het gebied van SQL Server databases. In samenwerking met Microsoft zorgt het bedrijf uit Naarden voor optimale SQL Server databaseontwerpen, implementaties en ondersteunt zij bij het optimaal gebruik en beheer van de data. Gerard Zuidweg: "Het Microsoft Gold Partner-predicaat is de erkenning van onze diepgaande kennis en expertise en daar zijn we trots op"!

Lees het persbericht

DBA in 2020: Toegevoegde waarde en evolutie!

DBA in 2020

Als de moderne economie op en rond data draait, wat betekend dat het komende jaar voor database administrators of DBA's? Die weten hoe de data op te slaan, te verplaatsen, koppelen, het verstandig te gebruiken en veilig te houden?

Voor bijna elk bedrijf is data tegenwoordig van levensbelang. Het is de samenhang van hoe, wanneer, wat, hoeveel, wie en in toenemende mate het waarom van alles wat het bedrijf doet! De data vertelt je over je voorraad, wie het heeft verplaatst, welke kleur het heeft en wie het heeft gekocht. Het vertelt je wie er op je school zit en wie hun vervoer heeft betaald. De lijst is onuitputtelijk en deze data heeft antwoorden op alle vragen voor hen die de juiste vragen weet te stellen.

Een mooi artikel in Forbes wat aansluit bij onze visie.

Lees meer

PostgreSQL 12 is gelanceerd!

PostgreSQL 12 is gelanceerd! Postgres database beheer

3 oktober 2019 is de allernieuwste versie van PostgreSQL gelanceerd, PostgreSQL 12. Met deze release, die volgens contributors behoorlijk omvangrijk is, ligt de focus vooral performance verbeteringen, compliance en op afhechten van openstaande issues. Flink opgepoetst en gladgestreken! Lees hier de belangrijkste verbeteringen en aandachtspunten.

Meer over PostgreSQL 12

OptimaData geeft gratis ticket weg

Gratis ticket PGConfEU 2019

Wil je kans maken op een gratis ticket naar de grootste PostgreSQL Conferentie op het Europese vaste land? Van 15 tot 18 oktober in Milaan. Een bruisende bron van kennis en inspiratie te midden van andere PostgreSQL Fanaten, Developers, Helden en DBA's. Kijk snel verder, schrijf je in en doe mee!

PostgreSQL Zomeractie

OptimaData Silver Sponsor PG Conf EU 2019

PG Conf EU, het grootste PostgreSQL event in Europa!

Van 15 tot 18 oktober 2019 vind het jaarlijks terugkerend event PG Conf EU plaats, in Milaan deze editie. OptimaData is voor de derde keer op rij sponsor van deze grootste PostgreSQL conferentie op het Europese vaste land. "Omdat wij het belangrijk vinden dat PostgreSQL in de volle breedte sterker wordt als platform maar ook als community willen we dit event graag ondersteunen", aldus Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData.

Meer over PG Conf EU en Sponsorship OptimaData

PostgreSQL & MongoDB wederom sterkste groeiers

DB-engines ranking november 2018, PostgreSQL en MongoDB sterke groei.

Volgens de maandelijkse ranking van DB-engines zijn PostgreSQL en MongoDB de sterkste groeiers van deze maand. Oracle, MySQL en Microsoft SQL Server bezetten nog ferm de top 3 maar Postgres klopt al stevig aan de deur. MongoDB is relatief nieuw en vanuit dat perspectief is deze NoSQL variant een opvallende groeier.

Lees meer over de DB-engines ranking

SQL Server 2008 "end of support"

Vanaf 9 juli 2019 zal SQL Server 2008 en 2008 R2 niet langer worden ondersteund door Microsoft. Dat betekend dat er geen security updates meer zullen volgen. En dat zou kunnen leiden tot problemen in uw omgeving en de veiligheid van uw data. Wij zijn er om te helpen bij upgrade naar een recentere versie on-premise of zelfs naar de cloud. Uit veiligheidsoverwegingen maar ook voor betere prestaties en snellere performance. Wellicht ook een mooi moment om eens te kijken naar een open source alternatief!

Lees meer over migraties of upgrades

Microsoft SQL Server 2019 preview

SQL Server 2019: Celebrating 25 years of SQL Server Database Engine and the path forward. For the first time, SQL Server 2019 comes with big data capabilities built-in, with Apache Spark and Hadoop Distributed File System (HDFS) in the box—extending SQL Server beyond a traditional relational database. This blog post covers the database engine features that are available in first public Community Technology Preview (CTP 2.0) of SQL Server 2019.

read more on Cloudblogs.microsoft.com

Ensuring Optimal DB Performance in the Cloud

Patrick O’Keeffe, Quest Software VP of Engineering, recently discussed how DBAs’ jobs are changing and what is needed to ensure optimal database performance in an interview with Big Data Quarterly.

Read more on dbta.com

Webinar Galera Cluster 12 december 13.00 uur

Webinar Galera Cluster 12 december 1300 uur

Om het nieuwe partnership met Galera Cluster te vieren kondigen wij met gepaste trots het volgende webinar aan op 12 december van 13.00 uur tot 14.00 uur:

Choosing between MySQL Galera, MariaDB Galera and Percona XtraDB Cluster

Een webinar waarin we een aantal previews bespreken en de vergelijking maken tussen een aantal distributies die er op dit moment voor handen zijn zoals MySQL, MariaDB en Percona.

Lees meer over dit Galera Cluster Webinar

Edco Wallet genomineerd tot Recruiter van het jaar!

Edco Wallet is door freelance.nl genomineerd tot Recruiter van het jaar 2018!

Deze maand heeft OptimaData het bericht ontvangen dat onze Manager Staffing & Recruitment Edco Wallet door freelance.nl is genomineerd tot Recruiter van het jaar 2018 in de categorie Software Architectuur & Ontwikkeling (waar o.a. databases en data-analytics onder vallen). Een mooi compliment om tot de genomineerden te behoren. Een waardevolle eer voor de inspanningen van het eerste jaar OptimaData. Stemmen mogelijk vanaf 1 maart!

Lees meer en STEMMEN!

OptimaData - Managed Consultancy en Beheer

OptimaData Managed Consultancy en Beheer database beheer op afroep, dedicated DBA op het moment dat u dat wenst.

OptimaData heeft in nauw overleg met een aantal klanten een nieuwe dienst ontwikkeld. Managed Consultancy en Beheer. Dat is een dedicated DBA op afroep. De klanten waarmee deze oplossing is ontwikkeld maken al geruime tijd gebruik van Managed Consultancy waardoor we het goed hebben kunnen monitoren en afstemmen op de behoeften. Daardoor kunnen we nu zeggen dat het aantoonbaar sneller, beter en voordeliger is dan traditioneel detacheren of inhuur.

Lees meer

PostgreSQL DBMS van het jaar 2017!

PostgreSQL uitgeroepen tot DBMS van het jaar 2017

PostgreSQL is DBMS (DataBase Management Systeem) van het jaar 2017 geworden. Dit krachtige open source platform is al jaren meer dan een volwassen alternatief voor Oracle of Microsoft SQL Server. De nieuwe release van PostgreSQL 10 heeft zeker bijgedragen aan de sterk gegroeide interesse in deze open source DBMS.

lees meer

DBMS Ranking juli 2017

Wederom is PostgreSQL de sterkste stijger in het overzicht wat DB-engines.com heeft gepubliceerd met meest populaire en toegepaste DBMS in juli 2017. Er staan 3 open source Database Management Systemen in de top 5 overall. Dat is opvallend te noemen en bevestigd de trendlijn van de afgelopen jaren. Een korte analyse.

Lees meer

Severalnines & OptimaData intensiveren samenwerking

Optimale databasemanagement oplossingen voor de Benelux:
Severalnines, Europa's toonaangevende leverancier van open source databasemanagement software, en OptimaData, de full-service multi-platform database dienstverlener in de Benelux, hebben vandaag een nieuw partnerschap aangekondigd dat gericht is op het leveren van state-of-art en kostenefficiënte oplossingen voor open source databasemanagement voor klanten in België, Nederland en Luxemburg.

Lees meer

PostgreSQL Monitoring & Alerting onder Windows

OptimaData heeft een oplossing ontwikkeld om complete en/of delen van PostgreSQL databases en databaseomgeving onder Windows te monitoren inclusief proaktieve Alerting. Middels innovatieve koppelingen en tooling is het nu mogelijk om de klant zelf onder zijn eigen Windows omgeving de beschikking te geven over realtime Monitoring & Alerting.

Lees meer

OptimaData wordt exclusief Training Partner van SplendidData in de Benelux

Vanaf januari 2017 verzorgt OptimaData B.V., de database specialist uit Naarden, alle database trainingen in de Benelux voor Splendid Data B.V. Splendid Data is ontwikkelaar van een 100% open source alternatief voor Oracle databases: PostgresPURE. De partijen kondigden dit vandaag in een gezamenlijk persbericht aan. Lees hieronder het volledige persbericht.

Lees meer

Microsoft SQL Server is DBMS van het jaar!

Microsoft SQL Server is in 2016 het sterktst gestegen in de 'populariteitsindex' van db-engines.com. Een mooie prestatie van Microsoft uiteraard. Maar het echte nieuws is dat open source database de 3 volgende plaatsen op de ranglijst domineren.

Lees meer

Persbericht OptimaData 5 januari 2017

Op 5 januari heeft OptimaData haar eerste persbericht gepubliceerd waarin het bedrijf de start van de activiteiten aankondigt en de ambitie uitspreekt om het kennis- en expertisecentrum te realiseren op het gebied van open source database management systemen.Lees hieronder het volledige persbericht.

Persbericht Optimadata 5 januari 2017

OptimaData van Start!

Na een intensieve periode van voorbereiding, is vanaf 1 januari OptimaData operationeel!

Lees Meer !

De ontwikkelingen in de databasetechnologie gaan snel. OptimaData helpt u om bij te blijven en publiceert hier regelmatig nieuwsberichten. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.

Neem contact met ons op

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor het laatste (open source) database nieuws, events en blogs.