NLEN
Direct technisch advies?
Home > Over ons > Nieuws

Nieuws

OptimaData heeft haar ISO 27001 certificering met succes verlengd!

OptimaData heeft haar ISO27001 certificaat met succes verlengd!

Tijdens de audit werd opnieuw bevestigd dat onze werkwijze en ons Information Security Management Systeem (ISMS) voldoet aan de nieuwste versie van de ISO-norm NEN-EN-ISO/IEC 27001:2023 nl. 

De ISO 27001 norm beschrijft hoe binnen de organisatie het beste kan worden omgegaan met het procesmatig beveiligen van informatie. Het doel van deze ISO-norm is om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie binnen het bedrijf zeker te stellen.

Wij hebben informatiebeveiliging uiteraard hoog in het vaandel staan en we zijn al sinds 2021 gecertificeerd. Elk jaar krijgen wij een controle audit en elke drie jaar is er een uitgebreide her-certificatie audit om het certificaat te mogen verlengen. De audit van dit jaar was bijzonder omdat we ook gelijk de transitie hebben gemaakt naar de nieuwste normering. Dankzij de kundige inzet van Koos Wijdenes, CCISO CIPP-E CIPM CISA CISM CRISC CCSP en onze interne auditor Thomas Spoelstra hebben we de transitie en de her-certificatie audit succesvol doorlopen en daar zijn we zeer trots op en dankbaar voor!

PostgreSQL DBMS of the year 2023

PostgreSQL DBMS of the year 2023

DB-engines.com heeft PostgreSQL uitgeroepen tot DBMS of the year 2023. PostgreSQL is het database management systeem dat het afgelopen jaar meer aan populariteit heeft gewonnen in de DB-Engines Ranking dan elk van de andere 417 gecontroleerde systemen.

PostgreSQL is voor de vierde keer DBMS van het Jaar, nadat het tussen 2017 en 2020 al drie titels in de wacht sleepte. Bijna 35 jaar geleden werd Postgres voor het eerst uitgebracht. Sindsdien is er veel veranderd en dat is eigenlijk de grote succesfactor van PostgreSQL: een hoog tempo van gestage verbeteringen, die het systeem in de voorhoede van de DBMS-technologie houden en tegelijkertijd een betrouwbaar en stabiel platform bieden. In PostgreSQL 16, dat in september 2023 werd uitgebracht, werden onder andere verdere prestatieverbeteringen en meer replicatieopties doorgevoerd. Dat alles maakt PostgreSQL een van de meest succesvolle open source projecten ooit.

OptimaData FD Gazelle 2023

OptimaData FD Gazelle 2023

Dankzij de inzet van het voltallige team en het vertrouwen van onze klanten mag OptimaData zich voor het 4e jaar op rij FD Gazelle noemen!

Uiteraard zijn we daar (wederom) trots op en blij mee. De voorgaande Gazellen (2020, 2021 en 2022) waren al mooi en een kroon op ons werk. Maar deze in 2023 heeft toch wel een gouden randje. Sommige jaren kosten op een bepaalde manier energie, beetje wringen, gaat niet alles allemaal helemaal vanzelf. En deze kwam ons zeker niet aanwaaien. Er is erg veel gebeurd wat daar invloed op heeft gehad. En juist dan toch...dan is het extra mooi om deze Gazelle als erkenning van ieders inzet binnen het team te mogen ontvangen.

Dankbaar voor alle mensen, inclusief onze ZZP-ers en interimmers, onze klanten, partners en leveranciers voor de inzet, het vertrouwen en de samenwerking.

Voor ons wederom de bevestiging dat ons motto: "Je bent geen team als je samenwerkt, je bent pas een team als je om elkaar geeft", een stimulerende cultuur brengt waar groei uiteindelijk een resultaat van is.

PostgreSQL 16 released!

De PostgreSQL Global Development Group kondigde vandaag de release aan van PostgreSQL 16, de nieuwste versie van 's werelds meest geavanceerde open source database. PostgreSQL 16 verhoogt de prestaties, met opmerkelijke verbeteringen aan queryparallellisme, het laden van bulkgegevens en logische replicatie. Er zijn veel functies in deze release voor zowel ontwikkelaars als beheerders, waaronder meer SQL/JSON syntaxis, nieuwe monitoring statistieken voor je workloads, en meer flexibiliteit in het definiëren van toegangscontrole regels voor het beheer van beleid.

Meer over de release van PostgreSQL 16

OptimaData voor de 3e keer op rij FD Gazelle

OptimaData scoort hattrick met FD Gazelle 2022!

Hattrick! FD Gazelle 2022! Voor het derde jaar op rij is OptimaData FD Gazelle. Het lijkt bijna “gewoon” te worden, maar dat is het niet. Het gaat niet vanzelf. Onze collega’s kunnen dat beamen. Het is een eer om samen met deze mensen dag in en dag uit voor onze klanten klaar te staan. We zijn erg blij met deze erkenning en met 3 op rij voelt het ook consistent. En we zijn er nog lang niet! Veel dank ook voor onze klanten, partners en leveranciers voor het vertrouwen in OptimaData en de mensen van OptimaData. 

Meer over FD Gazelle 2022

Qualogy en OptimaData winnen aanbesteding gemeente Utrecht

OptimaData en Qualogy winnen aanbesteding databasebeheer gemeente Utrecht

IT-dienstverleners Qualogy en OptimaData nemen voor een periode van minimaal 2 jaar het volledige databasebeheer van gemeente Utrecht op zich, met de optie om zes keer een jaar te verlengen. Tijdens de virtuele kick-off van donderdag 13 januari is de intentie uitgesproken voor een langdurige samenwerking.

Databasebeheer gemeente Utrecht

OptimaData opnieuw FD Gazelle

OptimaData FD Gazelle 2021

OptimaData is opnieuw FD Gazelle! Daarmee behoort OptimaData tot de groep van 691 snelst groeiende bedrijven van Nederland in 2021. Daar zijn we natuurlijk onwijs trots op!

Op 25 november mogen wij voor het 2e jaar op rij een FD Gazelle Award in ontvangst nemen! Wij zijn enorm blij en trots op deze erkenning van FD Gazellen voor de snelle en gezonde groei die wij met ons bedrijf sinds de oprichting in 2016, hebben gerealiseerd. Vooral dat we dit hebben weten te continueren nadat we vorig jaar de eerste FD Gazelle hebben ontvangen en ondanks de toch bijzondere omstandigheden in de wereld.

Meer over FD Gazellen 2021

OptimaData behaalt ISO27001 certificering!

OptimaData ISO27001 gecertificeerd

OptimaData BV is ISO 27001 gecertificeerd! De interne en externe audit hebben we met glans doorstaan!

Trots op het team van OptimaData BV en hun inzet voor het bereiken van deze belangrijke mijlpaal. Bijzondere dank aan Koos Wijdenes voor de begeleiding en het doortastende teamwerk en uiteraard DigiTrust voor de onafhankelijke audit. Het was een intensief avontuur met een prachtig resultaat.

Met deze ISO 27001 certificering tonen we aan dat we voldoen aan alle eisen van deze internationale norm voor informatiebeveiligingseisen. Wij borgen hiermee dat de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van onze data en die van onze klanten goed beschermd is. Onze processen zijn getoetst en klaar voor de toekomst.

Meer dan een certificaat

OptimaData uitgeroepen tot FD Gazelle 2020!

OptimaData uitgeroepen tot FD Gazelle 2020!

OptimaData is FD Gazelle 2020! Daarmee behoort OptimaData tot de groep van 772 snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Het Financieele Dagblad organiseert jaarlijks de FD Gazellen Awards. De FD Gazelle Awards zijn prijzen die de krant uitreikt aan de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. Het belangrijkste criterium om hiervoor in aanmerking te komen is een omzetgroei van minimaal 20% over een periode van drie jaar (2017-2019). Ook de groei van het aantal werknemers en de winstgevendheid zijn van belang.

Op donderdag 19 november maakt het Financieele Dagblad tijdens een virtueel online de winnaars per regio bekend. Ook de bronzen, zilveren en gouden FD Gazellen worden dan uitgereikt.

Meer over OptimaData en de FD Gazellen Awards

 

Galera Manager gelanceerd voor MySQL clusters in AWS!

Galera Manager beta is released! MySQL on AWS HA clustering

Een nieuw tijdperk is aangebroken voor Galera Cluster-monitoring en -beheer aangezien onlangs Galera Manager 1.0 is uitgebracht, zodat iedereen zijn Galera-clusters kan inzetten binnen een Amazon Web Services (AWS) Elastic Compute Cloud (EC2) -omgeving om MySQL High Availability te bereiken, Multi-Master MySQL, active-active clustering direct op Amazon en Disaster Recovery, allemaal vanuit het comfort van een webbased grafische gebruikersinterface (GUI).

Meer over Galera Manager MySQL in AWS

Route naar effectief databasebeheer?

Effectief databasebeheer voor PostgreSQL, Microsoft SQL Server, MySQL maar ook RDS Postgres en Azure SQL.

Wij leven in een wereld die meer en meer door data gedreven is. Goed beheer van je dataplatform wordt dan ook steeds crucialer. Een goede database-expert weet precies hoe de nieuwste tooling werkt, voelt zich als een vis in het water bij zowel opensource- als gelicenceerde databaseomgevingen en vindt het oplossen van complexe databasepuzzels een feest. Maar wat is nu de route naar effectief databasebeheer? Om een aantal handvatten aan te reiken hebben we daar een whitepaper over geschreven.

Download hier de whitepaper

Persbericht: OptimaData is Microsoft Gold Partner Dataplatform

OptimaData is Microsoft Gold Partner Dataplatform geworden!

Microsoft bevestigt met dit partnership het hoge kennisniveau van OptimaData op het gebied van SQL Server databases. In samenwerking met Microsoft zorgt het bedrijf uit Naarden voor optimale SQL Server databaseontwerpen, implementaties en ondersteunt zij bij het optimaal gebruik en beheer van de data. Gerard Zuidweg: "Het Microsoft Gold Partner-predicaat is de erkenning van onze diepgaande kennis en expertise en daar zijn we trots op"!

Lees het persbericht

De ontwikkelingen in de databasetechnologie gaan snel. OptimaData helpt u om bij te blijven en publiceert hier regelmatig nieuwsberichten. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.

Neem contact met ons op

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor het laatste (open source) database nieuws, events en blogs.