NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Blog

Categorie: BLOGCloudOplossen
Edco Wallet19-05-2024 17:16
In onze vorige blogpost keken we onder andere naar kostenaspecten van verschillende database-oplossingen. Traditionele on-premises oplossingen vereisen initiële investeringen in hardware, licenties en personeel voor onderhoud en beheer. Cloudgebaseerde oplossingen lijken daardoor aanvankelijk voordelig met hun pay-as-you-go-model. Maar vergis je echter niet! Bij cloudoplossingen kun je te maken krijgen met onverwachte kostenoverschrijdingen als gevolg van inefficiënt gebruik of slecht ontworpen datamodellen. In deze blog vertellen we wat je kunt doen om dat te voorkomen.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGDBMSOntwerp
Edco Wallet6-05-2024 15:44
In onze vorige blog hadden we het over de belangrijke rol van databases als de ruggengraat van data-architectuur. Nu is het tijd om dieper in te gaan op een belangrijke vraag: hoe kies je de juiste database-oplossingen die passen bij de unieke behoeften en doelstellingen van jouw organisatie? In deze blog verkennen we een aantal richtlijnen voor het navigeren door het complexe landschap van database-technologieën.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGDBMSOntwerp
Edco Wallet19-04-2024 9:19
Het zal niemand verrassen, maar bij OptimaData zijn we gefascineerd door data-architectuur. Immers, waar zouden moderne bedrijven zijn zonder data?! Databases zijn het kloppend hart van elke onderneming, ook al zijn er maar weinig mensen die dat daadwerkelijk zien. Maar geloof ons: databases zijn de onmisbare ruggengraat van de data-architectuur. Alle processen en beslissingen rusten erop. In deze blog zetten we de databases eens flink in het zonnetje.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudPostgreSQLReview
Edco Wallet4-04-2024 15:58
Hoe kies je de juiste Kubernetes Operator voor het beheren van PostgreSQL-databases in een Kubernetes-omgeving? Kies je voor de Postgres Kubernetes-operator van Zalando, de Crunchy data-operator of de Cloud Native PostgreSQL-operator van EDB? In deze blog bespreken we deze vraag en verkennen we de uitdagingen van het draaien van databases in Kubernetes.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet25-03-2024 10:01
‘Met de transitie van databases naar of in de cloud, hebben we geen DBA of database-expert meer nodig’. Een opmerking die we steeds vaker horen en er zijn zelfs al organisaties die het in de praktijk brengen. Het platform is namelijk ‘fully managed’ door de cloudprovider. De data-engineer kan zelfstandig clouddatabases deployen, data-pipelines opzetten en data ontsluiten. No-worries about de database. Toch zien we ook de keerzijde van de medaille: toenemende cloudkosten door schalende resources, een onsamenhangende infrastructuur en tegenvallende performance. Hierdoor voldoet het dataplatform niet aan de groeiende businessbehoefte om geavanceerde data-analyses uit te voeren. Wat brengt de database-expert dan toch aan tafel in dit soort situaties?
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudMS SQL ServerOntwerp
Mark van der Haar7-03-2024 8:08
Er zijn veel verschillende manieren om een SQL Server-database te migreren naar een Azure SQL-database. Omdat in Azure een aantal zaken niet zullen werken, moet je wel eerst duidelijk hebben wat er uit jouw database de cloud in kan. Met de Data migration assistant (DMA) van Microsoft kan eerst een pre-migratie-assessment gedaan worden, zodat je weet wat je te wachten staat. In deze blog zet Mark van der Haar, Senior Database Reliability Engineer bij OptimaData, een aantal van migraties-opties op een rij.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet22-02-2024 10:41
Ben jij master op TikTok? Heb je je ooit afgevraagd hoe de app weet dat het juist jouw volgers jouw coole video’s moet laten zien? TikTok bestaat niet alleen maar uit tantoe skere sketches, soepele dansjes en lauwe pokoe's. Achter de schermen draait alles om databases, de digitale ruggengraat van de technologische wereld. Voordat je volgende TikTok-video uploadt, vraag je eens af hoe het zou zijn om een blik achter de schermen te werpen. De wereld van databases is veel leuker dan je denkt. Het is een paradijs als je houdt van complexe puzzels en vette uitdagingen. In deze blog vertelt Edco Wallet, mede-eigenaar van OptimaData, wat de wereld van databases zo leuk maakt.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet / Ellert van Koperen20-02-2024 12:00
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #10 Ellert van Koperen.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet8-02-2024 13:49
Populaire clouddatabaseaanbieders (DBaaS en PaaS) hebben steeds vaker diensten als automatische indexing en query-optimalisatie geintegreerd in hun aanbod. Daarnaast komen er steeds meer AI-gedreven tools beschikbaar. Automatische indexing en query-optimalisatie met behulp van AI is absoluut mogelijk en wordt steeds geavanceerder, maar zonder menselijk toezicht of enig maatwerk, daar geloven we niet zo in. Zoals in zoveel vakgebieden is AI eerder een waardevolle, aanvullende tool. Het kan databasebeheerders helpen bij het efficiënter identificeren, aanmaken én beheren van indexen. In deze blog deelt Edco Wallet, mede-oprichter van OptimaData, enkele overwegingen met je.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet / Mark van der Haar6-02-2024 12:01
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #9 Mark van der Haar.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOG
Femke Vonk / Anna Korevaar26-01-2024 11:13
Met zo’n vijftig kilometer per uur vliegen over de golven, voor de twaalfjarige Anna Korevaar is het – bijna – dagelijkse kost. Anna is een getalenteerde IQFoiler, een discipline in windsurfen die snel aan populariteit wint. Bij OptimaData delen we haar passie voor watersport en geven we jong talent graag een duwtje in de rug. IQFoiling sluit bovendien naadloos aan bij de kernwaarden van OptimaData: snelheid, innovatie, performance, het verfijnen van techniek en moeiteloos navigeren door de uitdagingen van wind en golven. Alle reden voor ons om de talentvolle Anna te sponsoren. In deze blog vertelt Anna waarom ze voor IQFoiling heeft gekozen en wat haar toekomstplannen zijn.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Vincent Spruit / Edco Wallet22-01-2024 12:16
Welkom bij Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast-serie belichten we de wereld van data en databases en de mensen daarachter. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Inhoudelijke verhalen, het leven van een data professional maar ook technologie en het verwerven van opdrachten. In elke aflevering zetten we een data professional in de spotlight. In deze aflevering een loopbaan expert over hoe je een 10x effectiever CV maakt. 
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudDBMS
Tino Dudink11-01-2024 15:30
“The cloud or out”. Een gevatte slogan die ooit werd bedacht door een bekend adviesbureau. Toegegeven, er zit iets in. De cloud biedt onbegrensde schaalbaarheid en beschikbaarheid, zonder dat je enorme investeringen moet doen. Toch is een waarschuwing op z’n plaats. Inzicht in de kostendrijvers van cloudoplossingen is heel belangrijk. Want schaalbaarheid is geweldig, maar van een spontaan opschalende factuur wordt niemand blij. In deze blog onderzoekt Tino Dudink, DBA Consultant en Senior Database Reliability Engineer, het belang van zorgvuldige planning en datamodellering bij de migratie naar een clouddatabase. Doe je dat niet, dan kun je weleens te maken krijgen met ongecontroleerde datagroei.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGReview
Edco Wallet31-12-2023 8:58
Er is iets met zeven jaar’, zei mijn collega eerder deze week. In relaties is vaak het zevende jaar dat als “lastig” wordt bestempeld: de boel resetten, hereiken, dat soort werk. Ook in bedrijven zie je dat vaak terug. En 2023 was het zevende jaar voor OptimaData. Het voelde inderdaad als een moeilijk jaar. Worstelen, strijden, niet alles ging vanzelf. Alsof er zand tussen de tandwielen zat. Als we heel plat naar de resultaten en cijfers kijken, zien we dat gevoel niet weerspiegeld. Groei, mooi resultaten, en we kunnen in 2024 met een gerust hart weer voor een FD Gazelle gaan. En toch, dat gevoel… In deze blog kijkt Edco Wallet, mede-oprichter van OptimaData, terug op 2023 en spreekt hij zijn wensen uit voor het jaar dat voor ons ligt.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreReview
Vincent Spruit21-12-2023 8:27
Vincent Spruit werkt al meer dan 14 jaar met werkzoekenden, en in de loop der tijd heeft hij gezien wat werkt en welke veelvoorkomende fouten mensen maken in hun cv of carrière in het algemeen. Maar pas onlangs heeft hij echt de code gekraakt en het recept gevonden dat een cv voor vrijwel elk beroep 10 keer effectiever maakt. In deze blog legt hij in 5 stappen uit hoe je CV krachtig op te bouwen.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudMS SQL Server
Tino Dudink7-12-2023 11:55
De cloud kent flinke voordelen als het gaat om schaalbaarheid en beschikbaarheid. Maar waar ook in het nieuwe jaar weleens vaker bij mag worden stilgestaan, is de impact van continue updates op de beschikbaarheid van de daaraan gekoppelde bedrijfsprocessen. In deze blog duikt Tino Dudink, DBA Consultant en Senior Database Reliability Engineer, dieper in de complexe wereld van database-updates in de cloud.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMSOpen Source
Edco Wallet5-12-2023 13:21
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #7 Feike Steenbergen.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudMS SQL ServerReview
Edco Wallet / Mark van der Haar20-11-2023 9:35
De laatste tijd rijst steeds vaker de vraag of een Database Administrator (DBA) nog wel relevant is als je gebruikmaakt van een Database-as-a-Service (PaaS en DBaaS)? In het geval van een Azure SQL Database, de DBaaS-oplossing van Microsoft in de Azure-cloud, zijn er enkele specifieke aspecten waarbij een Database Administrator (DBA) absoluut een relevante rol speelt. In deze blog leggen we uit waarom zelfs bij het gebruik van Microsoft Azure SQL (in feite de online versie van SQL Server) er een belangrijke rol is weggelegd voor de DBA. 
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet17-11-2023 10:23
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #6 Martijn Wallet.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGReview
Edco Wallet10-11-2023 8:44
In het tijdperk van toenemende cyberaanvallen en datalekken is beveiliging een topprioriteit geworden voor bedrijven. Gevoelige gegevens in databases wil je beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en ongewenst gebruik. IT-managers en -architecten spelen een grote rol bij het implementeren van effectieve beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, toegangscontrole en auditlogs. In deze blog verkennen we de vijf belangrijkste aandachtspunten op het gebied van databasebeveiliging en bieden we inzicht in de beste praktijken om de beveiliging van databases te verbeteren.
0bekeken
Geen reacties