NLEN
Direct technisch advies?
Direct een ervaren DBA aan de lijn voor database hulp, support en ondersteuning. We kunnen eventueel direct met u meekijken!035 369 0304
dba@optimadata.nl
Home > Blog

Blog

Categorie: BeheerBLOGCloud
Thomas Brinkman29-07-2021 11:51
Ransomware-aanvallen. Ze komen steeds vaker voor en hebben steeds grotere impact. In deze blog bespreekt onze collega Thomas Brinkman drie best practices om dataverlies te beperken met een goede database-strategie.
43bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOplossenTips
Edco Wallet16-07-2021 11:26
In ons werk komen we veel bedrijven en organisaties tegen met een mission-critical database-omgeving die wordt gemanaged door één database-administrator of waar de zorg voor de database-omgeving bij één applicatiebeheerder of systeembeheerder ligt. Dat kan in veel gevallen een prima oplossing zijn. En zolang er geen spannende changes zijn en alles normaal functioneert zijn er ook geen zorgen. En toch…het zal je maar gebeuren dat er iets misgaat terwijl je medewerker op vakantie is. Mag jouw medewerker met alle kennis van je database ook zónder laptop met vakantie?
147bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSMariaDBMySQLTechnischTips
Edco Wallet2-07-2021 13:01
In deel 1 van deze blog – Help! MySQL groeit uit mijn jasje – schreven we over performance-uitdagingen waar je mee te maken kan krijgen als je database groeit en met welke valkuilen je rekening moet houden als je goed voorbereid wil zijn. Kortom: waar je vooraf al over na moet denken om flexibel mee te groeien met je database. In deze blog willen we je de 6 belangrijkste onderdelen meegeven waar je op kunt letten en welke parameters van invloed zijn.
265bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSMariaDBMySQLOntwerpOplossen
Edco Wallet14-06-2021 9:56
De laatste tijd ontvangen wij regelmatig consultancyverzoeken over MySQL- of MariaDB-omgevingen. De branches waar de problemen zich voordoen variëren en het type en de omvang van de organisatie zijn heel divers. Van grote betaalplatformen, vergelijkingssites, boekingsplatformen, sportevenementen tot crowdcontrol- en e-commerce- of SaaS-omgevingen. Het thema is echter in veel gevallen hetzelfde: performanceproblemen door groei.
193bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOntwerp
Gerard Zuidweg14-04-2021 13:20
Onlangs werden wij benaderd door een intermediair met de vraag om databaseconsultants te leveren met kennis van DB2, Oracle, MariaDB, PostgreSQL, MongoDB, MS SQL, CockroachDB en MySQL voor ‘een klant’. De naam van de klant bleef in nevelen gehuld. Voor ons is het dan altijd een sport om aan de hand van zijn databases te achterhalen wie nu eigenlijk de klant is.
568bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMSOpen SourceTips
Edco Wallet23-03-2021 8:57
IT ontwikkelt zich met de snelheid van het licht. Innovaties en updates volgen elkaar in rap tempo op en de ene na de andere nieuwe tooling wordt gepresenteerd. Ook op het gebied van open-source-databases is veel beweging. Op de hoogte blijven van al die ontwikkelingen is dan ook een fikse uitdaging. In deze blog geven we je wat concrete tips en waardevolle resources.
480bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSTips
Tino Dudink9-03-2021 13:03
Het kopiëren van data lijkt bijna een dagelijkse behoefte geworden. En, ik geef het toe, aan de vraag om dit te automatiseren, werk ik graag mee. Het automatiseren van data- en databasekopieën naar afslagen voor ontwikkel-, test- en acceptatie-omgevingen is dagelijkse kost en er ligt vaak een valide 'businesscase' aan ten grondslag. De eenvoud en kracht van een geautomatiseerde procedure vormt meteen een belangrijke valkuil. Storage is kostbaar, zeker flash-storage in een enterprise-compute-omgeving, zoals HyperConverged Infrastructure (HCI). Ons datagebruik blijft maar groeien en lijkt weleens onbeheersbaar te worden. In deze blog vertelt Tino Dudink, DBA Consultant en Senior Database Reliability Engineer, over zijn visie op datagebruik.
532bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMS
Pieter Groenendijk28-01-2021 16:40
De cultuur binnen een bedrijf bepaalt in grote mate het plezier dat medewerkers in hun werk hebben. Dat is zelfs bij database-experts het geval. Door over iets meer te praten dan werk alleen – je gezin, Wie is de Mol? - ontstaat een gemeenschappelijke energie die een kettingreactie geeft, die leidt tot werkplezier en goede resultaten. Want werk moet niet te veel op werk gaan lijken, toch?
675bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSTips
Edco Wallet15-01-2021 16:15
Performance tuning: een veel besproken item en in veel gevallen het eerste vraagstuk waar nieuwe klanten mee aankloppen. De invalshoek of klacht is meestal de snelheid van de database. Op zich een logische stap om dan in actie te komen. Om ad hoc en op korte termijn direct zichtbaar verbetering te realiseren wordt vaak gegrepen naar het uitbreiden van resources. En, met databases in de cloud en auto-scale, of “fully managed”, worden deze resources geheel automatisch voor je bijgeschaald. Wat alleen niet gemanaged wordt zijn de kosten. Want dat is namelijk ook het verdienmodel van de hedendaags populaire DBaaS-oplossingen. Alle reden om databaseperformance eens proactief onder de loep te nemen.
1093bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOpen SourcePostgreSQLReview
Edco Wallet27-11-2020 13:28
PostgreSQL 13 is inmiddels alweer een dikke maand geleden gereleased. De meest belangrijke veranderingen en nieuwe mogelijkheden zijn al op verschillende manieren en (online) podia bekendgemaakt, meestal door bekende contributors of invloedrijke Postgres-communityspelers. In deze blog werpen wij een blik op de new features, changes en bespreken we wat handige weetjes over PostgreSQL 13. Inclusief een overzicht van interessante artikelen over de belangrijke major, maar ook wellicht onderbelichte non-major changes.
989bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOpen SourceReview
Edco Wallet6-11-2020 9:18
De belangstelling in Database-as-a-Service (DBaaS) wordt steeds groter, terwijl wij nog slechts aan de vooravond lijken te staan als het gaat om de kwaliteit en mogelijkheden. Er zijn inmiddels talloze variaties verkrijgbaar bij verschillende cloudproviders waarbij databases met ogenschijnlijke eenvoud kunnen worden gedeployd in de cloud. Als je de marketingverhalen mag geloven, heb je geen database administrator meer nodig en kunnen developers met kant-en-klare bouwblokken – containers – direct aan de slag. Maar is DBaaS echt wel goed bekeken?
1176bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMS
Jeroen Versteeg23-10-2020 10:23
In de vorige blog vertelde Gerard Zuidweg waarom wij als OptimaData het zo belangrijk vinden om stageplekken aan te bieden en zo een bijdrage leveren aan het kennisniveau van een nieuwe generatie vakmensen. Maar dat vinden van een stageplek valt nog niet mee vandaag de dag. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en voorzitter Jacco Vonhof van ondernemersorganisatie MKB-Nederland roepen scholen en bedrijven dan ook op om creatieve oplossingen in te zetten. Daar dragen wij als erkend leerbedrijf voor MBO-stagiairs graag ons steentje aan bij. In augustus startte Jeroen Versteeg als MBO-stagiair bij OptimaData. Wat zijn zijn ervaringen?
658bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreCloudDBMS
Gerard Zuidweg12-10-2020 10:12
IT ontwikkelt snel. De opkomst van de cloud en de veranderingen in de manier waarop organisaties applicaties ontwikkelen, monitoren en beheren, kunnen ertoe leiden dat diepgaande IT-kennis en expertise binnen organisaties langzaam maar zeker verdwijnt. Voor je het weet zijn we managers van de cloud geworden in plaats van vakmannen binnen de IT. Een verarming, vindt Gerard Zuidweg. In deze blog vertelt hij waarom en wat OptimaData doet om in hun wereld van databases dit tij te keren.
913bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreCloudDBMSMariaDBMS SQL ServerMySQLOpen SourcePostgreSQL
Eric Gipon25-09-2020 16:41
Eric Gipon hield zich als DBA jarenlang bezig met voornamelijk één platform bij één klant tegelijk. Toen maakte hij de overstap naar OptimaData, een service- en consultancyorganisatie met meerdere klanten en meerdere platformen. In deze blog vertelt hij hoe de eerste maand hem is bevallen.
828bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSReviewTips
Edco Wallet14-09-2020 8:45
We hebben de afgelopen tijd al regelmatig geschreven over cloudoplossingen en de aandachtspunten bij verschillende varianten daarvan. Maar wat is nu precies het verschil tussen al die varianten? Bij welke vorm word je het meest ontzorgd en in welk model heb je vooral controle over de performance? Zie jij door de bomen het bos nog?
1388bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSReview
Martijn Wallet21-07-2020 9:37
In deze blog bespreekt Martijn Wallet, onze Manager Consultancy en Training, wat containerization is, wat de voor- en nadelen zijn en wat je eraan hebt en wanneer je er beter bij weg kunt blijven. Databases in containers, hoe, waarom en waneer?
1693bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSReview
Edco Wallet8-07-2020 8:51
De transitie naar de cloud is in volle gang. Private, public, hybride, IaaS, PaaS, DbaaS; de cloud kent talloze vormen en toepassingen. Maar welke cloudprovider en welke machines matchen nu het best met je omgeving, en vooral met je database? CockroachLabs - het bedrijf achter CockroachDB – heeft recent hun jaarlijkse Cloud Report gepubliceerd. Zij hebben een uitgebreide en grondige benchmark uitgevoerd met de drie meest bekende cloudproviders. Daarbij gaan ze uit van een database instance op een cloudserver en niet van DbaaS. In deze blog deelt Edco Wallet een samenvatting van het Cloud Report 2020.
1747bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreCloudDBMSReview
Thomas Spoelstra10-06-2020 14:38
We schreven al eerder dat er niks mis is met het beheer van databases in een wat oudere omgeving. Maar ook met wat rijpere databasebeheerders is niks mis. Thomas Spoelstra – ja, die van die man cave – is er zo een. Hij weet als geen ander hoe hij een database zo efficiënt mogelijk in moet richten, omdat er ‘vroeger’ simpelweg niet meer schijfruimte of geheugen was. Nu we massaal overstappen naar de cloud, met al z’n ruimte en mogelijkheden om op te schalen, lijken die efficiency skills niet meer zo belangrijk. Tot de kosten de cloudpan uitrijzen. Dan heb je toch iemand nodig die inhoudelijk het datamodel kan beoordelen en finetunen, om zo je cloud-kosten te reduceren. Iemand als Thomas dus…
2457bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSPostgreSQLTechnischTips
Martijn Wallet28-05-2020 14:38
Wij worden regelmatig benaderd met de vraag of we databaseomgevingen kunnen beoordelen, inventariseren of tunen. Vandaag de dag zijn de mogelijkheden om een databaseomgeving in te richten zo divers, dat vrijwel geen enkele databaseomgeving te vergelijken is met een ander. Daarover vertelde onze collega Dimitri al eerder in zijn blog ‘Zo krijg je je database weer fit en gezond’. Onze QuickScan gaat nog weer een spade dieper. De uitdaging is vaak wel dat het draaiende productieomgevingen betreft waar je liever niet allerlei scripts en analyse-tooling op loslaat om te voorkomen dat het primaire proces wordt verstoord. Wat vervolgens ook nog eens onnodig extra tijd kost. Daarbij komt het meer dan eens voor dat we tijdens onze QuickScan ook voor andere zaken worden bevraagd in het kader van ‘nu we er toch zijn’. Natuurlijk helpen we graag, maar tegelijk zorgen we wel dat we alsnog binnen de afgesproken tijd klaar kunnen zijn. In deze blog bespreekt Martijn Wallet, onze manager consultancy en training, een partitioneringsanalyse die hij maakte van een Amazon RDS Postgres-databaseomgeving tijdens een QuickScan.
1691bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSMySQLOplossenTips
Bas Roos18-05-2020 14:55
Voiceworks bedenkt en ontwikkelt innovatieve communicatie- en samenwerkingsoplossingen voor de zakelijke markt. Een gezonde databaseomgeving is daarbij cruciaal. Omdat databasebeheer nu eenmaal niet hun corebusiness is, heeft Voiceworks besloten dit uit te besteden aan OptimaData. Bas Roos, Infrastructure Engineer bij Voiceworks, vertelt waarom.
1004bekeken
Geen reacties
Optimadata gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.