NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Blog

Categorie: BeheerBLOGCloudMS SQL Server
Tino Dudink7-12-2023 11:55
De cloud kent flinke voordelen als het gaat om schaalbaarheid en beschikbaarheid. Maar waar ook in het nieuwe jaar weleens vaker bij mag worden stilgestaan, is de impact van continue updates op de beschikbaarheid van de daaraan gekoppelde bedrijfsprocessen. In deze blog duikt Tino Dudink, DBA Consultant en Senior Database Reliability Engineer, dieper in de complexe wereld van database-updates in de cloud.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMSOpen Source
Edco Wallet5-12-2023 13:21
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #7 Feike Steenbergen.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudMS SQL ServerReview
Edco Wallet / Mark van der Haar20-11-2023 9:35
De laatste tijd rijst steeds vaker de vraag of een Database Administrator (DBA) nog wel relevant is als je gebruikmaakt van een Database-as-a-Service (PaaS en DBaaS)? In het geval van een Azure SQL Database, de DBaaS-oplossing van Microsoft in de Azure-cloud, zijn er enkele specifieke aspecten waarbij een Database Administrator (DBA) absoluut een relevante rol speelt. In deze blog leggen we uit waarom zelfs bij het gebruik van Microsoft Azure SQL (in feite de online versie van SQL Server) er een belangrijke rol is weggelegd voor de DBA. 
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet17-11-2023 10:23
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #6 Martijn Wallet.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGReview
Edco Wallet10-11-2023 8:44
In het tijdperk van toenemende cyberaanvallen en datalekken is beveiliging een topprioriteit geworden voor bedrijven. Gevoelige gegevens in databases wil je beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en ongewenst gebruik. IT-managers en -architecten spelen een grote rol bij het implementeren van effectieve beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, toegangscontrole en auditlogs. In deze blog verkennen we de vijf belangrijkste aandachtspunten op het gebied van databasebeveiliging en bieden we inzicht in de beste praktijken om de beveiliging van databases te verbeteren.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet7-11-2023 10:16
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #5 Harry Splinter.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGDBMSReview
Edco Wallet27-10-2023 13:29
Klop ‘big data’ in Google in, en je krijgt bijna vier miljoen resultaten. We kunnen gerust stellen dat het onderwerp ‘hot’ is. Maar met data alleen, heb je nog geen informatie. Wil je daadwerkelijk concurrentievoordeel behalen door het inzetten van data, dan moet het extraheren van waardevolle inzichten centraal staan. In deze blog kijken we hoe een database engineer (DBA) daarbij kan helpen. We bespreken hoe database engineers technologieën en tools voor big-data-verwerking, datamining en geavanceerde analysetechnieken kunnen inzetten. Door een combinatie van technische expertise en datavaardigheden kunnen database engineers organisaties helpen bij het benutten van hun database-infrastructuur om écht waardevolle inzichten te genereren.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet24-10-2023 8:59
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #4 Andries van der Let.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet12-10-2023 15:04
Wie data wil inzetten voor analyses en besluitvorming, wil er natuurlijk wel zeker van zijn dat die data van goede kwaliteit zijn. In deze blog kijken we wat de rol is van een Database Administrator (DBA) als het gaat om het waarborgen van datakwaliteit. We bespreken hoe een DBA betrokken kan zijn bij het opzetten en implementeren van technische hulpmiddelen, zoals gegevensvalidatie, retentie en consistent gegevensbeheer. Ook zoomen we in op de rol die de DBA speelt bij het ontwerpen, implementeren en onderhouden van databases.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Edco Wallet12-10-2023 8:31
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #3 Thomas Spoelstra.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudReview
Eric Gipon29-09-2023 13:08
In de wereld van cloudcomputing is Google Cloud Platform (GCP) een serieuze concurrent van Amazon en Microsoft. Toen Eric Gipon, Database Expert bij OptimaData, naast Amazon ook met GCP in aanraking kwam, was hij even bezorgd dat hij veel nieuws moest leren. Maar gelukkig bleek GCP gebruiksvriendelijk, zoals we van Google gewend zijn. In deze blog vertelt Eric over zijn ervaringen met GCP en waarom het zelfs voordelig kan zijn. Een korte verkenning.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Edco Wallet26-09-2023 7:45
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #2 Cindy Beernink
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGDBMSMongoDBReview
Edco Wallet15-09-2023 14:47
De technologie staat niet stil, dat geldt natuurlijk ook voor de wereld van databeheer en -opslag. Traditionele relationele databases bepaalden decennialang de norm, maar inmiddels worden de NoSQL-databases (Not Only SQL) steeds populairder. Zaak dus voor IT-managers en -architecten om de mogelijkheden en voordelen van NoSQL-databases te begrijpen. Denk aan documentstores, key-value-stores en column-oriented databases. In deze blog onderzoeken we waarom NoSQL-databases steeds populairder worden, welke specifieke use-cases ze bedienen en hoe ze bedrijven in staat stellen om snelle gegevensopslag, real-time analytics en flexibele datamodellering te realiseren.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Edco Wallet14-09-2023 8:51
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight. #1 Gijsjan Baars
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudOpen SourcePostgreSQL
Nathan Koopmans1-09-2023 8:49
In deel een liet Nathan Koopmans, cloudplatform-engineer bij OptimaData, zien hoe je een simpele plain PostgreSQL setup maakt. Ondanks dat dit prima werkt, wil je toch graag meer zekerheid qua data. Daarom kijken we in dit tweede deel naar de CloudNativePG-operator voor Kubernetes.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudOntwerpPostgreSQLReview
Nathan Koopmans21-08-2023 10:39
Inmiddels alweer de nodige jaren geleden schreef collega Craig een driedelig blog over PostgreSQL in combinatie met Docker. De techniek heeft niet stil gestaan en een update is dan ook wel op zijn plaats, vond Nathan Koopmans, cloudplatform-engineer bij OptimaData. Daarom: How to Postgres on Kubernetes.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOntwerp
Edco Wallet3-08-2023 9:31
De wereldwijde aanscherping van de wet- en regelgeving rondom privacy dwingt organisaties om maatregelen te nemen die gegevensprivacy waarborgen. In deze blog zoomen we in op de functie van de database bij het ondersteunen van gegevensprivacy en compliance. We bespreken hoe technische mechanismen kunnen worden geïmplementeerd in de database om persoonlijke informatie te beschermen en toestemmingsbeheer mogelijk te maken. Natuurlijk kijken we ook naar de belangrijke rol die de Database Administrator (DBA) speelt bij het waarborgen van gegevensprivacy en de naleving van de privacyregelgeving.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Harry Splinter21-07-2023 13:31
Je kent het wel. Documentatie. Het ondergeschoven en zwaar onderschatte kindje van de automatisering. ‘De code is zelfverklarend’, ‘Read The Fine Manual’ en ‘Dat doen we later wel’. Veel gehoorde opmerkingen. Goed beheer gaat uiteraard om gedegen inhoudelijke kennis. Maar onderschat ook niet het vastleggen van afspraken, acties en het overzichtelijk in kaart brengen van de database omgeving. Lees: documentatie. Harry Splinter zet in deze blog een paar aandachtspunten uit de praktijk op een rij.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet6-07-2023 8:37
We zien regelmatig dat binnen organisaties slechts één enkele databasebeheerder verantwoordelijk is voor het beheer van de oh zo cruciale database-omgeving. En dat is nog een luxe situatie. Vaak rust de zorg voor de database-omgeving op de schouders van een applicatie- of systeembeheerder. Dat kan een goede oplossing zijn. Zolang alles gaat zoals het moet gaan en er geen spannende dingen gebeuren. Maar wat doe je als er iets misgaat terwijl je medewerker op vakantie is? Hopen dat hij – of zij – de laptop bij zich heeft? Of kan het ook anders? 
17bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudReview
Gerard Zuidweg23-06-2023 9:17
In deze derde en laatste blog in de serie bespreekt Gerard Zuidweg, mede-eigenaar van OptimaData, het belang van het optimaliseren van datamodellering om cloudkosten effectief te beheren en te verminderen. Als bedrijven naar de cloud migreren, is het nauwgezet monitoren en beheersen van cloudspend essentieel. Gerard deelt zeven praktische technieken om slim te kijken naar je datamodel. Op die manier kun je je databasegebruik optimaliseren en je cloudkosten verlagen.
400bekeken
Geen reacties