NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Blog

Categorie: BeheerBLOGDBMSMariaDBMySQL
Eric Gipon1-12-2022 14:24
In eerdere blogs beschreven we al hoe je een database-supportpartner selecteert, hoe je je team moet voorbereiden en wat de drie fases van effectief databasesupport zijn. Maar hoe werkt het nu in de praktijk? In deze blog geeft Eric Gipon een voorbeeld van hoe we bij een van onze klanten te werk zijn gegaan.
58bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOntwerpReview
Cindy Beernink18-11-2022 14:48
Als we aan duurzaamheid denken, is onze IT-omgeving niet het eerste wat in onze gedachten opkomt. Toch heeft ook digitalisering een impact op het milieu. In deze blog vertelt Cindy Beernink, databaseconsultant bij OptimaData, over welke keuzes je na kunt denken als je je duurzamer door databaseland wilt begeven.
Categorie: BLOGOpen SourcePostgreSQLReview
Edco Wallet4-11-2022 16:09
Op 13 oktober is PostgreSQL versie 15 uitgekomen. Performanceverbeteringen, nieuwe functies en mogelijkheden voor het managen van workloads in zowel onpremise- als cloudomgevingen, maken PostgreSQL 15 een waardevolle update. Op de grootste Europese PostgreSQL-conferentie in Berlijn was er dan ook veel aandacht voor deze nieuwe versie. In deze blog vatten we de belangrijkste veranderingen en nieuwe opties samen.
251bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGDBMS
Edco Wallet19-10-2022 16:40
Formule 1, nog nooit was het zo populair. Dat Max Verstappen niet onverdienstelijk zakendoet in de koningsklasse draagt daar zeker aan bij. Wie kan zich niet de spectaculaire finale herinneren van vorig jaar? Zijn riante voorsprong in het kampioenschap is, naast zijn talent, ook te danken aan de kwaliteiten van de auto. Zo’n formule 1-auto is één grote wirwar van techniek en het is de kunst om de juiste configuratie en setup te vinden om maximale prestaties te behalen. In deze blog maken we een vergelijking met de setup van databases.
326bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet7-10-2022 16:19
In eerdere blogs beschreven we hoe je een database-supportpartner selecteert en hoe je je team moet voorbereiden. Nu begint het echte werk. Je hebt je partner gekozen, de QuickScan is gedaan, er zijn heldere afspraken over het inhuren van extra expertise en je team is getraind. Je kunt van start. Hierin zijn de volgende drie fases te onderscheiden.
300bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGMS SQL ServerReview
Dimitri Choustov23-09-2022 13:40
Ola Hallengrens SQL Server Maintenance Solution is ontworpen door Ola Hallengren, een MCITP-databasebeheerder en databaseontwikkelaar, die sinds 2001 met SQL Server werkt. De oplossing is speciaal ontworpen voor het uitvoeren van onderhoudstaken op iedere Microsoft SQL Server database en bestaat uit een back-up, een integriteitscontrole en onderhoud van indexen en statistieken. In deze blog vertellen we wat in onze opinie de zeven voordelen zijn van deze oplossing.
418bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet9-09-2022 14:16
In een eerdere blog beschreven we hoe je een database-supportpartner selecteert. Maar voor je aan de slag kunt, zijn er een aantal voorbereidingen die je moet treffen. In deze blog vertellen we je wat die voorbereidingen zijn en waar je op moet letten.
396bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGMS SQL Server
Mark van der Haar29-08-2022 0:00
Of het nu in Microsoft SQL Server is of in een andere databaseomgeving, te veel en te hoge rechten geven kan securityrisico’s met zich meebrengen. Hoe meer mensen alle rechten hebben, hoe groter het risico wordt en hoe groter de kans dat je de grip en controle op je IT-omgeving verliest. Mark van der Haar beschrijft in deze blog een aantal situaties uit de praktijk.
364bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet28-07-2022 15:40
De wereld van het databasemanagement verandert snel en heeft een enorme weerslag op de manier van werken en denken. De traditionele databaseadministrator die zich fulltime bezighoudt met het beheer zal steeds meer plaatsmaken voor een coördinerende spin in het web. Infrastructuuradvies, scripting, het toepassen van best practices bij de inzet van middelen, het meedenken over de meest efficiënte manier van werken in plaats van reguliere, handmatige, beheertaken. Natuurlijk kun je zo’n database-expert als vaste kracht in huis halen, maar misschien kun je je tijd beter besteden aan dingen die je business ten goede komen. Hoe selecteer je een goede database-supportpartner?
700bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudDBMSOpen SourceReview
Edco Wallet / Thomas Brinkman27-07-2022 9:06
De cloud is hot, heel hot. Maar dé cloud bestaat niet, er zijn verschillende cloudmodellen – public, private en hybrid – en er zijn grofweg drie hoofdsoorten van cloudcomputing: SaaS, IaaS en PaaS. Onderdeel van PaaS is DBaaS. Wat is DBaaS, wat zijn de voor- en nadelen en maakt DBaaS een DBA overbodig? We bespreken het in deze blog.
621bekeken
Geen reacties
Edco Wallet5-07-2022 9:36
Herken je dit? Je kijkt terug op je werk en ziet dat je veel te lang bezig bent geweest met repeterende, saaie en handmatige handelingen die weinig duurzaam zijn. Bovendien nemen ze alleen maar toe als de omgeving groeit. Als Product Owner of IT-manager is dit ook moeilijk te begrijpen. Jij ziet alleen dat een team niet toekomt aan het opleveren van deliverables in de development-sprints. Dat ze verdrinken in brandjes blussen en handmatige database-changes, dat zie je niet. Hoe mooi zou de wereld eruitzien als de DBA voorover kan leunen in DevOps-teams, dezelfde taal spreekt als de software en system-engineers, teamleden in hun kracht zet en optreedt als trusted advisor. Zo’n DBA wil iedereen! In deze blog gaan we een stap verder over nuttige overtolligheid en hoe je met de shift naar Database Reliability Engineering een stabiele en veilige werkomgeving kan creëren.
892bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGOpen Source
Edco Wallet17-06-2022 15:42
Een veelgehoorde klacht van DBA’s is dat ze geleefd worden door de waan van de dag, tickets wegwerken en brandjes blussen. Optimalisatie, zelfontwikkeling en innovatie, daar vinden ze maar weinig tijd voor. Anderzijds is een veelgehoorde klacht óver DBA’s dat ze achteroverleunen en niet in de ‘meewerkstand’ staan. Zou het een met het ander te maken kunnen hebben? Hoe doorbreek je dat?
698bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudOpen SourcePostgreSQLReview
Martijn Wallet19-05-2022 14:01
De laatste jaren is ‘andermans computer op een andere plek’ niet meer voldoende om te duiden wat de cloud nu eigenlijk is. Cloud-native is een manier van werken geworden. Dat betekent niet alleen werken ín de cloud, maar het gaat om volop gebruik te maken van de technologie die de cloud kan bieden. Zaken als schaalbaarheid, efficiency, wendbaarheid en kostenbesparing motiveren organisaties meer en meer cloud-native-technologie te ontwikkelen en toe te passen. Martijn Wallet gaf tijdens de KubeCon & CloudNativeCon-conferentie in Valencia een interview over hoe wij als OptimaData cloud-native-technologie bij klanten toepassen.
787bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Edco Wallet28-04-2022 12:13
Edco Wallet, mede-eigenaar van OptimaData, en vriend Sjoerd Oskam hebben begin dit jaar deelgenomen aan de Baltic Sea Circle Rally Winter 2022. Van Hamburg via Denemarken, Zweden, Noorwegen naar de Noordkaap en via Lapland, Finland en de Baltische staten weer terug. Zonder navigatiesysteem een ware expeditie. Waarom hebben ze dit gedaan en welke vergelijking is er met ondernemen? Edco vertelt het in deze blog.
783bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGOplossen
Martijn Wallet1-04-2022 8:21
Als er een rood lampje op je dashboard brandt, weten de meeste mensen razendsnel het telefoonnummer van de garage – of de ANWB – te vinden. Als een applicatie ineens trager wordt, zijn er maar weinig mensen geneigd iets te doen. Gemiste kans. In deze blog vertelt Martijn Wallet wat je wint als je regelmatig je database laat onderhouden.
1189bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMS
Edco Wallet21-03-2022 13:28
Wat krijg je als je een bankier, een techneut en een vliegtuigbouwer bij elkaar zet met de juiste dosis inspiratie? Juist, dan krijg je OptimaData, dé full-service multi-platform data(base)dienstverlener. Gerard Zuidweg, Edco Wallet en Martijn Wallet blikken in dit artikel terug op vijf jaar OptimaData.
1526bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGOpen SourcePostgreSQLReview
Joost Wasser, Aret Aprahamian11-02-2022 8:24
Onze partner EDB helpt organisaties het meeste uit PostgreSQL te halen. Joost Wasser, Public Sector Account Executive bij EDB, en zijn collega Aret Aprahamian, Partner Account Executive Benelux, DACH and Nordics, over de samenwerking met OptimaData.
1563bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOpen SourceReviewTips
Gerard Zuidweg20-12-2021 9:55
De populariteit en toepassing van open-source-software en -databases neemt steeds verder toe. Zelfs de overheid is overstag. Toch bestaan er nog altijd zorgen over de betrouwbaarheid van open-source-oplossingen. Hoe betrouwbaar is een product wat in alle openheid wordt ontwikkeld? Kunnen kwade zielen daar niet zomaar mee aan de haal? Of maakt transparantie juist veiliger?
1389bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOpen SourceReview
Jasper Jonk3-12-2021 16:54
UpCloud is een Europese cloudprovider uit Finland die zich richt op bedrijven die betrouwbare, snelle cloudservices nodig hebben. Naast cloudservers levert UpCloud ook andere diensten, zoals objectstorage en managed-databases voor MySQL- en PostgreSQL-omgevingen. Doordat UpCloud en OptimaData hun krachten hebben gebundeld, kan UpCloud nu ook maatwerkoplossingen aanbieden aan klanten met complexe databasevraagstukken. Jasper Jonk, Business Development Manager, vertelt in deze blog over de toegevoegde waarde van onze samenwerking.
2269bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Gerard Zuidweg22-11-2021 14:47
De FD Gazellen Award is een prijs die Het Financieele Dagblad al sinds 2004 uitreikt aan de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. We zijn er als OptimaData dan ook supertrots op dat we, voor de tweede keer op rij in ons vijfjarig bestaan, ons FD Gazelle mogen noemen. In deze blog vertelt Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData, waarom we dit zo’n eer vinden.
1172bekeken
Geen reacties