NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Blog

Categorie: BLOGDBMSMongoDBReview
Edco Wallet15-09-2023 14:47
De technologie staat niet stil, dat geldt natuurlijk ook voor de wereld van databeheer en -opslag. Traditionele relationele databases bepaalden decennialang de norm, maar inmiddels worden de NoSQL-databases (Not Only SQL) steeds populairder. Zaak dus voor IT-managers en -architecten om de mogelijkheden en voordelen van NoSQL-databases te begrijpen. Denk aan documentstores, key-value-stores en column-oriented databases. In deze blog onderzoeken we waarom NoSQL-databases steeds populairder worden, welke specifieke use-cases ze bedienen en hoe ze bedrijven in staat stellen om snelle gegevensopslag, real-time analytics en flexibele datamodellering te realiseren.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Edco Wallet14-09-2023 8:51
Touchbase, de podcast van OptimaData. In deze podcast gaan wij op zoek naar de persoon achter de rol, achter de DBA. Klopt het beeld wat we hebben dat databases saai zijn en dat komt door de mensen die eraan werken? Wat is hun drijfveer en waar worden ze nu echt blij van. Misschien komen we er wel achter dat het heel gewone en zelfs aardige mensen zijn. En we proberen een inkijkje te krijgen in die database wereld. In elke aflevering zetten we een database expert in de spotlight.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudOpen SourcePostgreSQL
Nathan Koopmans1-09-2023 8:49
In deel een liet Nathan Koopmans, cloudplatform-engineer bij OptimaData, zien hoe je een simpele plain PostgreSQL setup maakt. Ondanks dat dit prima werkt, wil je toch graag meer zekerheid qua data. Daarom kijken we in dit tweede deel naar de CloudNativePG-operator voor Kubernetes.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudOntwerpPostgreSQLReview
Nathan Koopmans21-08-2023 10:39
Inmiddels alweer de nodige jaren geleden schreef collega Craig een driedelig blog over PostgreSQL in combinatie met Docker. De techniek heeft niet stil gestaan en een update is dan ook wel op zijn plaats, vond Nathan Koopmans, cloudplatform-engineer bij OptimaData. Daarom: How to Postgres on Kubernetes.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOntwerp
Edco Wallet3-08-2023 9:31
De wereldwijde aanscherping van de wet- en regelgeving rondom privacy dwingt organisaties om maatregelen te nemen die gegevensprivacy waarborgen. In deze blog zoomen we in op de functie van de database bij het ondersteunen van gegevensprivacy en compliance. We bespreken hoe technische mechanismen kunnen worden geïmplementeerd in de database om persoonlijke informatie te beschermen en toestemmingsbeheer mogelijk te maken. Natuurlijk kijken we ook naar de belangrijke rol die de Database Administrator (DBA) speelt bij het waarborgen van gegevensprivacy en de naleving van de privacyregelgeving.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Harry Splinter21-07-2023 13:31
Je kent het wel. Documentatie. Het ondergeschoven en zwaar onderschatte kindje van de automatisering. ‘De code is zelfverklarend’, ‘Read The Fine Manual’ en ‘Dat doen we later wel’. Veel gehoorde opmerkingen. Goed beheer gaat uiteraard om gedegen inhoudelijke kennis. Maar onderschat ook niet het vastleggen van afspraken, acties en het overzichtelijk in kaart brengen van de database omgeving. Lees: documentatie. Harry Splinter zet in deze blog een paar aandachtspunten uit de praktijk op een rij.
0bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet6-07-2023 8:37
We zien regelmatig dat binnen organisaties slechts één enkele databasebeheerder verantwoordelijk is voor het beheer van de oh zo cruciale database-omgeving. En dat is nog een luxe situatie. Vaak rust de zorg voor de database-omgeving op de schouders van een applicatie- of systeembeheerder. Dat kan een goede oplossing zijn. Zolang alles gaat zoals het moet gaan en er geen spannende dingen gebeuren. Maar wat doe je als er iets misgaat terwijl je medewerker op vakantie is? Hopen dat hij – of zij – de laptop bij zich heeft? Of kan het ook anders? 
17bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudReview
Gerard Zuidweg23-06-2023 9:17
In deze derde en laatste blog in de serie bespreekt Gerard Zuidweg, mede-eigenaar van OptimaData, het belang van het optimaliseren van datamodellering om cloudkosten effectief te beheren en te verminderen. Als bedrijven naar de cloud migreren, is het nauwgezet monitoren en beheersen van cloudspend essentieel. Gerard deelt zeven praktische technieken om slim te kijken naar je datamodel. Op die manier kun je je databasegebruik optimaliseren en je cloudkosten verlagen.
400bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudReview
Gerard Zuidweg7-06-2023 10:22
In deze tweede blog van een serie van drie bespreekt Gerard Zuidweg, mede-eigenaar van OptimaData, het optimaliseren van databasegebruik om cloudkosten effectief te verminderen en te beheersen. Als bedrijven hun IT-omgeving naar de cloud migreren, kunnen clouduitgaven een steeds grotere kostenpost worden. Gerard deelt zes praktische tips waarmee je als organisatie je cloudkosten kunt optimaliseren vanuit database perspectief en zelfs mogelijk tegelijkertijd de prestaties van je applicaties en diensten kunt verbeteren.
676bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudReview
Gerard Zuidweg26-05-2023 7:29
Het migreren van bedrijfsactiviteiten naar de cloud is een trend die al geruime tijd gaande is. De cloud biedt dan ook de nodige voordelen, maar vraagt ook om een zorgvuldige aanpak. In deze eerste blog in een serie van drie bespreekt Gerard Zuidweg, mede-eigenaar van OptimaData, de belangrijkste aandachtspunten van cloudmigratie. Hij introduceert ook het concept van FinOps – de samenvoeging van Finance en DevOps – en geeft vijf algemene tips om cloudkosten te beheersen, met een focus op databasemanagement.
765bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSMariaDBMS SQL ServerMySQLOplossenOraclePostgreSQL
Dimitri Choustov4-05-2023 10:14
Bij OptimaData ontvangen wij regelmatig een verzoek om de teleurstellende database-prestaties te onderzoeken. Vaak heeft de organisatie het gesprek met de softwareleverancier al gevoerd. Een veelgehoorde reactie van de leverancier is: de databaseserver heeft onvoldoende CPU of geheugen. Maar hoeveel rekenkracht en geheugen is eigenlijk voldoende? En wat kan er nog worden gedaan als de applicatie toch traag reageert, zelfs als de databaseserver voldoende hardwarecapaciteit heeft? In deze blog legt Dimitri Choustov uit waar de mogelijke verbeteringen kunnen zitten.
920bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Harry Splinter1-05-2023 14:40
Eind 2022 mochten we Harry Splinter verwelkomen in ons team. De komst van Harry met zijn jarenlange ervaring als DBA is een mooie en stevige versterking van onze multi-platform-database-expertise. Met een aantal omvangrijke migraties die op stapel staan van onder andere Sybase en MSSQL naar opensource-oplossingen, plus een aantal complexe (cloud)databasevraagstukken, kan Harry direct van toegevoegde waarde kan zijn. Maar vooral zijn we erg blij dat Harry ons heeft uitgekozen als zijn nieuw werkthuis. In deze blog vertelt Harry wat hij van zijn nieuwe werkgever vindt.
1074bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOplossen
Edco Wallet17-04-2023 9:47
Als we onze ervaringen in het dagelijks werk reviewen dan is toch vaak de gemene deler dat een databaseomgeving is opgezet of onderhouden met de beste bedoelingen, maar met onvoldoende expertise. Ja, het is tegenwoordig erg eenvoudig gemaakt om een clouddatabase te sourcen of een open source database op te spinnen. Maar dan… Helaas gebeurt het nog te vaak dat wij relatief laat in het proces worden betrokken. De boel herstellen kost dan relatief veel tijd. Uiteraard vinden wij dat leuk, want we zijn gek op complexe puzzels, maar of het gewenste resultaat hiermee bereikt wordt?
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet30-03-2023 14:49
'Hé buurman, mag ik je ladder even lenen?’ Wie kent het niet? In ons dagelijks huis-tuin-en-keuken-leven vinden we zo’n vraag heel normaal. Zodra we ons zakelijk jasje aantrekken lijkt de wereld ineens anders in elkaar te zitten. Dan willen we alles zelf doen, voor onszelf houden en gaan we hard op zoek naar die ene specifieke expert die we vervolgens voor veertig uur per week in vaste dienst willen hebben. De huidige schaarste op de arbeidsmarkt dwingt ons om breder te denken en van uitdagingen kansen te maken door een andere aanpak. In deze blog pleit Edco Wallet, mede-eigenaar van OptimaData, voor kennisdeling.
1236bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Harry Splinter16-03-2023 14:51
In het verleden schreef Harry Splinter, Database Reliability Engineer bij OptimaData, al eens over de SAP ASE back-up’s onder de titel ‘Thoughts on backups’, waarin hij ook aandacht besteedde aan recovery. Tijdens zijn loopbaan als DBA kwam hij al aardig wat situaties tegen waarbij recovery de laatste strohalm was. Dit leidde soms tot onaangename verrassingen. In deze blog deelt hij zijn ervaringen. Ter lering, ende ook zeker ter vermaeck.
1480bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Nathan Koopmans2-03-2023 15:01
Binnen OptimaData hadden we tot dit jaar geen Cloud Platform Engineer in ons team. Maar ja, de cloud is helemaal hot, alles moet vandaag de dag in de cloud. Geen cloud? Dan hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Gelukkig hebben wij sinds december 2022 Nathan Koopmans als Cloud Platform Engineer in ons team, nu horen wij er ook weer bij. In deze blog vragen we Nathan naar zijn rol binnen het team.
1752bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudReview
Mark van der Haar16-02-2023 10:32
We hebben weleens een demo bijgewoond waar een clouddatabase werd neergezet. Vijf minuten en hij stond er. Daar zakt je mond van open. Toch? Of geeft dit een iets té simplistisch beeld van wat er allemaal komt kijken bij het – goed en veilig – neerzetten van een clouddatabase? In deze blog deelt Mark van der Haar een aantal aandachtspunten die je niet uit het oog mag verliezen bij een Azure SQL-deployment.
1906bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreOplossen
Edco Wallet2-02-2023 8:11
Als bedrijven en organisaties een technisch vraagstuk hebben, gaan ze vaak op zoek naar resources. Er is onvoldoende specifieke kennis, ervaring of technische skills in huis om het probleem zelf op te lossen. Helaas wordt het inhuren van capaciteit met name binnen grotere organisaties gezien als een generiek HR-inkoopproces. Dit resulteert te vaak in de verkeerde persoon voor de verkeerde prijs. Ofwel een voetstuk zonder aap. In deze blog proberen we dit probleem bloot te leggen.
1923bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGMS SQL ServerOplossen
Cindy Beernink20-01-2023 9:05
Er was eens een klant met een hulpvraag. Voor deze klant doen wij geen regulier beheer en er is daartoe ook geen actieve monitoring ingericht. Het was de klant opgevallen dat er twee schijven op een SQL Server-instantie bijna vol waren gelopen. Normaliter wordt de schijf dan vergroot, het is tenslotte heel normaal dat databases groeien. Maar de klant zag dat er mogelijk meer aan de hand was, de transactielog-bestanden waren namelijk ook erg groot geworden, en vroeg of wij eens wilden onderzoeken wat er speelde. In deze blog vertelt Cindy Beernink, databaseconsultant bij OptimaData, over het belang van monitoring.
1860bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGDBMSOpen SourceOplossen
Edco Wallet9-01-2023 7:59
Wij als OptimaData hopen dat alle opdrachtgevers en andere relaties 2022 mooi hebben kunnen afsluiten. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk. In het jaar dat achter ons ligt hebben we veel vragen over databaseconsultancy gekregen en evenzoveel adviezen kunnen geven en oplossingen kunnen implementeren. Wat waren nu de belangrijkste en meest voorkomende issues die we hebben ontdekt en welke lessen kun je meenemen in het nieuwe jaar?
1947bekeken
Geen reacties