NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Blog

Categorie: BLOGCarierreDBMS
Edco Wallet30-03-2023 14:49
'Hé buurman, mag ik je ladder even lenen?’ Wie kent het niet? In ons dagelijks huis-tuin-en-keuken-leven vinden we zo’n vraag heel normaal. Zodra we ons zakelijk jasje aantrekken lijkt de wereld ineens anders in elkaar te zitten. Dan willen we alles zelf doen, voor onszelf houden en gaan we hard op zoek naar die ene specifieke expert die we vervolgens voor veertig uur per week in vaste dienst willen hebben. De huidige schaarste op de arbeidsmarkt dwingt ons om breder te denken en van uitdagingen kansen te maken door een andere aanpak. In deze blog pleit Edco Wallet, mede-eigenaar van OptimaData, voor kennisdeling.
46bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Harry Splinter16-03-2023 14:51
In het verleden schreef Harry Splinter, Database Reliability Engineer bij OptimaData, al eens over de SAP ASE back-up’s onder de titel ‘Thoughts on backups’, waarin hij ook aandacht besteedde aan recovery. Tijdens zijn loopbaan als DBA kwam hij al aardig wat situaties tegen waarbij recovery de laatste strohalm was. Dit leidde soms tot onaangename verrassingen. In deze blog deelt hij zijn ervaringen. Ter lering, ende ook zeker ter vermaeck.
523bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Nathan Koopmans2-03-2023 15:01
Binnen OptimaData hadden we tot dit jaar geen Cloud Platform Engineer in ons team. Maar ja, de cloud is helemaal hot, alles moet vandaag de dag in de cloud. Geen cloud? Dan hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Gelukkig hebben wij sinds december 2022 Nathan Koopmans als Cloud Platform Engineer in ons team, nu horen wij er ook weer bij. In deze blog vragen we Nathan naar zijn rol binnen het team.
820bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudReview
Mark van der Haar16-02-2023 10:32
We hebben weleens een demo bijgewoond waar een clouddatabase werd neergezet. Vijf minuten en hij stond er. Daar zakt je mond van open. Toch? Of geeft dit een iets té simplistisch beeld van wat er allemaal komt kijken bij het – goed en veilig – neerzetten van een clouddatabase? In deze blog deelt Mark van der Haar een aantal aandachtspunten die je niet uit het oog mag verliezen bij een Azure SQL-deployment.
989bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreOplossen
Edco Wallet2-02-2023 8:11
Als bedrijven en organisaties een technisch vraagstuk hebben, gaan ze vaak op zoek naar resources. Er is onvoldoende specifieke kennis, ervaring of technische skills in huis om het probleem zelf op te lossen. Helaas wordt het inhuren van capaciteit met name binnen grotere organisaties gezien als een generiek HR-inkoopproces. Dit resulteert te vaak in de verkeerde persoon voor de verkeerde prijs. Ofwel een voetstuk zonder aap. In deze blog proberen we dit probleem bloot te leggen.
1000bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGMS SQL ServerOplossen
Cindy Beernink20-01-2023 9:05
Er was eens een klant met een hulpvraag. Voor deze klant doen wij geen regulier beheer en er is daartoe ook geen actieve monitoring ingericht. Het was de klant opgevallen dat er twee schijven op een SQL Server-instantie bijna vol waren gelopen. Normaliter wordt de schijf dan vergroot, het is tenslotte heel normaal dat databases groeien. Maar de klant zag dat er mogelijk meer aan de hand was, de transactielog-bestanden waren namelijk ook erg groot geworden, en vroeg of wij eens wilden onderzoeken wat er speelde. In deze blog vertelt Cindy Beernink, databaseconsultant bij OptimaData, over het belang van monitoring.
1024bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGDBMSOpen SourceOplossen
Edco Wallet9-01-2023 7:59
Wij als OptimaData hopen dat alle opdrachtgevers en andere relaties 2022 mooi hebben kunnen afsluiten. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk. In het jaar dat achter ons ligt hebben we veel vragen over databaseconsultancy gekregen en evenzoveel adviezen kunnen geven en oplossingen kunnen implementeren. Wat waren nu de belangrijkste en meest voorkomende issues die we hebben ontdekt en welke lessen kun je meenemen in het nieuwe jaar?
1112bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGMySQLOntwerpOplossen
Thomas Spoelstra16-12-2022 10:50
Als je al dik dertig jaar ervaring hebt als DBA, zou je toch denken dat je alle fouten wel een keer hebt gemaakt. Maar een misverstand zit in een klein hoekje, weet Thomas Spoelstra, Senior Database Reliability Engineer en DBA bij OptimaData. In deze blog vertelt hij hoe het ontbreken van één woordje kan leiden tot een vervelende situatie. En hoe dat dan toch kan uitmonden in een succes voor alle partijen.
1264bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSMariaDBMySQL
Eric Gipon1-12-2022 14:24
In eerdere blogs beschreven we al hoe je een database-supportpartner selecteert, hoe je je team moet voorbereiden en wat de drie fases van effectief databasesupport zijn. Maar hoe werkt het nu in de praktijk? In deze blog geeft Eric Gipon een voorbeeld van hoe we bij een van onze klanten te werk zijn gegaan.
401bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOntwerpReview
Cindy Beernink18-11-2022 14:48
Als we aan duurzaamheid denken, is onze IT-omgeving niet het eerste wat in onze gedachten opkomt. Toch heeft ook digitalisering een impact op het milieu. In deze blog vertelt Cindy Beernink, databaseconsultant bij OptimaData, over welke keuzes je na kunt denken als je je duurzamer door databaseland wilt begeven.
Categorie: BLOGOpen SourcePostgreSQLReview
Edco Wallet4-11-2022 16:09
Op 13 oktober is PostgreSQL versie 15 uitgekomen. Performanceverbeteringen, nieuwe functies en mogelijkheden voor het managen van workloads in zowel onpremise- als cloudomgevingen, maken PostgreSQL 15 een waardevolle update. Op de grootste Europese PostgreSQL-conferentie in Berlijn was er dan ook veel aandacht voor deze nieuwe versie. In deze blog vatten we de belangrijkste veranderingen en nieuwe opties samen.
1216bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGDBMS
Edco Wallet19-10-2022 16:40
Formule 1, nog nooit was het zo populair. Dat Max Verstappen niet onverdienstelijk zakendoet in de koningsklasse draagt daar zeker aan bij. Wie kan zich niet de spectaculaire finale herinneren van vorig jaar? Zijn riante voorsprong in het kampioenschap is, naast zijn talent, ook te danken aan de kwaliteiten van de auto. Zo’n formule 1-auto is één grote wirwar van techniek en het is de kunst om de juiste configuratie en setup te vinden om maximale prestaties te behalen. In deze blog maken we een vergelijking met de setup van databases.
1244bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet7-10-2022 16:19
In eerdere blogs beschreven we hoe je een database-supportpartner selecteert en hoe je je team moet voorbereiden. Nu begint het echte werk. Je hebt je partner gekozen, de QuickScan is gedaan, er zijn heldere afspraken over het inhuren van extra expertise en je team is getraind. Je kunt van start. Hierin zijn de volgende drie fases te onderscheiden.
1194bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGMS SQL ServerReview
Dimitri Choustov23-09-2022 13:40
Ola Hallengrens SQL Server Maintenance Solution is ontworpen door Ola Hallengren, een MCITP-databasebeheerder en databaseontwikkelaar, die sinds 2001 met SQL Server werkt. De oplossing is speciaal ontworpen voor het uitvoeren van onderhoudstaken op iedere Microsoft SQL Server database en bestaat uit een back-up, een integriteitscontrole en onderhoud van indexen en statistieken. In deze blog vertellen we wat in onze opinie de zeven voordelen zijn van deze oplossing.
703bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet9-09-2022 14:16
In een eerdere blog beschreven we hoe je een database-supportpartner selecteert. Maar voor je aan de slag kunt, zijn er een aantal voorbereidingen die je moet treffen. In deze blog vertellen we je wat die voorbereidingen zijn en waar je op moet letten.
1342bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGMS SQL Server
Mark van der Haar29-08-2022 0:00
Of het nu in Microsoft SQL Server is of in een andere databaseomgeving, te veel en te hoge rechten geven kan securityrisico’s met zich meebrengen. Hoe meer mensen alle rechten hebben, hoe groter het risico wordt en hoe groter de kans dat je de grip en controle op je IT-omgeving verliest. Mark van der Haar beschrijft in deze blog een aantal situaties uit de praktijk.
1306bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet28-07-2022 15:40
De wereld van het databasemanagement verandert snel en heeft een enorme weerslag op de manier van werken en denken. De traditionele databaseadministrator die zich fulltime bezighoudt met het beheer zal steeds meer plaatsmaken voor een coördinerende spin in het web. Infrastructuuradvies, scripting, het toepassen van best practices bij de inzet van middelen, het meedenken over de meest efficiënte manier van werken in plaats van reguliere, handmatige, beheertaken. Natuurlijk kun je zo’n database-expert als vaste kracht in huis halen, maar misschien kun je je tijd beter besteden aan dingen die je business ten goede komen. Hoe selecteer je een goede database-supportpartner?
956bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudDBMSOpen SourceReview
Edco Wallet / Thomas Brinkman27-07-2022 9:06
De cloud is hot, heel hot. Maar dé cloud bestaat niet, er zijn verschillende cloudmodellen – public, private en hybrid – en er zijn grofweg drie hoofdsoorten van cloudcomputing: SaaS, IaaS en PaaS. Onderdeel van PaaS is DBaaS. Wat is DBaaS, wat zijn de voor- en nadelen en maakt DBaaS een DBA overbodig? We bespreken het in deze blog.
1562bekeken
Geen reacties
Edco Wallet5-07-2022 9:36
Herken je dit? Je kijkt terug op je werk en ziet dat je veel te lang bezig bent geweest met repeterende, saaie en handmatige handelingen die weinig duurzaam zijn. Bovendien nemen ze alleen maar toe als de omgeving groeit. Als Product Owner of IT-manager is dit ook moeilijk te begrijpen. Jij ziet alleen dat een team niet toekomt aan het opleveren van deliverables in de development-sprints. Dat ze verdrinken in brandjes blussen en handmatige database-changes, dat zie je niet. Hoe mooi zou de wereld eruitzien als de DBA voorover kan leunen in DevOps-teams, dezelfde taal spreekt als de software en system-engineers, teamleden in hun kracht zet en optreedt als trusted advisor. Zo’n DBA wil iedereen! In deze blog gaan we een stap verder over nuttige overtolligheid en hoe je met de shift naar Database Reliability Engineering een stabiele en veilige werkomgeving kan creëren.
1904bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGOpen Source
Edco Wallet17-06-2022 15:42
Een veelgehoorde klacht van DBA’s is dat ze geleefd worden door de waan van de dag, tickets wegwerken en brandjes blussen. Optimalisatie, zelfontwikkeling en innovatie, daar vinden ze maar weinig tijd voor. Anderzijds is een veelgehoorde klacht óver DBA’s dat ze achteroverleunen en niet in de ‘meewerkstand’ staan. Zou het een met het ander te maken kunnen hebben? Hoe doorbreek je dat?
1622bekeken
Geen reacties