Vakmanschap is meesterschap, ook in de IT

Par: Gerard Zuidweg 12-10-2020

Catégories:Beheer, BLOG, Carierre, Cloud, DBMS,

IT ontwikkelt snel. De opkomst van de cloud en de veranderingen in de manier waarop organisaties applicaties ontwikkelen, monitoren en beheren, kunnen ertoe leiden dat diepgaande IT-kennis en expertise binnen organisaties langzaam maar zeker verdwijnt. Voor je het weet zijn we managers van de cloud geworden in plaats van vakmannen binnen de IT. Een verarming, vindt Gerard Zuidweg. In deze blog vertelt hij waarom en wat OptimaData doet om in hun wereld van databases dit tij te keren.

Behoefte aan hoogwaardige kennis en ervaring

Steeds meer werkzaamheden worden door cloudproviders gedaan en in toenemende mate worden databasewerkzaamheden geautomatiseerd en pakken DevOps-afdelingen taken op die oorspronkelijk door een Database Administrator (DBA) werden uitgevoerd. De fulltime DBA verdwijnt daarmee langzaam maar zeker uit de organisaties en met hem ook de hoogwaardige kennis en ervaring op het gebied van databases. Kennis en ervaring die vaak nodig is bij het oplossen van complexe problemen, grote verstoringen of ingrijpende projecten, zoals infrastructurele keuzes, het inrichten van datamodellen, performance optimalisatie, migraties en troubleshooten.

Met de handen in het haar

Natuurlijk kun je een deel van de verantwoordelijkheden outsourcen of anders organiseren, maar je moet voorkomen dat je afhankelijk wordt van cloudproviders en vervolgens alleen problemen kunt oplossen door meer geld uit te geven aan resources in de cloud. Ik vergelijk het weleens met de ontwikkelingen in de auto-industrie. Vijftig jaar geleden vond je op elke straathoek een automonteur die exact wist hoe een auto in elkaar zat, en waar hij aan moest draaien om de auto weer aan de praat te krijgen. Vandaag de dag stopt de ‘monteur’ er een usb-stick in en gebeurt er ‘iets’ waarvan niemand precies weet wat. Is daarmee het probleem niet verholpen, dan staat iedereen met de handen in het haar en moet de leverancier erbij gehaald worden om de auto weer aan het rollen te krijgen. Ik wil ervoor pleiten dat wij blijven investeren opleiden, trainen en ervaring opdoen zodat wij zelf aan de knoppen kunnen blijven zitten.

Kennis doorgeven

Een manier waarop dit kan is een specialist te creëren binnen een vakgebied waarin senior consultants gekoppeld worden aan junioren die samen optrekken in klantprojecten. In het team van OptimaData bijvoorbeeld zitten mensen in van ruim boven de vijftig, die zelf nog een computer in elkaar hebben gezet en weten wat het is om de mouwen op te stropen en te werken aan grote mainframes. Maar er zit ook een generatie aan de lunchtafel die is opgeleid met het idee dat ‘een computer’ synoniem staat voor een paar virtuele knoppen indrukken bij AWS. Beiden groepen mensen zijn belangrijk en door het samenbrengen van deze twee groepen op databaseprojecten en vraagstukken, leren we allemaal. Zo wordt kennis doorgegeven en ervaring opgedaan en houden we het vakmanschap in stand.

Hét expertisecentrum op gebied van databases

Als OptimaData willen wij niet alleen kennis en ervaring intern delen, maar nadrukkelijk ook daarbuiten. Daarom is onze missie om hét expertisecentrum te zijn op het gebied van databases, in Nederland en daarbuiten. Als specialist hebben enorm veel ervaring en kennis ons vakgebied waar anderen hun voordeel mee kunnen doen. Wij stellen die kennis en ervaring actief beschikbaar met het schrijven van blogs, het organiseren van meetups en geven opleidingen, lunch&learn-sessies, maar ook door het aanbieden van stageplekken. Zo is OptimaData ook erkend leerbedrijf voor MBO-stagiairs.

Trotse mensen met een vak

Ik pleit ervoor om te blijven investeren in het kennisniveau van de onderliggende technieken van IT. Vakmanschap is meesterschap – ja, gepikt van die ene bierbrouwer – staat hier boven de deur geschreven. Wij zijn mensen met een vak. Laten we daar trots op zijn.

Nieuwsgierig?

Wil je meer eens vrijblijvend verder praten over onze dienstverlening en wat onze experts voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.

Vergelijkbare blogs met dit thema:

DBaaS of DBA eindbaas?

ICT-ers zijn niet aan te slepen

Tijd om de bijl te slijpen

Terug naar blog overzicht