Databasebeheer en nuttige overtolligheid

Door: Edco Wallet 17-6-2022

Categorieën
:
Beheer, BLOG, Open Source,

Een veelgehoorde klacht van DBA’s is dat ze geleefd worden door de waan van de dag, tickets wegwerken en brandjes blussen. Optimalisatie, zelfontwikkeling en innovatie, daar vinden ze maar weinig tijd voor. Anderzijds is een veelgehoorde klacht óver DBA’s dat ze achteroverleunen en niet in de ‘meewerkstand’ staan. Zou het een met het ander te maken kunnen hebben? Hoe doorbreek je dat?

De DBA

Wat wij nog steeds bij verschillende organisaties zien, is een DBA die wordt geacht vooral de status quo te bewaken. Zorgen voor stabiliteit, zoveel mogelijk onrust voorkomen en de database-omgeving in de lucht houden. Vaak is die DBA de enige in zijn soort binnen de organisatie en wordt intern ook nog eens gezien als de database-expert. Maar is dat wel terecht? En houden we door deze verwachtingen niet een patroon in stand? Want deze DBA heeft geen tijd om een open-source-database in de cloud op te spinnen om eens een gevoel te krijgen bij hoe die laatste Kubernetes-operator nu precies werkt.

Database-expert

Dat betekent ook dat als je in zo’n situatie aan deze ‘database-expert’ vraagt of een migratie naar een Kubernetes-gestuurd clouddataplatform mogelijk is… dan blijft het waarschijnlijk lang stil. Zo blijft men doen wat men altijd al deed. En krijgt de organisatie wat men altijd al kreeg. Of er wordt extern ingehuurd. En de DBA kijkt toe. De DBA mag na de migratie nog de legacysystemen onderhouden. Het nieuwe dataplatform is ‘fully managed’ in de cloud, met alle bijkomende en waarschijnlijke groeiende kosten van dien.

Van achteroverleunen naar vooroverleunen

De meeste databaseprofessionals die in een dergelijke positie zitten geven aan ongeveer vijf procent van hun werktijd te kunnen besteden aan andere dingen dan de dagelijkse beheertaken. Als je deze vijf procent kunt besteden aan een paar automatiseringscripts voor bijvoorbeeld een aantal controletaken, dan wordt binnen een maand tien procent van de werktijd beschikbaar. Doe dit nog eens en je zal zien dat er binnen een paar maanden twintig procent tijd is ‘gewonnen’. Deze tijd kan worden benut om nieuwe technologische ontwikkelingen te volgen, ermee te experimenteren en waar mogelijk deze toe te passen in de database-omgeving. Boven alles kun je op deze manier de tijd creëren om de database-omgeving te optimaliseren en te laten meebewegen met de groei en ontwikkeling van de organisatie.

Nuttige overtolligheid

Daar zit precies het voordeel van automatiseren. Door repeterende of tijdrovende taken te scripten en te automatiseren, blijft er voor de DBA tijd over voor het echte werk: de klant adviseren en helpen om het eigen databeheer beter en efficiënter in te richten. Er is meer tijd voor een gedetailleerde analyse en het bedenken van een passende oplossing. De tijdwinst door automatiseren van beheertaken, het efficiënt inrichten van het beheer, geeft ademruimte voor de DBA. Je zou het ook ‘overtolligheid’ kunnen noemen, maar door deze tijd weer terug te stoppen in kennis en vaardigheden wordt het nuttige overtolligheid. En komt het de continuïteit, integriteit, veiligheid en beschikbaarheid van digitale informatiebronnen binnen een organisatie ten goede. En dat, dat is uiteindelijk wat elke database-expert graag wil bereiken.

Outsourcen is geen zwaktebod

Al met al is deze verandering van het databasebeheer niet 123 af te dwingen of door te voeren. Want de waan van de dag is niet zomaar verdwenen en er zijn nog steeds verwachtingen van de DBA. Wat ga je als eerste aanpakken, optimaliseren of automatiseren? Het kan geen kwaad om de eerste stappen van deze verandering in te zetten door een externe database-expert mee te laten kijken. Dat geeft direct al ruimte om te sleutelen en het team, de databaseprofessional en de organisatie op weg helpen deze stap te kunnen zetten. De externe database-expert kan na het bereiken van een aantal doelen ook weer flexibel afgeschakeld worden.

Beste van twee werelden

Wat krijg je daarvoor terug dan? Welnu, een rustige en tevreden DBA die nu voorover kan leunen en meedenken in DevOps-teams, aansluit in Agile sprints, daardoor aanvoelt wat de developers nodig hebben en al klaarzet wat hen helpt. Een DBA die met innovatieve ideeën komt waar nieuwste technologieën worden toegepast. Dat brengt een versnelling in ontwikkeling waardoor je dataplatform, je database-omgeving, future-proof wordt, stabiel is en tegelijk flexibel meebeweegt met de groei en behoefte van de business en de organisatie.

Wil je dit ook?

We hebben een dergelijk optimalisatietraject al meerdere malen doorlopen met verschillende van onze klanten. Wij kennen de best practices van de meeste databasemanagementsystemen, zoals PostgreSQL, MySQL, MariaDB, Microsoft SQL Server. Wij hebben ook een omvangrijke repository opgebouwd aan onderhoud, automatisering en (cloud-)deployment scripts. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden! Wij kunnen je helpen de volgende stap te zetten naar een futureproof, bestendig en stabiel dataplatform. Neem gerust eens vrijblijvend contact op.

Andere interessante blogs over dit onderwerp:

Invloed van datamodelleren vaak onderschat

Nuttige overtolligheid

Zo krijg je je database weer fit en gezond

Winst boeken met database performance tuning

Surfen op de open source golven

Terug naar blogoverzicht