Vijf overwegingen voor duurzamer databases

Door: Cindy Beernink 18-11-2022

Categorieën
:
Beheer, BLOG, DBMS, Ontwerp, Review,

Als we aan duurzaamheid denken, is onze IT-omgeving niet het eerste wat in onze gedachten opkomt. Toch heeft ook digitalisering een impact op het milieu. In deze blog vertelt Cindy Beernink, databaseconsultant bij OptimaData, over welke keuzes je na kunt denken als je je duurzamer door databaseland wilt begeven.

Duurzaamheid als mindset

Duurzaamheid is een mindset. Thuis zetten we de verwarming wat lager, op kantoor doen we de lichten uit als we het pand verlaten en we stappen steeds vaker in de elektrische auto of op de fiets. Maar ook als het gaat om databases is er heel wat winst te behalen. Of het nu gaat om je bestaande omgeving of als je op het punt staat over te stappen naar een nieuwe databaseserver, er zijn altijd bepaalde afwegingen die je kunt maken. Helaas is er – nog – geen databaseverbruikscalculator die je vertelt hoeveel kiloWattuur je bespaart met welke maatregel, maar met nuchter nadenken kom je een eind.

1. Kies voor groene energie

Heb je een on-premise omgeving? Kijk dan eens kritisch naar welke energie je afneemt en bij wie. De ene leverancier produceert zijn stroom 'groener' dan de andere, koopt zijn stroom 'groener' in of investeert meer in toekomstige groene productie. Er zijn zelfs groene energieleveranciers die vrijwel alleen maar schone stroom leveren, opgewekt met windmolens en zonnepanelen. De Consumentenbond deed er onderzoek naar. Ook kun je zelf natuurlijk groene stroom opwekken. Problemen met je energiemaatschappij over het terugleveren aan het net? Overweeg dan eens een slimme batterijoplossing. En hoewel je een on-premise omgeving kunt vergroenen door te kiezen voor een groene energieleverancier, je kunt ook overwegen over te stappen naar een datacenter vanwege het efficiënter gebruik van resources. Zoals altijd, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

2. Kies voor een duurzame cloudleverancier

Ook cloudleveranciers komen in vele kleuren en smaken als het op duurzaamheid aankomt. Zo ontdekte ik tot mijn verrassing dat Microsoft heel ambitieuze plannen heeft. Het bedrijf belooft tegen 2030 CO2-negatief te zijn, maar de softwaregigant gaat verder. Tegen 2050 zal Microsoft alle koolstof uit het milieu hebben verwijderd die ze sinds de oprichting in 1975 heeft uitgestoten, hetzij rechtstreeks, hetzij door elektriciteitsverbruik. Ook Google heeft grootse ambities als het gaat om duurzaamheid. Volgens GoClimate, een sociaal bedrijf dat klimaatverandering bestrijdt door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zijn Google en Microsoft honderd procent groen. AWS daarentegen maakt – ondanks hun goede plannen – op dit moment nog niet voor alle datacentra gebruik van groene energie.

Ook onder de kleinere cloudproviders zijn duurzame oplossingen. Zo maakt ook Upcloud voor honderd procent gebruik van hernieuwbare energie. Transparantie kan een belangrijke reden zijn om te willen kiezen voor een kleinere cloudleverancier.

3. Verlaag je eigen cloudfootprint

Zowel Google als AWS en Microsoft hebben rapportagetools ontwikkeld, waarmee je inzicht krijgt in de impact van je IT-omgeving op het milieu. Om deze impact te meten, wordt het Greenhouse Gas (GHG) Protocol gebruikt, een internationale standaard voor de verantwoording en de verslaggeving met betrekking tot de uitstoot van broeikasgassen door bedrijven. Door inzicht te krijgen in je eigen cloudvoetafdruk, kun je meer datagestuurde beslissingen nemen over je cloudgebruik.

4. Schoon je databases op

Een goed georganiseerde database is cruciaal is voor elke IT-oplossing, dat vertelde Gerard al in een eerdere blog. Maar een goed georganiseerde database helpt je ook bij verduurzaming. Soms worden onderliggende bestanden niet verwijderd als je een database uit een SQL Server-instantie verwijdert en dan is er sprake van verweesde databestanden, bestanden die niet meer zijn gekoppeld aan een bijgevoegde database. Deze ‘zwevende bestanden’ gebruiken mogelijk onnodige ruimte. Het kan ook gebeuren dat transactielogfiles niet netjes leeggemaakt worden of dat oude back-up-bestanden nog ergens rondzwerven. Allemaal ruimte die ook voor andere toepassingen gebruikt kan worden.

5. Check de performance

Kijk tenslotte eens naar hoe efficiënt je memorygebruik en hoe het met de performance van je database staat. Natuurlijk kun je je resources steeds verder uitbreiden, maar het is misschien een betere optie om eens kritisch te kijken naar wat hoe goed je omgeving in elkaar steekt. Met onze HealthCheck brengen we de configuratie van digitale componenten en de onderlinge samenhang ervan in kaart. Daarmee weet je niet alleen of je database wel zo fit en gezond is als je denkt, maar ook hoe het zit met de duurzaamheid ervan.

Het begint met bewustwording

Uiteindelijk gaat het, zoals met zoveel dingen in het leven, ook bij duurzaamheid om bewustwording. Sommige ondernemers zijn intrinsiek gemotiveerd om duurzamer te ondernemen, maar ook het financiële aspect kan een trigger zijn. Als je kiest voor een cloudoplossing, betaal je voor wat je gebruikt. Dat zet vaak aan tot kritisch nadenken: zo kun je bijvoorbeeld met database-performance-tuning veel winst boeken. Letterlijk, maar ook als het gaat om je carbon footprint. Een win-winsituatie, wat wil je nog meer?

Meer weten?

Wil je advies hoe jij minder impact kunt maken met je databaseomgeving? Meer weten over onze Health Check of wil je kiezen voor een DBaaS-oplossing, maar je weet nog niet wat de beste keuze is? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Terug naar blogoverzicht

Reacties

Door: Laurens 22-11-2022 17:51
Onderwerp:
We hebben het altijd over Amazon, Microsoft en Google. Vergeet niet Oracle die in Europa nu al datacenters 100% op groene stroom heeft draaien en niet alleen voor Oracle workloads. https://www.oracle.com/sustainability/green-cloud/
Door: Harry Splinter 22-11-2022 15:40
Onderwerp:
Weer wat geleerd en bewuster geworden. Dank je wel, Cindy!