Surfen op de open source golven

Door: Edco Wallet 23-3-2021

Categorieën
:
BLOG, Carierre, DBMS, Open Source, Tips,

IT ontwikkelt zich met de snelheid van het licht. Innovaties en updates volgen elkaar in rap tempo op en de ene na de andere nieuwe tooling wordt gepresenteerd. Ook op het gebied van open-source-databases is veel beweging. Op de hoogte blijven van al die ontwikkelingen is dan ook een fikse uitdaging. In deze blog geven we je wat concrete tips en waardevolle resources.

Makkelijk praten

Misschien hebben wij als open-source-database-consultancyorganisatie wel makkelijk praten. Wij zitten midden in de dynamiek van nieuwe en verbeterde oplossingen, werken dagelijks met complexe systemen, groot en klein, en we leren van zowel collega’s als van klanten. We zien de valkuilen en kennen de beste aanvliegroutes voor de meest voorkomende – en soms ook unieke – uitdagingen.

Zzp of DBA-eenling

Maar als zzp’er of DBA-eenling kan het een uitdaging zijn om je kennis te vergroten, nieuwe kennis te vergaren en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, vooral op technisch kennisniveau. Welke resources brengen je verder en waar vind je deze resources. En de grootste uitdaging is dan misschien ook wel de factor tijd. Je bent vaak alleen in je vakgebied en volledig volgepland met werk waardoor het je aan de tijd ontbreekt om nieuwe dingen uit te proberen. En je databaseomgeving draait volcontinu in productie waardoor je daar ook niet zomaar allerlei open-source-tooling of andere handigheidjes kunt implementeren en uitproberen. Er staan dagelijks mensen aan je bureau met vragen en voor je het weet ben je maand in en maand uit opgezogen door de waan van alledag. Toch kun je als zelfstandige of op traditionele leest geschoeide DBA veel kennis vergaren en jezelf ontwikkelen door mee te groeien in het ritme van deze golven. Als je de juiste plekken weet te vinden waar resources zich bevinden en waar je collega-database-experts zich ophouden.

Zelf aan de slag

Gewoon doén, daar leer je veel van. Het grote voordeel van de meeste open-source-producten is dat je direct aan de slag kunt. Installatie is niet complex of omvangrijk en op de meeste laptops kun je lokaal – al dan niet middels virtual boxes of vagrant – allerlei OS- en DBMS-omgevingen opbouwen. Ook dankzij de cloud is het vandaag de dag mogelijk om tegen lage kosten wat experimentele omgevingen op te spinnen. Er kan in feite niks kapot en als je niet tevreden bent, begin je gewoon weer opnieuw. Neem simpelweg elke week of elke maand een moment om je hiermee vertrouwd te maken. Creëer je eigen ‘lab’ om daar hands-on wat te experimenteren met nieuwe producten en oplossingen.

Wiel niet opnieuw uitvinden

Dankzij initiatieven als Github en Gitlab kun je gebruikmaken van eerder werk van collega-experts. Scripts, dashboards, monitoring set-ups, etc. Als je dit goed weet te benutten kun je op die manier je eigen repository opbouwen aan eerdere ervaringen. Vergelijk het met een sterrenrestaurant. De meeste tijd wordt gestoken in mise-en-place: het voorbereidende werk voor de gerechten die ‘s avonds worden opgediend. De basisingrediënten en samenstellingen staan klaar en de koks kunnen op het moment suprême sneller werken omdat het meest tijdrovende werk al is gedaan.

Online resources

Zoals al aangegeven kun je het meest leren van collega-experts. Voorheen, voor coronatijd, bezochten we de vele open-source-database-events en -conferenties. Om elkaar te ontmoeten maar vooral om de weergaloze en inspirerende sessies te volgen van de goeroes en experts in het veld. Een aantal van deze conferenties zijn dit jaar online gegaan en zijn ook nog eens gratis. Om je wat richting te geven hebben we een aantal interessante conferenties en resources voor je op een rij gezet.

Percona Live Online 2021

Percona Live online 2021Voor techneuten, DBA’s, developers en open-source-liefhebbers is Percona Live Online een prachtige bron aan inspiratie. Op 12 en 13 mei komen interessante producten, onderwerpen en usecases voorbij, gepresenteerd door collega-experts. Door het online concept is het voordeel dat je interessante sessies kunt selecteren en tijdens je dagelijkse werk of taken hier en daar een uurtje kunt meepakken. Natuurlijk is het jammer dat we elkaar niet echt kunnen ontmoeten maar we hoeven niet op reis en kunnen de krenten uit de pap halen en combineren met ons dagelijkse werk. Meld je hier aan.

Postgres Vision 2021

Postgres Vision 2021Voor organisaties, bedrijven, managers een inspirerende ‘heidesessie’, samen met aansprekende ondernemers met een open-source-visie een inkijkje in de toekomst. Op 22 en 23 juni even twee dagen stilstaan en de balans opmaken, leren van collega-ondernemers die je helpen richting geven aan je doelstellingen en visie op open-source in het algemeen en PostgreSQL in het bijzonder. Meld je hier aan.

PostgreSQL Usergroup NL

PostgreSQL Usergroup NLUiteraard brengen we ook onze eigen initiatieven onder de aandacht. De PostgreSQL Usergroup NL heeft inmiddels als meer dan twaalf meet-ups georganiseerd en vorige week hebben we de eerste online meet-up in de geschiedenis van de Usergroup NL mogen beleven. Er zijn meer dan vijfhonderd in Nederland actieve PostgreSQL-specialisten en -liefhebbers lid en de meet-ups brengen zo’n zestig tot honderd leden op de been die elkaar willen ontmoeten. Dit jaar zullen we waarschijnlijk nog een of meer online sessies lanceren en we hopen in de tweede helft van dit jaar weer een echte fysieke meet-up neer te zetten. Volg de meetups hier en word lid.

Webinars

Schrijf je in bij partijen als MongoDB, CockroachLabs, Elastic, Crunchy data en Timescale zodat je weet wanneer er weer nieuwe webinars worden georganiseerd. Onze ervaring is dat deze vaak zeer waardevol zijn.

Postgres TV

Een leuk en redelijk nieuw initiatief is Postgres TV op YouTube. Een soort video-podcast door twee bekende en ervaren Postgres-communityspecialisten, Nikolay Samokhvalov en Ilya Kosmodemiansky. Zij publiceren elke maand op donderdag een uur Postgres met interviews of een breakout-sessie met een PostgreSQL expert.

SeveralNines-blogs

Severalnines is de bedenker en maker van ClusterControl. Naast een gratis community versie leveren zij ook een uitgebreide enterprise-variant. De blogsectie op hun website is breed en buitengewoon interessant omdat zij regelmatig schrijven over allerhande DBMS-gerelateerde onderwerpen.

Percona-blogs

Percona is als toonaangevende open-source-databasesupportorganisatie zeer actief in het delen van haar kennis. Naast een uitgebreide Github-repository hebben zij ook een interessante blogsectie over open source databases en tooling.

Vragen is gratis

We hopen je hiermee enigszins te stimuleren en motiveren om ermee aan de slag te gaan. Uiteraard staan we open voor suggesties en helpen we je graag op weg. Wil je meer weten of heb je concreet een open source database uitdaging of vraag? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Andere interessante blogss over open source DBMS:

Open source DBMS: kies gerust maar wel bewust

Gaat open source aan zijn eigen succes ten onder?

Terug naar blogoverzicht