NLEN
 • sluit
 • Accueil
 • Nieuw item
  Nieuw item
  Nieuw item
Home >

Vacature BI Cognos Specialist

Nieuw

Wat ga je doen als BI Cognos Specialist?

Voor onze eindklant, de gemeente Enschede, zoeken wij een BI Cognos Specialist voor de versnelling van dashboarding in het Sociaal Domein.

Recent is vanuit het IT-bedrijf de mogelijkheid aangereikt om vanuit de bestaande applicatie Cognos, Cognos dashboarding te gebruiken voor het ontwikkelen van de goede gegevenssets en krijgen de Bedrijfsbureau’s en het Programmabureau zelfstandig de mogelijkheid (binnen de gestelde randvoorwaarden) gegevenssets te maken en daarop dashboards te bouwen. Wat momenteel echt mist is de capaciteit om hierin slagen te maken.

De opdracht

Start opdracht 29-08-2022
Duur opdracht tot 18-01-2023 met verlenging bij projectuitloop
Uren per week 24 (in overleg)
Locatie Enschede / Thuis
Tarief € 85 - € 102

Jouw rol als BI Cognos Specialist

Het sociaal domein heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in haar informatievoorziening op zowel strategisch-tactisch als operationeel niveau. Daartoe zijn KPI’s bepaald, zijn informatieoverzichten opgesteld die met een vaste frequentie gebruikt worden, is geïnvesteerd in een dynamisch prognosemodel voor de Jeugd en Wmo etc. Dit alles om enerzijds inzicht en overzicht te hebben en anderzijds voldoende informatie te hebben om het gesprek te kunnen voeren met beleid en uitvoering, ten behoeve van hulp in inzichts- en sturingsvraagstukken.

Dit alles is gebeurd binnen de bestaande infrastructuur en met het bestaande applicatielandschap. Concreet betekent dit dat veel informatie via “vaste rapporten in Cognos” ontsloten wordt naar een “Excel-voorkant” waarbij KPI’s in “trendvorm” zichtbaar worden gemaakt. Los van de bewerkelijkheid betekent het ook dat deze informatie niet “dynamisch” is en in de gesprekken niet makkelijk kan worden ingezoomd (“doorgeklikt”) naar logische indelingen (bijvoorbeeld vanuit een stedelijk beeld naar wijken, van hoofdproducten als Jeugd en Wmo naar “bestekken”, vergelijkingen op periodes etc.)
Daarnaast is en blijft de urgentie op diepgaandere analyses hoog. Denk hierbij aan de volgende (actuele) vraagstukken.

 • Volumestijging/ontwikkeling van het aantal cliënten bij Jeugd
 • De achterblijvende kosten bij de Wmo versus oplopende volumes
 • Vreemde ontwikkelingen bij zorgaanbieders
 • Scherpere data-analyses op een aantal projecten (met name gericht op het meetbaar kunnen maken van beleidsingrepen)
 • Bestaande managementrapportages (wijkteamrapportage incl. vergelijkende grafieken en stedelijke A3) omzetten naar “realtime” dashboards via Cognos Analytics.

Naast deze ontwikkelingen krijgt het datagedreven werken in algemene zin steeds meer vorm in visie, maar ook in concreetheid (o.a. mogelijkheden voor programma- en bedrijfsbureau om dashboards via Cognos te ontwikkelen op de data van Jeugd en Wmo en daarmee collega’s meer en beter te voorzien van trendontwikkelingen etc.). Recent is vanuit het IT-bedrijf de mogelijkheid aangereikt om vanuit de bestaande applicatie Cognos, Cognos dashboarding te gebruiken voor het ontwikkelen van de goede gegevenssets en krijgen de Bedrijfsbureau’s en het Programmabureau zelfstandig de mogelijkheid (binnen de gestelde randvoorwaarden) gegevenssets te maken en daarop dashboards te bouwen. Wat momenteel echt mist is de capaciteit om hierin slagen te maken.

Remote werken, duur opdracht en uren per week

Opdrachtgever voor deze opdracht vormt het Programmabureau Sociaal Domein. Vanuit het team business control (businesscontroller Jeugd en Wmo) wordt zorg gedragen voor de inhoudelijke regie op deze opdracht. De praktische uitvoering van de opdracht vindt plaats binnen het bedrijfsbureau wijkteams (functionele uitwerking), programmabureau sociaal domein-team financial control (functionele uitwerking) en het IT bedrijf (afstemming rondom technische uitwerking gegevensmodules).

Het “op afstand” uitvoeren van de opdracht is zeker mogelijk waarbij er echter wel sprake moet zijn van een wekelijkse fysieke afstemming (tenminste 1 dag per week) om met de betrokken mensen van Bedrijfs- en Programmabureau en IT op inhoud (samen kijken naar de data, checks op verschillen en oorzaken vinden, gegevenssets bepalen etc.) en voortgang de opdracht af te stemmen alsmede afdoende aan kennisoverdracht te doen. Daarnaast moet er dus wel afdoende aandacht zijn voor het “learning on the job concept”.

Gezien de breedte van de opdracht wordt in de te voeren gesprekken beoordeeld hoeveel inzet/capaciteit dit vraagt en de exacte prioritering van de genoemde inhoudelijk onderwerpen bepaald. Het opknippen van de opdracht in meerdere fases met tussentijdse beëindiging is een optie hierin.

Verdere details uitwerking van de opdracht en opdracht randvoorwaarden worden op verzoek verstrekt.

Wat breng je mee als BI Cognos Specialist?

Eisen

 • Je hebt minimaal een HBO opleiding, bij voorkeur in de richting van (Technische) Bedrijfskunde en informatica
 • Je hebt minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van BI (zowel op data architectuur als front-end)

Wensen

 • Je HBO opleiding (eis) is bij voorkeur in de richting van (Technische) Bedrijfskunde en informatica ( 5 pt)
 • Je hebt aantoonbare werkervaring met BI Cognos (10 pt)
 • Je hebt aantoonbare werkervaring binnen de gemeente op het gebied van Sociaal Domein (5 pt)
 • Je hebt meer dan 5 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van BI (zowel op data architectuur als front-end) (5 pt)

Toelichting op de eisen en wensen

Bij niet voldoen aan 1 van de eisen, kan er geen definitieve offerte worden ingestuurd, er is sprake van een digitale en geautomatiseerde selectie. De wensen worden beoordeeld met een puntensysteem. Hoe meer punten hoe groter de kans op een interview. CV's en offertes indienen langs geautomatiseerde aankoopsystemen kost veel tijd, kan lastig zijn en vergt enige skills om de selectiecriteria te doorgronden. Wij helpen je met een scorende offerte!

Details selectieprocedure

Sluiting aanvraag woensdag 13 juli om 10.00 uur
Geselecteerde CV's/reacties worden benaderd door OptimaData uiterlijk 13 juli voor 12.00 uur
Gezamenlijk offerte samenstellen op woensdagmiddag 13 juli (houd deze middag alvast vrij voor overleg)
Deadline indienen offerte bij de gemeente Enschede vrijdag 15 juli om 09.00 uur
Interviews (evt online) met de gemeente Enschede in overleg

Reageren

Heb je interesse in deze rol als BI Cognos Specialist bij de gemeente Enschede en deze opdracht samen met Multi-platform (open source) Database dienstverlener OptimaData aan te vliegen? Reageer dan met je CV in Word (volledig Nederlands of Engels), uurtarief in euro's en een korte gerichte motivatie in het Nederlands of Engels, kortom een onderbouwd en niet te ontwijken voorstel! Let goed op de eisen in de vraag, wij kunnen zonder voldoen aan alle eisen NIET indienen, wees daarvan bewust.

Als wij je hebben geselecteerd gaan we je benaderen en samen de definitieve aanbieding voorbereiden. Zo zullen we ook samen het eindtarief bepalen in volledige transparantie.

Heb je vragen over deze opdracht of over OptimaData, aarzel niet en stuur een reactie via deze site.

Lieu

Enschede

Date de publication

04.07.2022

Personne à contacter

Edco Wallet

Autres détails
Adresse
Hengelosestraat 51, 7514 AD Enschede
Critères de matching
Type de contrat
 • Interim
 • Detachering
Heures par semaines
 • 20 - 24 uur
Expérience
 • Medior
 • Senior
Database platform
 • Oracle
 • SQL Server
Expertise
 • DWH
 • Datalake
 • Datamodellering
 • Cognos
 • Dataplatform
Regio
 • Overijssel