NLEN
 • sluit
 • Accueil
 • Nieuw item
  Nieuw item
  Nieuw item
Home > Over ons > Vacatures dummy (NIET VERWIJDEREN)

Vacature Gegevensarchitect

Nieuw

Wat ga je doen als Gegevensarchitect?

Voor onze eindklant, Nationale Politie, zoeken wij een Gegevensarchitect voor het programma Open op Orde.

De Wet open overheid (Woo) is bedoeld om overheden transparanter te maken en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie toegankelijk, beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is.
Als gegevensarchitect ga je meewerken aan het programma Open op Orde. Omdat de politie werkt onder architectuur wordt je onderdeel van een team van architecten. Vanuit dit team wordt de kaderstelling voor het programma bepaald en worden de implementatie-keuzes gemaakt en verantwoord.

De opdracht

Start opdracht 01-08-2023 (ivm screeningprocedure van 8-10 weken)
Duur opdracht tot 31-07-2026
Uren per week 36
Locatie Odijk / Thuis
Tarief € 90 - € 112

Relatie met de eindklant

Wij doen ruim 6 jaar succesvol zaken met onze opdrachtgever en hebben veel inzetten en projecten mogen invullen. Op dit moment zijn er 16 professionals actief via OptimaData. Daarnaast ondersteunen wij de Politie met specifieke database dienstverlening op MariaDB en met MongoDB licenties.

Jouw rol als Gegevensarchitect

Het programma Open op Orde heeft een diverse opgave. De gegevensarchitecten richten zich daarbij vooral op het verbinden, beheren en besturen van gegevens in verschillende systemen en toepassingen, om een gecontroleerde en uniforme weergave van content te bieden. Daarbinnen zijn er twee belangrijke opgaven:

 • Architectuurontwikkeling voor contentbeheer via Microsoft365 (Office, Sharepoint etc). De technische implementatie is gereed, nu wordt de focus gelegd om binnen de mogelijkheden van MS365 het complexe proces van documentbeheer in te richten en de migratienaar een moderne informatiehuishouding in te zetten. Op deze belangrijke onderwerpen is het noodzakelijk dat beleid en vertaling naar kaders in samenhang worden ontwikkeld en dat deze worden uitgedragen en ingebed in het voortbrengingsproces.
 • Architectuurontwikkeling voor gegevensbeheer (datamodellen)– Metamodel, metadata en ketenuitwiseling. De uitwerking van een meta(data)model is noodzakelijk om gegevens en informatiebeheer conform DUTO-kaders goed in te richten. Het gaat om bedrijfsmodellen, logische datamodellen, fysieke datamodellen en applicatiespecifieke logische datamodellen plus metadata en hoe deze moeten worden beheerd). Dit is niet alleen een cruciale randvoorwaardelijkheid voor het programma, het is ook essentieel voor kennismanagement, de realisatie van de IV-strategie en de datastrategie.

Jouw focus ligt op architectuurontwikkeling voor gegevensbeheer.

Verantwoordelijkheden

Jij bent een ervaren architect met een uitstekend organisatievermogen en ervaring met Agile omgevingen en diverse cloud toepassingen. Je weet wat er speelt binnen de organisatie en onderzoekt wat nodig is voor de IV-systemen.

Hiervoor verken en vertaal je best-practises en ontwikkelingen in de markt naar het werkveld van de politie. Je hebt uitstekende netwerkvaardigheden en je bent een goede coach.

Vanuit je ervaring en marktkennis weet je een kader voor de politie op te stellen de implementatie daarvan te begeleiden. Dit doe je onder andere door:

 • Ontwerpen en implementeren van generieke voorzieningen en gegevenscatalogie.
 • Het opstellen van voorwaarden waar architectuur roadmaps (voor nieuwe en bestaande IV-componenten) en projecten aan moeten voldoen;
 • Het begeleiden van solution architecten binnen de DevOps Teams in een Agile setting (emerging design);
 • Het opstellen en onderhouden van de referentiearchitectuur en toezien op de naleving daarvan;
 • Het opstellen en onderhouden van een gegevensmodel voor archivering en informatiehuishouding;
 • Het opstellen van de technologie roadmap en het borgen van de samenhang met infrastructurele en applicatieve (deel)architecturen.

Voordat de kandidaat aan deze opdracht start worden er samen specifieke resultaten (resultaatverplichting) afgesproken op basis van de informatie in de opdracht omschrijving.

Achtergrond opdracht

Datagedreven werken is van groot belang voor de 'politie van de toekomst. Data gedreven werken geldt breed voor de hele politieorganisatie waarbij “de opgave” centraal staat. Collega's realiseren samen oplossingen, op basis van deskundigheid en expertise door te beschikken over tijdige en juiste informatie. Daarbij gaan muren tussen diensten wegvallen en wordt het mogelijk gemaakt om de gewenste samenhang en gezamenlijkheid te creëren in het operationele werkveld en in bedrijfsvoering. Dit zal ertoe bijdragen dat de politie (en de partners in de keten) kunnen beschikken over kwalitatieve actuele en historische informatie inclusief de juiste opslag en vindbaarheid ervan. Dit alles wordt mede ondersteund door de Wet open overheid.

De Woo trapt af met het benoemen van de zorgplicht, namelijk het zoveel mogelijk zorgdragen voor het in goede, geordende en toegankelijk staat verkeren van documenten die worden ontvangen, vervaardigd of die men anderszins onder zich heeft. Tevens dient de (openbaar te maken) informatie actueel, nauwkeurig en vergelijkbaar te zijn.

Om invulling te geven aan de flexibiliteit, wendbaarheid en snelheid die nodig is voor een goede informatievoorziening heeft de politie zich georganiseerd langs voortbrengingsketens (‘productielijnen’) in het Productiehuis, waar meer dan 100 multidisciplinaire DevOps-teams actief zijn.

Wat breng je mee als Gegevensarchitect?

Eisen

 • Je hebt minimaal een afgeronde, erkende en volwaardige opleiding op HBO niveau, in een voor deze aanvraag relevante richting
 • Je bent Archimate gecertificeerd, of daarmee bezig
 • Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring als informatiearchitect, opgedaan in de afgelopen 8 jaar

Wensen

 • In de afgeronde, erkende en volwaardige opleiding op minimaal HBO niveau, waren kennismanagement, taalkundige/bibliothecaris en filosofie/zijnsleer onderdelen van de studie (10 pt)
 • Je hebt werkervaring met archivering en ontsluiting in een grote organisatie (>5000 medewerkers) (15 pt)
 • Je hebt werkervaring met het opzetten en implementeren van landelijke referentie-architecturen (20 pt)
 • Kennis en ervaring op het gebied van (conceptuele) gegevensmodellering voor complexe, omvangrijke digitale archieven (20 pt)
 • Je hebt werkervaring met scaled agile omgevingen en SAFe voor Architect (10 pt)
 • Je hebt aantoonbare kennis van DUTO implementaties (10 pt)
 • Je hebt werkervaring met semantisch ontwerpen en modelleren (15 pt)

Toelichting op de eisen en wensen

Bij niet voldoen aan 1 van de eisen, kan er geen definitieve offerte worden ingestuurd, er is sprake van een digitale en geautomatiseerde selectie. De wensen worden beoordeeld met een puntensysteem. Hoe meer punten hoe groter de kans op een interview. CV's en offertes indienen langs geautomatiseerde aankoopsystemen kost veel tijd, kan lastig zijn en vergt enige skills om de selectiecriteria te doorgronden. Wij helpen je met een scorende offerte!

Details selectieprocedure

Sluiting aanvraag dinsdag 13 juni om 10.00 uur
Geselecteerde CV's/reacties worden benaderd door OptimaData uiterlijk 13 juni voor 12.00 uur
Gezamenlijk offerte samenstellen uiterlijk dinsdagmiddag 13 juni (online)
Deadline indienen offerte bij de Politie donderdag 15 juni om 10.00 uur
Interviews bij de Politie vinden plaats zsm na beoordeling offertes

Reageren

Heb je interesse in deze rol als Gegevensarchitect bij de Politie en deze opdracht samen met Multi-platform (open source) Database dienstverlener OptimaData aan te vliegen? Reageer dan met je CV in Word (volledig Nederlands of Engels), uurtarief in euro's en een korte gerichte motivatie in het Nederlands of Engels, kortom een onderbouwd en niet te ontwijken voorstel! Let goed op de eisen in de vraag, wij kunnen zonder voldoen aan alle eisen NIET indienen, wees daarvan bewust.

Als wij je hebben geselecteerd gaan we je benaderen en samen de definitieve aanbieding voorbereiden. Zo zullen we ook samen het eindtarief bepalen in volledige transparantie.

Heb je vragen over deze opdracht of over OptimaData, aarzel niet en stuur een reactie via deze site.

Edco Wallet

Lieu

Odijk

Date de publication

05.06.2023

Personne à contacter

Edco Wallet

Autres détails
Adresse
Zeisterweg 1, 3984NH Odijk
Critères de matching
Type de contrat
 • Interim
 • Detachering
Heures par semaines
 • 32 - 36 uur
Expérience
 • Medior
 • Senior
Expertise
 • Agile
 • SAFe
 • Dataplatform
Regio
 • Utrecht