Database-expert versus data-engineer. Stammenstrijd of samenwerking?

Door: Edco Wallet 25-3-2024

Categorieën
:
BLOG, Carierre, DBMS,

‘Met de transitie van databases naar of in de cloud, hebben we geen DBA of database-expert meer nodig’. Een opmerking die we steeds vaker horen en er zijn zelfs al organisaties die het in de praktijk brengen. Het platform is namelijk ‘fully managed’ door de cloudprovider. De data-engineer kan zelfstandig clouddatabases deployen, data-pipelines opzetten en data ontsluiten. No-worries about de database. Toch zien we ook de keerzijde van de medaille: toenemende cloudkosten door schalende resources, een onsamenhangende infrastructuur en tegenvallende performance. Hierdoor voldoet het dataplatform niet aan de groeiende businessbehoefte om geavanceerde data-analyses uit te voeren. Wat brengt de database-expert dan toch aan tafel in dit soort situaties?

Verschil in focus en expertise

Een database-expert en een data-engineer hebben een verschillende focus. Dat kan verklaren waarom organisaties die puur vertrouwen op een data-engineer niet ver genoeg komen in dataplatformprojecten. Hier volgen enkele redenen die dit verschil kunnen verklaren.

Specialisatie in databases en systemen

Configuratie en technologische upgrades

Capaciteitsplanning en schaalbaarheid

Beheer van technologische complexiteit

Samenwerking voor synergie

Terwijl data-engineers onmisbaar zijn voor het bouwen en onderhouden van gegevensstromen en transformaties, kan het ontbreken van specifieke expertise in diepgaande databaseconfiguraties en optimalisatie ervoor zorgen dat organisaties niet alle voordelen benutten van een geavanceerd en efficiënt dataplatform. Een samenwerking tussen data-engineers en database-experts kan een synergetische aanpak opleveren en zorgen voor een alomvattende optimalisatie van het dataplatform.

Conclusie

Het opzetten en implementeren van een dataplatform is een complexe onderneming die technische expertise vereist, naast een holistische benadering van gegevensbeheer. Met een ervaren database-expert aan het roer kan een organisatie niet alleen de technische uitdagingen overwinnen, maar ook een fundament leggen voor toekomstige groei en innovatie in data-analyse. De transformatie gaat verder dan technologie. Het is een reis naar het ontsluiten van het volledige potentieel van gegevens en het creëren van waarde voor de organisatie als geheel.

Meer weten?

Heb je een dataplatform geïmplementeerd of ben je van plan dit te gaan opzetten? Ben je (nog) niet tevreden met de performance, mogelijkheden of maak je je zorgen over je cloudkosten? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op, we kijken graag met je mee en kunnen je helpen naar een stabiel, schaalbaar en efficiënt dataplatform.

Andere interessante blogs

Efficiente clouddatabasemigratie, voorkom een databom

Hoe relevant is de DBA in cloudland

Migratie naar Azure SQL, elk voordeel heb z'n nadeel

Terug naar blogoverzicht