NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Blog

Categorie: BeheerBLOGMS SQL ServerReview
Dimitri Choustov23-09-2022 13:40
Ola Hallengrens SQL Server Maintenance Solution is ontworpen door Ola Hallengren, een MCITP-databasebeheerder en databaseontwikkelaar, die sinds 2001 met SQL Server werkt. De oplossing is speciaal ontworpen voor het uitvoeren van onderhoudstaken op iedere Microsoft SQL Server database en bestaat uit een back-up, een integriteitscontrole en onderhoud van indexen en statistieken. In deze blog vertellen we wat in onze opinie de zeven voordelen zijn van deze oplossing.
252bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet9-09-2022 14:16
In een eerdere blog beschreven we hoe je een database-supportpartner selecteert. Maar voor je aan de slag kunt, zijn er een aantal voorbereidingen die je moet treffen. In deze blog vertellen we je wat die voorbereidingen zijn en waar je op moet letten.
220bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGMS SQL Server
Mark van der Haar29-08-2022 0:00
Of het nu in Microsoft SQL Server is of in een andere databaseomgeving, te veel en te hoge rechten geven kan securityrisico’s met zich meebrengen. Hoe meer mensen alle rechten hebben, hoe groter het risico wordt en hoe groter de kans dat je de grip en controle op je IT-omgeving verliest. Mark van der Haar beschrijft in deze blog een aantal situaties uit de praktijk.
211bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Edco Wallet28-07-2022 15:40
De wereld van het databasemanagement verandert snel en heeft een enorme weerslag op de manier van werken en denken. De traditionele databaseadministrator die zich fulltime bezighoudt met het beheer zal steeds meer plaatsmaken voor een coördinerende spin in het web. Infrastructuuradvies, scripting, het toepassen van best practices bij de inzet van middelen, het meedenken over de meest efficiënte manier van werken in plaats van reguliere, handmatige, beheertaken. Natuurlijk kun je zo’n database-expert als vaste kracht in huis halen, maar misschien kun je je tijd beter besteden aan dingen die je business ten goede komen. Hoe selecteer je een goede database-supportpartner?
535bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudDBMSOpen SourceReview
Edco Wallet / Thomas Brinkman27-07-2022 9:06
De cloud is hot, heel hot. Maar dé cloud bestaat niet, er zijn verschillende cloudmodellen – public, private en hybrid – en er zijn grofweg drie hoofdsoorten van cloudcomputing: SaaS, IaaS en PaaS. Onderdeel van PaaS is DBaaS. Wat is DBaaS, wat zijn de voor- en nadelen en maakt DBaaS een DBA overbodig? We bespreken het in deze blog.
473bekeken
Geen reacties
Edco Wallet5-07-2022 9:36
Herken je dit? Je kijkt terug op je werk en ziet dat je veel te lang bezig bent geweest met repeterende, saaie en handmatige handelingen die weinig duurzaam zijn. Bovendien nemen ze alleen maar toe als de omgeving groeit. Als Product Owner of IT-manager is dit ook moeilijk te begrijpen. Jij ziet alleen dat een team niet toekomt aan het opleveren van deliverables in de development-sprints. Dat ze verdrinken in brandjes blussen en handmatige database-changes, dat zie je niet. Hoe mooi zou de wereld eruitzien als de DBA voorover kan leunen in DevOps-teams, dezelfde taal spreekt als de software en system-engineers, teamleden in hun kracht zet en optreedt als trusted advisor. Zo’n DBA wil iedereen! In deze blog gaan we een stap verder over nuttige overtolligheid en hoe je met de shift naar Database Reliability Engineering een stabiele en veilige werkomgeving kan creëren.
708bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGOpen Source
Edco Wallet17-06-2022 15:42
Een veelgehoorde klacht van DBA’s is dat ze geleefd worden door de waan van de dag, tickets wegwerken en brandjes blussen. Optimalisatie, zelfontwikkeling en innovatie, daar vinden ze maar weinig tijd voor. Anderzijds is een veelgehoorde klacht óver DBA’s dat ze achteroverleunen en niet in de ‘meewerkstand’ staan. Zou het een met het ander te maken kunnen hebben? Hoe doorbreek je dat?
563bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCloudOpen SourcePostgreSQLReview
Martijn Wallet19-05-2022 14:01
De laatste jaren is ‘andermans computer op een andere plek’ niet meer voldoende om te duiden wat de cloud nu eigenlijk is. Cloud-native is een manier van werken geworden. Dat betekent niet alleen werken ín de cloud, maar het gaat om volop gebruik te maken van de technologie die de cloud kan bieden. Zaken als schaalbaarheid, efficiency, wendbaarheid en kostenbesparing motiveren organisaties meer en meer cloud-native-technologie te ontwikkelen en toe te passen. Martijn Wallet gaf tijdens de KubeCon & CloudNativeCon-conferentie in Valencia een interview over hoe wij als OptimaData cloud-native-technologie bij klanten toepassen.
649bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Edco Wallet28-04-2022 12:13
Edco Wallet, mede-eigenaar van OptimaData, en vriend Sjoerd Oskam hebben begin dit jaar deelgenomen aan de Baltic Sea Circle Rally Winter 2022. Van Hamburg via Denemarken, Zweden, Noorwegen naar de Noordkaap en via Lapland, Finland en de Baltische staten weer terug. Zonder navigatiesysteem een ware expeditie. Waarom hebben ze dit gedaan en welke vergelijking is er met ondernemen? Edco vertelt het in deze blog.
663bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGOplossen
Martijn Wallet1-04-2022 8:21
Als er een rood lampje op je dashboard brandt, weten de meeste mensen razendsnel het telefoonnummer van de garage – of de ANWB – te vinden. Als een applicatie ineens trager wordt, zijn er maar weinig mensen geneigd iets te doen. Gemiste kans. In deze blog vertelt Martijn Wallet wat je wint als je regelmatig je database laat onderhouden.
860bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMS
Edco Wallet21-03-2022 13:28
Wat krijg je als je een bankier, een techneut en een vliegtuigbouwer bij elkaar zet met de juiste dosis inspiratie? Juist, dan krijg je OptimaData, dé full-service multi-platform data(base)dienstverlener. Gerard Zuidweg, Edco Wallet en Martijn Wallet blikken in dit artikel terug op vijf jaar OptimaData.
1161bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGOpen SourcePostgreSQLReview
Joost Wasser, Aret Aprahamian11-02-2022 8:24
Onze partner EDB helpt organisaties het meeste uit PostgreSQL te halen. Joost Wasser, Public Sector Account Executive bij EDB, en zijn collega Aret Aprahamian, Partner Account Executive Benelux, DACH and Nordics, over de samenwerking met OptimaData.
1219bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOpen SourceReviewTips
Gerard Zuidweg20-12-2021 9:55
De populariteit en toepassing van open-source-software en -databases neemt steeds verder toe. Zelfs de overheid is overstag. Toch bestaan er nog altijd zorgen over de betrouwbaarheid van open-source-oplossingen. Hoe betrouwbaar is een product wat in alle openheid wordt ontwikkeld? Kunnen kwade zielen daar niet zomaar mee aan de haal? Of maakt transparantie juist veiliger?
1075bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOpen SourceReview
Jasper Jonk3-12-2021 16:54
UpCloud is een Europese cloudprovider uit Finland die zich richt op bedrijven die betrouwbare, snelle cloudservices nodig hebben. Naast cloudservers levert UpCloud ook andere diensten, zoals objectstorage en managed-databases voor MySQL- en PostgreSQL-omgevingen. Doordat UpCloud en OptimaData hun krachten hebben gebundeld, kan UpCloud nu ook maatwerkoplossingen aanbieden aan klanten met complexe databasevraagstukken. Jasper Jonk, Business Development Manager, vertelt in deze blog over de toegevoegde waarde van onze samenwerking.
1926bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Gerard Zuidweg22-11-2021 14:47
De FD Gazellen Award is een prijs die Het Financieele Dagblad al sinds 2004 uitreikt aan de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. We zijn er als OptimaData dan ook supertrots op dat we, voor de tweede keer op rij in ons vijfjarig bestaan, ons FD Gazelle mogen noemen. In deze blog vertelt Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData, waarom we dit zo’n eer vinden.
1005bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGMySQLOntwerpOplossenReview
Eric Gipon3-11-2021 8:39
Als je net begint met je IT-omgeving is alles nog heel beheersbaar. Maar zodra je een paar jaar verder bent, zit je misschien met een spaghetti aan databases. Centraliseren kan dé oplossing zijn, vertelt Eric Gipon in deze blog.
1674bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreOpen Source
Femke Vonk22-10-2021 15:00
Craig is een ervaren DBA-consultant met een berg ervaring in grote experimentele testomgevingen met complexe hybride ontwerpen. Feitelijk niet heel anders dan wat hij deed als civieltechnisch ingenieur, vindt hij zelf. In deze blog vertelt Craig Femke meer over zijn werk en over zijn bijzondere passie voor Middeleeuws zwaardvechten. Ook legt hij de link tussen het neerzetten van een toekomstbestendige database en het besturen van een vliegtuig.
1150bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Pieter Groenendijk9-10-2021 9:10
In zijn vrije tijd is Pieter Groenendijk, onze staffingconsultant, voetbaltrainer bij een mooie club. Daar leert hij de jeugd dat het bij voetbal vooral draait om aannemen, passen en doorbewegen. Wat dat betreft zijn deze taken in het voetbal net een professionele carrière. Om te ‘scoren’ moet je ook dan aannemen, passen en doorbewegen. Pieter legt uit hoe dat zit.
1248bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSTips
Gerard Zuidweg27-09-2021 12:21
Wat Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData, altijd heeft verbaasd, is dat het vak van databasebeheerder vaak wat ondergewaardeerd wordt. En dat terwijl een goed georganiseerde database cruciaal is voor elke IT-oplossing. Misschien is het niet het meest sexy beroep van de wereld, maar het is wel een beroep dat gekoesterd moet worden. In deze blog legt Gerard uit waarom.
1538bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMSMS SQL Server
Tino Dudink9-09-2021 8:25
Tino Dudink is een van onze DBA Consultants en Senior Database Reliability Engineers. Eerder keken we al bij Tino in de rugzak. In deze blog vertelt Tino hoe het kan dat hij al dat geploeter door de krochten van de wereld van databases na 25 jaar nog steeds leuk vindt.
1497bekeken
Geen reacties