Google Cloud Platform (GCP). Een verkenning

Door: Eric Gipon 29-9-2023

Categorieën
:
BLOG, Cloud, Review,

In de wereld van cloudcomputing is Google Cloud Platform (GCP) een serieuze concurrent van Amazon en Microsoft. Toen Eric Gipon, Database Expert bij OptimaData, naast Amazon ook met GCP in aanraking kwam, was hij even bezorgd dat hij veel nieuws moest leren. Maar gelukkig bleek GCP gebruiksvriendelijk, zoals we van Google gewend zijn. In deze blog vertelt Eric over zijn ervaringen met GCP en waarom het zelfs voordelig kan zijn. Een korte verkenning.

Google

‘Let me google that for you…’ Google is onmisbaar in onze huidige maatschappij. Of je nu de oorzaak van je lichamelijke kwaaltjes wilt achterhalen, zin hebt in leuke kattenplaatjes of je afvraagt wat de beste partij is om je databaseproblemen op te lossen (dan kom je natuurlijk uit bij OptimaData), iedereen zoekt zijn toevlucht tot Google. Maar Google is niet alleen de grootste zoekmachine, ze hebben ook hun eigen cloudomgeving. Daarmee staat de techgigant aan de top van cloudproviders te ellenboogduwen om de nummer 1-positie met Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS).

Eerste inlog

Bij mijn vorige werkgever heb ik geleerd te werken in AWS. Ook bij OptimaData komen we AWS tegen, maar we hebben ook klanten die GCP gebruiken. Mijn eerste gedachte was: Oh jee, heb ik eindelijk een goede feeling met AWS, moet ik weer iets heel nieuws leren. Nu moet ik bekennen, ik ben altijd al groot fan geweest van de producten van Google. Het werkt hand in hand met Android en het heeft z’n eigen wachtwoordenkluis. Google Drive was ideaal tijdens mijn opleiding om aan mijn tekst- en spreadsheetbestanden te werken in de cloud en ze daar ook op te slaan. De eerste keer dat ik inlogde op GCP merkte ik dan ook direct een bekend gemak van Google: inloggen met mijn Google-account. Daarna was ik compleet verdwaald in deze voor mij nieuwe wereld.

Ontdekkingstocht

Na even rond te snuffelen op het platform en de verschillende aangeboden diensten te verkennen, viel het allemaal wel mee. Gelukkig lijken de meeste cloudplatformen welop elkaar en bied zowel GCP als de concurrenten veel cloudnative oplossingen, maar dan onder een andere naam. Zo heten binnen AWS de virtuele machines EC2, binnen GCP heten ze Compute Engine. En voor ons als database-experts heeft GCP ook een tool in haar mars, CloudSQL. CloudSQL biedt serverless database-instances waarbij de server op de achtergrond in het beheer is van Google. Je hoeft je dus alleen druk te maken over de database-instance zelf. CloudSQL wordt aangeboden in de databasesmaken PostgreSQL, MySQL en MSSQL Server. Ondanks dat veel geboden diensten op het eerste oog veel op elkaar lijken, zijn er op detailniveau toch wel wat verschillen.

Cloudspend

Elke organisatie houdt graag haar kosten laag en het gebruik van cloud maakt dat er minder beheer nodig is, en zo kun je daar dus op besparen. Maar de services binnen de cloud zijn wel duurder dan on-premise. Het kan lastig zijn hier een balans in te vinden. GCP is over het algemeen goedkoper dan de concurrenten AWS en Azure. Sterker nog, wanneer GCP denkt dat je geld zou kunnen besparen, vertellen ze je dat graag. Zo kan er bijvoorbeeld een icoontje staan achter je Compute Engine:

Cloudspend en tips van google in GCP

Een van de voordelen van GCP is dus het kostenplaatje. Mar lees ook vooral de vergelijking die we hebben geschreven over AWS, GCP en Azure. En mijn collega Gerard Zuidweg heeft een inspirerende serie blogs geschreven over Cloudspend en het reduceren van je cloudkosten.

Benchmark

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een bepaalde cloudprovider, zoals persoonlijke voorkeur, partnerships, technische redenen of verschillende services. Voor de techneut zitten er uiteraard verschillen tussen de verschillende cloudproviders. Gelukkig zijn veel van de services die worden geboden in de basis hetzelfde. Doordat ze zoveel op elkaar lijken is het leren, ontdekken en werken met een andere cloudprovider voor ons een relatief kleine stap.

Meer weten?

Sta jij ook voor een moeilijke keuze als het gaat om de beste cloudprovider voor jouw situatie? In ons eerdere blog over Zie jij de bomen door het cloudbos nog hebben we al dergelijke keuzestress benoemd. Maar laat je niet gek maken! Wij hebben ervaring met meerdere cloudplatformen en kunnen je helpen de voor- en nadelen nauwkeurig tegen elkaar af te wegen. Een (real-live) demo behoort uiteraard ook tot de opties. Neem gerust vrijblijvend contact op, we helpen je graag.

Andere interessante blogs over dit thema:

De gang naar de Cloud

Optimaliseren van database gebruik

Optimaliseren van datamodellering

Azure SQL. Lekker simpel...of toch niet?

De voor en nadelen van DBaaS

Terug naar blogoverzicht