Gegevensprivacy en compliance. Een glansrol voor de database en de DBA

Door: Edco Wallet 3-8-2023

Categorieën
:
Beheer, BLOG, DBMS, Ontwerp,

De wereldwijde aanscherping van de wet- en regelgeving rondom privacy dwingt organisaties om maatregelen te nemen die gegevensprivacy waarborgen. In deze blog zoomen we in op de functie van de database bij het ondersteunen van gegevensprivacy en compliance. We bespreken hoe technische mechanismen kunnen worden geïmplementeerd in de database om persoonlijke informatie te beschermen en toestemmingsbeheer mogelijk te maken. Natuurlijk kijken we ook naar de belangrijke rol die de Database Administrator (DBA) speelt bij het waarborgen van gegevensprivacy en de naleving van de privacyregelgeving.

Gegevensversleuteling en anonimisering

Een cruciale technische maatregel om gegevensprivacy te waarborgen, is het implementeren van gegevensversleuteling en anonimisering in de database. Door gevoelige persoonlijke informatie te versleutelen, wordt de vertrouwelijkheid gewaarborgd, zelfs in het geval van ongeautoriseerde toegang. Anonimiseringstechnieken kunnen worden toegepast om identificerende informatie te verwijderen of te vervangen door pseudoniemen, waardoor het moeilijker wordt om individuen te identificeren. Database-engineers en DBA's zijn verantwoordelijk voor het juist implementeren en beheren van gegevensversleuteling en anonimisering in de database.


Toegangscontrole en autorisatie

Om gegevensprivacy te waarborgen, moeten databases worden beschermd door middel van toegangscontrole en autorisatie. Dit omvat het implementeren van strikte beveiligingsmechanismen om te voorkomen dat onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot gevoelige gegevens. Database-engineers en DBA's spelen een belangrijke rol bij het definiëren en implementeren van toegangscontrolelijsten en het beheren van gebruikersrechten. Ze moeten ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de juiste gegevens en dat de juiste machtigingen worden toegekend.
 Mark van der Haar heeft daar al eens een mooie blog over geschreven, “blijf in controle over de rechten die je uitdeelt”.

Logging en audittrails

Ook logging en audittrails zijn essentiële technische maatregelen om naleving van gegevensprivacy te waarborgen. Door het bijhouden van logbestanden en audittrails kunnen database-engineers en DBA's activiteiten en wijzigingen in de database volgen. Dit omvat het vastleggen van gegevens zoals wie toegang heeft gehad tot de gegevens, wanneer er iets is gewijzigd en wát er is gewijzigd. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor nalevingscontroles en forensische analyses in het geval van incidenten. Database-engineers en DBA's moeten zorgen voor de juiste configuratie en goed beheer van logging en audittrails in de database.


Toestemmingsbeheer en gegevensverwijdering

Met de privacyregelgeving zijn bedrijven verplicht om toestemming te verkrijgen van individuen voor het verzamelen en verwerken van hun persoonlijke gegevens. Database-engineers en DBA's kunnen technische mechanismen implementeren om toestemmingsbeheer mogelijk te maken. Dit omvat het vastleggen van toestemmingsgegevens in de database en het implementeren van processen om toestemmingsvoorkeuren van individuen te beheren. Bovendien moeten database-engineers en DBA's ook de mogelijkheid bieden om persoonlijke gegevens veilig te verwijderen wanneer dit vereist is volgens de privacyregelgeving. Denk bijvoorbeeld aan het recht om te worden vergeten.

Naleving van privacyregelgeving

Een belangrijke verantwoordelijkheid van de DBA is garanderen dat de database voldoet aan de privacyregelgeving, zoals de AVG en de CCPA. Dit betekent dat ze de wettelijke vereisten moeten begrijpen en de kennis hebben om de juiste technische maatregelen te implementeren. Database-engineers en DBA's moeten ook samenwerken met juridische en compliance-teams om ervoor te zorgen dat de database voldoet aan de vereiste privacyregelgeving. Ze moeten regelmatig audits uitvoeren, beveiligingslekken identificeren en corrigerende maatregelen implementeren om ervoor te zorgen dat de database voldoet aan de geldende voorschriften.


Cruciale rol database en DBA’s

Gegevensprivacy en compliance zijn van vitaal belang voor organisaties, en de database speelt een cruciale rol bij het waarborgen van naleving. Database-engineers en DBA's hebben de verantwoordelijkheid om technische mechanismen te implementeren om gegevensprivacy te waarborgen, zoals gegevensversleuteling, toegangscontrole, logging en audit trails. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het implementeren van toestemmingsbeheer en gegevensverwijdering in overeenstemming met de privacyregelgeving. Door samen te werken met juridische en compliance-teams kunnen database-engineers en DBA's organisaties helpen om gegevensprivacy te waarborgen en te voldoen aan de geldende privacyregelgeving.

Meer weten?

Wil je meer weten over gegevensprivacy en compliance en welke rol de database en de DBA daarbij kunnen spelen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.

Andere interessante blogs:

De zin en onzin van database documentatie

Help! Mijn klant is klusser

Database recovery, heb jij al getest?

Terug naar blogoverzicht