NLEN
Direct technisch advies?
Direct een ervaren DBA aan de lijn voor database hulp, support en ondersteuning. We kunnen eventueel direct met u meekijken!035 369 0304
dba@optimadata.nl
Home > Blog

Blog

Categorie: BeheerBLOGDBMS
Gerard Zuidweg22-11-2021 14:47
De FD Gazellen Award is een prijs die Het Financieele Dagblad al sinds 2004 uitreikt aan de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. We zijn er als OptimaData dan ook supertrots op dat we, voor de tweede keer op rij in ons vijfjarig bestaan, ons FD Gazelle mogen noemen. In deze blog vertelt Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData, waarom we dit zo’n eer vinden.
156bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGMySQLOntwerpOplossenReview
Eric Gipon3-11-2021 8:39
Als je net begint met je IT-omgeving is alles nog heel beheersbaar. Maar zodra je een paar jaar verder bent, zit je misschien met een spaghetti aan databases. Centraliseren kan dé oplossing zijn, vertelt Eric Gipon in deze blog.
229bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreOpen Source
Femke Vonk22-10-2021 15:00
Craig is een ervaren DBA-consultant met een berg ervaring in grote experimentele testomgevingen met complexe hybride ontwerpen. Feitelijk niet heel anders dan wat hij deed als civieltechnisch ingenieur, vindt hij zelf. In deze blog vertelt Craig Femke meer over zijn werk en over zijn bijzondere passie voor Middeleeuws zwaardvechten. Ook legt hij de link tussen het neerzetten van een toekomstbestendige database en het besturen van een vliegtuig.
165bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Pieter Groenendijk9-10-2021 9:10
In zijn vrije tijd is Pieter Groenendijk, onze staffingconsultant, voetbaltrainer bij een mooie club. Daar leert hij de jeugd dat het bij voetbal vooral draait om aannemen, passen en doorbewegen. Wat dat betreft zijn deze taken in het voetbal net een professionele carrière. Om te ‘scoren’ moet je ook dan aannemen, passen en doorbewegen. Pieter legt uit hoe dat zit.
299bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSTips
Gerard Zuidweg27-09-2021 12:21
Wat Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData, altijd heeft verbaasd, is dat het vak van databasebeheerder vaak wat ondergewaardeerd wordt. En dat terwijl een goed georganiseerde database cruciaal is voor elke IT-oplossing. Misschien is het niet het meest sexy beroep van de wereld, maar het is wel een beroep dat gekoesterd moet worden. In deze blog legt Gerard uit waarom.
264bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMSMS SQL Server
Tino Dudink9-09-2021 8:25
Tino Dudink is een van onze DBA Consultants en Senior Database Reliability Engineers. Eerder keken we al bij Tino in de rugzak. In deze blog vertelt Tino hoe het kan dat hij al dat geploeter door de krochten van de wereld van databases na 25 jaar nog steeds leuk vindt.
269bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOpen SourceOplossenTips
Edco Wallet30-08-2021 8:57
Wij krijgen regelmatig detacheringsbureaus aan de lijn die op zoek zijn naar een fulltime FTE voor – pak ‘m beet – een jaar. Dat is nogal wat. Ga je de hele wereld migreren, vraag ik dan. Als ik vervolgens hoor wat de hulpvraag is, denk ik: dat kan toch veel efficiënter. Waar gaat het fout?
331bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOntwerpReview
Thomas Brinkman13-08-2021 8:42
Het afgelopen half jaar heeft Thomas Brinkman een onderzoeksopdracht uitgevoerd bij OptimaData. Tijdens de opdracht heeft hij onderzocht hoe een bedrijf als OptimaData kan omgaan met de ontwikkeling rondom databases in de cloud en hoe deze efficiënt kunnen functioneren. Wat zijn zijn bevindingen?
439bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloud
Thomas Brinkman29-07-2021 11:51
Ransomware-aanvallen. Ze komen steeds vaker voor en hebben steeds grotere impact. In deze blog bespreekt onze collega Thomas Brinkman drie best practices om dataverlies te beperken met een goede database-strategie.
463bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOplossenTips
Edco Wallet16-07-2021 11:26
In ons werk komen we veel bedrijven en organisaties tegen met een mission-critical database-omgeving die wordt gemanaged door één database-administrator of waar de zorg voor de database-omgeving bij één applicatiebeheerder of systeembeheerder ligt. Dat kan in veel gevallen een prima oplossing zijn. En zolang er geen spannende changes zijn en alles normaal functioneert zijn er ook geen zorgen. En toch…het zal je maar gebeuren dat er iets misgaat terwijl je medewerker op vakantie is. Mag jouw medewerker met alle kennis van je database ook zónder laptop met vakantie?
358bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSMariaDBMySQLTechnischTips
Edco Wallet2-07-2021 13:01
In deel 1 van deze blog – Help! MySQL groeit uit mijn jasje – schreven we over performance-uitdagingen waar je mee te maken kan krijgen als je database groeit en met welke valkuilen je rekening moet houden als je goed voorbereid wil zijn. Kortom: waar je vooraf al over na moet denken om flexibel mee te groeien met je database. In deze blog willen we je de 6 belangrijkste onderdelen meegeven waar je op kunt letten en welke parameters van invloed zijn.
872bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSMariaDBMySQLOntwerpOplossen
Edco Wallet14-06-2021 9:56
De laatste tijd ontvangen wij regelmatig consultancyverzoeken over MySQL- of MariaDB-omgevingen. De branches waar de problemen zich voordoen variëren en het type en de omvang van de organisatie zijn heel divers. Van grote betaalplatformen, vergelijkingssites, boekingsplatformen, sportevenementen tot crowdcontrol- en e-commerce- of SaaS-omgevingen. Het thema is echter in veel gevallen hetzelfde: performanceproblemen door groei.
484bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOntwerp
Gerard Zuidweg14-04-2021 13:20
Onlangs werden wij benaderd door een intermediair met de vraag om databaseconsultants te leveren met kennis van DB2, Oracle, MariaDB, PostgreSQL, MongoDB, MS SQL, CockroachDB en MySQL voor ‘een klant’. De naam van de klant bleef in nevelen gehuld. Voor ons is het dan altijd een sport om aan de hand van zijn databases te achterhalen wie nu eigenlijk de klant is.
769bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMSOpen SourceTips
Edco Wallet23-03-2021 8:57
IT ontwikkelt zich met de snelheid van het licht. Innovaties en updates volgen elkaar in rap tempo op en de ene na de andere nieuwe tooling wordt gepresenteerd. Ook op het gebied van open-source-databases is veel beweging. Op de hoogte blijven van al die ontwikkelingen is dan ook een fikse uitdaging. In deze blog geven we je wat concrete tips en waardevolle resources.
822bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSTips
Tino Dudink9-03-2021 13:03
Het kopiëren van data lijkt bijna een dagelijkse behoefte geworden. En, ik geef het toe, aan de vraag om dit te automatiseren, werk ik graag mee. Het automatiseren van data- en databasekopieën naar afslagen voor ontwikkel-, test- en acceptatie-omgevingen is dagelijkse kost en er ligt vaak een valide 'businesscase' aan ten grondslag. De eenvoud en kracht van een geautomatiseerde procedure vormt meteen een belangrijke valkuil. Storage is kostbaar, zeker flash-storage in een enterprise-compute-omgeving, zoals HyperConverged Infrastructure (HCI). Ons datagebruik blijft maar groeien en lijkt weleens onbeheersbaar te worden. In deze blog vertelt Tino Dudink, DBA Consultant en Senior Database Reliability Engineer, over zijn visie op datagebruik.
1099bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMS
Pieter Groenendijk28-01-2021 16:40
De cultuur binnen een bedrijf bepaalt in grote mate het plezier dat medewerkers in hun werk hebben. Dat is zelfs bij database-experts het geval. Door over iets meer te praten dan werk alleen – je gezin, Wie is de Mol? - ontstaat een gemeenschappelijke energie die een kettingreactie geeft, die leidt tot werkplezier en goede resultaten. Want werk moet niet te veel op werk gaan lijken, toch?
865bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSTips
Edco Wallet15-01-2021 16:15
Performance tuning: een veel besproken item en in veel gevallen het eerste vraagstuk waar nieuwe klanten mee aankloppen. De invalshoek of klacht is meestal de snelheid van de database. Op zich een logische stap om dan in actie te komen. Om ad hoc en op korte termijn direct zichtbaar verbetering te realiseren wordt vaak gegrepen naar het uitbreiden van resources. En, met databases in de cloud en auto-scale, of “fully managed”, worden deze resources geheel automatisch voor je bijgeschaald. Wat alleen niet gemanaged wordt zijn de kosten. Want dat is namelijk ook het verdienmodel van de hedendaags populaire DBaaS-oplossingen. Alle reden om databaseperformance eens proactief onder de loep te nemen.
1722bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOpen SourcePostgreSQLReview
Edco Wallet27-11-2020 13:28
PostgreSQL 13 is inmiddels alweer een dikke maand geleden gereleased. De meest belangrijke veranderingen en nieuwe mogelijkheden zijn al op verschillende manieren en (online) podia bekendgemaakt, meestal door bekende contributors of invloedrijke Postgres-communityspelers. In deze blog werpen wij een blik op de new features, changes en bespreken we wat handige weetjes over PostgreSQL 13. Inclusief een overzicht van interessante artikelen over de belangrijke major, maar ook wellicht onderbelichte non-major changes.
1407bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOpen SourceReview
Edco Wallet6-11-2020 9:18
De belangstelling in Database-as-a-Service (DBaaS) wordt steeds groter, terwijl wij nog slechts aan de vooravond lijken te staan als het gaat om de kwaliteit en mogelijkheden. Er zijn inmiddels talloze variaties verkrijgbaar bij verschillende cloudproviders waarbij databases met ogenschijnlijke eenvoud kunnen worden gedeployd in de cloud. Als je de marketingverhalen mag geloven, heb je geen database administrator meer nodig en kunnen developers met kant-en-klare bouwblokken – containers – direct aan de slag. Maar is DBaaS echt wel goed bekeken?
1577bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMS
Jeroen Versteeg23-10-2020 10:23
In de vorige blog vertelde Gerard Zuidweg waarom wij als OptimaData het zo belangrijk vinden om stageplekken aan te bieden en zo een bijdrage leveren aan het kennisniveau van een nieuwe generatie vakmensen. Maar dat vinden van een stageplek valt nog niet mee vandaag de dag. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en voorzitter Jacco Vonhof van ondernemersorganisatie MKB-Nederland roepen scholen en bedrijven dan ook op om creatieve oplossingen in te zetten. Daar dragen wij als erkend leerbedrijf voor MBO-stagiairs graag ons steentje aan bij. In augustus startte Jeroen Versteeg als MBO-stagiair bij OptimaData. Wat zijn zijn ervaringen?
790bekeken
Geen reacties
Optimadata gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.