NLEN
Direct technisch advies?
Direct een ervaren DBA aan de lijn voor database hulp, support en ondersteuning. We kunnen eventueel direct met u meekijken!035 369 0304
dba@optimadata.nl
Home > Blog

Blog

Categorie: BLOGCloudOpen SourcePostgreSQLReview
Martijn Wallet19-05-2022 14:01
De laatste jaren is ‘andermans computer op een andere plek’ niet meer voldoende om te duiden wat de cloud nu eigenlijk is. Cloud-native is een manier van werken geworden. Dat betekent niet alleen werken ín de cloud, maar het gaat om volop gebruik te maken van de technologie die de cloud kan bieden. Zaken als schaalbaarheid, efficiency, wendbaarheid en kostenbesparing motiveren organisaties meer en meer cloud-native-technologie te ontwikkelen en toe te passen. Martijn Wallet gaf tijdens de KubeCon & CloudNativeCon-conferentie in Valencia een interview over hoe wij als OptimaData cloud-native-technologie bij klanten toepassen.
107bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierre
Edco Wallet28-04-2022 12:13
Edco Wallet, mede-eigenaar van OptimaData, en vriend Sjoerd Oskam hebben begin dit jaar deelgenomen aan de Baltic Sea Circle Rally Winter 2022. Van Hamburg via Denemarken, Zweden, Noorwegen naar de Noordkaap en via Lapland, Finland en de Baltische staten weer terug. Zonder navigatiesysteem een ware expeditie. Waarom hebben ze dit gedaan en welke vergelijking is er met ondernemen? Edco vertelt het in deze blog.
198bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGOplossen
Martijn Wallet1-04-2022 8:21
Als er een rood lampje op je dashboard brandt, weten de meeste mensen razendsnel het telefoonnummer van de garage – of de ANWB – te vinden. Als een applicatie ineens trager wordt, zijn er maar weinig mensen geneigd iets te doen. Gemiste kans. In deze blog vertelt Martijn Wallet wat je wint als je regelmatig je database laat onderhouden.
281bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMS
Edco Wallet21-03-2022 13:28
Wat krijg je als je een bankier, een techneut en een vliegtuigbouwer bij elkaar zet met de juiste dosis inspiratie? Juist, dan krijg je OptimaData, dé full-service multi-platform data(base)dienstverlener. Gerard Zuidweg, Edco Wallet en Martijn Wallet blikken in dit artikel terug op vijf jaar OptimaData.
535bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGOpen SourcePostgreSQLReview
Joost Wasser, Aret Aprahamian11-02-2022 8:24
Onze partner EDB helpt organisaties het meeste uit PostgreSQL te halen. Joost Wasser, Public Sector Account Executive bij EDB, en zijn collega Aret Aprahamian, Partner Account Executive Benelux, DACH and Nordics, over de samenwerking met OptimaData.
542bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOpen SourceReviewTips
Gerard Zuidweg20-12-2021 9:55
De populariteit en toepassing van open-source-software en -databases neemt steeds verder toe. Zelfs de overheid is overstag. Toch bestaan er nog altijd zorgen over de betrouwbaarheid van open-source-oplossingen. Hoe betrouwbaar is een product wat in alle openheid wordt ontwikkeld? Kunnen kwade zielen daar niet zomaar mee aan de haal? Of maakt transparantie juist veiliger?
622bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOpen SourceReview
Jasper Jonk3-12-2021 16:54
UpCloud is een Europese cloudprovider uit Finland die zich richt op bedrijven die betrouwbare, snelle cloudservices nodig hebben. Naast cloudservers levert UpCloud ook andere diensten, zoals objectstorage en managed-databases voor MySQL- en PostgreSQL-omgevingen. Doordat UpCloud en OptimaData hun krachten hebben gebundeld, kan UpCloud nu ook maatwerkoplossingen aanbieden aan klanten met complexe databasevraagstukken. Jasper Jonk, Business Development Manager, vertelt in deze blog over de toegevoegde waarde van onze samenwerking.
1065bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMS
Gerard Zuidweg22-11-2021 14:47
De FD Gazellen Award is een prijs die Het Financieele Dagblad al sinds 2004 uitreikt aan de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. We zijn er als OptimaData dan ook supertrots op dat we, voor de tweede keer op rij in ons vijfjarig bestaan, ons FD Gazelle mogen noemen. In deze blog vertelt Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData, waarom we dit zo’n eer vinden.
599bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGMySQLOntwerpOplossenReview
Eric Gipon3-11-2021 8:39
Als je net begint met je IT-omgeving is alles nog heel beheersbaar. Maar zodra je een paar jaar verder bent, zit je misschien met een spaghetti aan databases. Centraliseren kan dé oplossing zijn, vertelt Eric Gipon in deze blog.
972bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreOpen Source
Femke Vonk22-10-2021 15:00
Craig is een ervaren DBA-consultant met een berg ervaring in grote experimentele testomgevingen met complexe hybride ontwerpen. Feitelijk niet heel anders dan wat hij deed als civieltechnisch ingenieur, vindt hij zelf. In deze blog vertelt Craig Femke meer over zijn werk en over zijn bijzondere passie voor Middeleeuws zwaardvechten. Ook legt hij de link tussen het neerzetten van een toekomstbestendige database en het besturen van een vliegtuig.
634bekeken
Geen reacties
Categorie: BLOGCarierreDBMS
Pieter Groenendijk9-10-2021 9:10
In zijn vrije tijd is Pieter Groenendijk, onze staffingconsultant, voetbaltrainer bij een mooie club. Daar leert hij de jeugd dat het bij voetbal vooral draait om aannemen, passen en doorbewegen. Wat dat betreft zijn deze taken in het voetbal net een professionele carrière. Om te ‘scoren’ moet je ook dan aannemen, passen en doorbewegen. Pieter legt uit hoe dat zit.
795bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSTips
Gerard Zuidweg27-09-2021 12:21
Wat Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData, altijd heeft verbaasd, is dat het vak van databasebeheerder vaak wat ondergewaardeerd wordt. En dat terwijl een goed georganiseerde database cruciaal is voor elke IT-oplossing. Misschien is het niet het meest sexy beroep van de wereld, maar het is wel een beroep dat gekoesterd moet worden. In deze blog legt Gerard uit waarom.
936bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCarierreDBMSMS SQL Server
Tino Dudink9-09-2021 8:25
Tino Dudink is een van onze DBA Consultants en Senior Database Reliability Engineers. Eerder keken we al bij Tino in de rugzak. In deze blog vertelt Tino hoe het kan dat hij al dat geploeter door de krochten van de wereld van databases na 25 jaar nog steeds leuk vindt.
902bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOpen SourceOplossenTips
Edco Wallet30-08-2021 8:57
Wij krijgen regelmatig detacheringsbureaus aan de lijn die op zoek zijn naar een fulltime FTE voor – pak ‘m beet – een jaar. Dat is nogal wat. Ga je de hele wereld migreren, vraag ik dan. Als ik vervolgens hoor wat de hulpvraag is, denk ik: dat kan toch veel efficiënter. Waar gaat het fout?
840bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOntwerpReview
Thomas Brinkman13-08-2021 8:42
Het afgelopen half jaar heeft Thomas Brinkman een onderzoeksopdracht uitgevoerd bij OptimaData. Tijdens de opdracht heeft hij onderzocht hoe een bedrijf als OptimaData kan omgaan met de ontwikkeling rondom databases in de cloud en hoe deze efficiënt kunnen functioneren. Wat zijn zijn bevindingen?
1501bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloud
Thomas Brinkman29-07-2021 11:51
Ransomware-aanvallen. Ze komen steeds vaker voor en hebben steeds grotere impact. In deze blog bespreekt onze collega Thomas Brinkman drie best practices om dataverlies te beperken met een goede database-strategie.
816bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSOplossenTips
Edco Wallet16-07-2021 11:26
In ons werk komen we veel bedrijven en organisaties tegen met een mission-critical database-omgeving die wordt gemanaged door één database-administrator of waar de zorg voor de database-omgeving bij één applicatiebeheerder of systeembeheerder ligt. Dat kan in veel gevallen een prima oplossing zijn. En zolang er geen spannende changes zijn en alles normaal functioneert zijn er ook geen zorgen. En toch…het zal je maar gebeuren dat er iets misgaat terwijl je medewerker op vakantie is. Mag jouw medewerker met alle kennis van je database ook zónder laptop met vakantie?
734bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSMariaDBMySQLTechnischTips
Edco Wallet2-07-2021 13:01
In deel 1 van deze blog – Help! MySQL groeit uit mijn jasje – schreven we over performance-uitdagingen waar je mee te maken kan krijgen als je database groeit en met welke valkuilen je rekening moet houden als je goed voorbereid wil zijn. Kortom: waar je vooraf al over na moet denken om flexibel mee te groeien met je database. In deze blog willen we je de 6 belangrijkste onderdelen meegeven waar je op kunt letten en welke parameters van invloed zijn.
1828bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGDBMSMariaDBMySQLOntwerpOplossen
Edco Wallet14-06-2021 9:56
De laatste tijd ontvangen wij regelmatig consultancyverzoeken over MySQL- of MariaDB-omgevingen. De branches waar de problemen zich voordoen variëren en het type en de omvang van de organisatie zijn heel divers. Van grote betaalplatformen, vergelijkingssites, boekingsplatformen, sportevenementen tot crowdcontrol- en e-commerce- of SaaS-omgevingen. Het thema is echter in veel gevallen hetzelfde: performanceproblemen door groei.
1032bekeken
Geen reacties
Categorie: BeheerBLOGCloudDBMSOntwerp
Gerard Zuidweg14-04-2021 13:20
Onlangs werden wij benaderd door een intermediair met de vraag om databaseconsultants te leveren met kennis van DB2, Oracle, MariaDB, PostgreSQL, MongoDB, MS SQL, CockroachDB en MySQL voor ‘een klant’. De naam van de klant bleef in nevelen gehuld. Voor ons is het dan altijd een sport om aan de hand van zijn databases te achterhalen wie nu eigenlijk de klant is.
1172bekeken
Geen reacties
Optimadata gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.