Direct technisch advies?
Direct een ervaren DBA aan de lijn voor database hulp, support en ondersteuning. We kunnen eventueel direct met u meekijken!035 369 0304
dba@optimadata.nl
Home > PostgreSQL

PostgreSQL Consultancy en beheer

Wat is PostgreSQL?

PostgreSQL is een open-source relationele database die vrij beschikbaar is. PostgreSQL is een alternatief voor andere open-source databases, zoals MySQL en MariaDB, maar ook voor commerciële databases, zoals Oracle, Sybase, DB2 en Microsoft SQL Server.

OptimaData levert consultancy, training, beheer en onderhoudsdiensten zoals managed services, managed consultancy, QuickScan en HealthCheck, proaktieve (remote) monitoring en onderhoud op PostgreSQL database platformen.

PostgreSQL is een vrije, open-source, relationele database server. Het biedt een alternatief voor zowel opensource-databasemanagementsystemen, zoals MySQL en Firebird als voor propriëtaire systemen, zoals Oracle, Sybase, DB2 en Microsoft SQL Server. PostgreSQL wordt niet beheerd of gecontroleerd door één enkel bedrijf, maar steunt als open source platform op een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en bedrijven. In de laatste versie kan ook NoSQL data verwerkt worden door PostgreSQL.

PostgreSQL wordt officieel uitgesproken als “post-gress-Q-L” (poost-kress-Q-L), maar veel gebruikers korten het af tot “postgres”.

Een gebruiker kan in PostgreSQL zelf gegevenstypes definiëren. PostgreSQL was een van de eerste databaseservers met MVCC (multiversion concurrency control), een systeem waarbij gegevens bij toegang niet vergrendeld (gelockt) worden maar een tijdstip krijgen opgestempeld.

De enorme toename van data vanuit mobiele apparaten en applicaties, sociale media en machines, heeft er al voor gezorgd dat data-professionals op zoek zijn gegaan naar nieuwe oplossingen. Het typische datacenter bestaat tegenwoordig uit een lappendeken van datamanagement-technologieën. Van enterprise relationele databases en standalone niche NoSQL-only oplossingen tot gespecialiseerde extensies, het wapenarsenaal van een datamanager wordt steeds gevarieerder.

Eén van de grootste uitdagingen voor een datamanager, is het integreren van gegevens uit verschillende nieuwe databronnen met bestaande gegevens uit oplossingen die al tijden in gebruik zijn. Dit is erg belangrijk, omdat de data anders niet naar behoren geanalyseerd en gebruikt kan worden. Met andere woorden: hoe zorg je voor een goede integratie van een reeks gegevens uit Hadoop-clusters of MongoDB-implementaties met de bestaande relationele tabellen, zodat er een zinvolle snapshot gemaakt kan worden?

Volgens OptimaData blijven relationele databases een belangrijke rol spelen. En dan in het bijzonder open source-alternatieven, zoals PostgreSQL. Met de slimme functie Foreign Data Wrapper (FDW) heeft PostgreSQL zich ontpopt als de optimale datamanagement-oplossing voor alle integratie-uitdagingen. Met deze FDW’s kan data uit verschillende bronnen, zoals MongoDB, Hadoop en MySQL, gemakkelijk geïntegreerd en gebruikt worden. De FDW’s verbinden externe databronnen met Postgres-databases, zodat gebruikers er toegang tot kunnen krijgen en de deze externe data kunnen manipuleren als ware het native Postgres-tabellen.

De inzet van FDW’s maakt dat PostgreSQL kan functioneren als centrale hub in een enterprise database. Vooral het gebruik van het JSON-datatype, dat NoSQL ondersteunt, is hierbij erg belangrijk. Niet voor niets is de toevoeging van JSON één van de belangrijkste onderdelen van de laatste release van PostgreSQL geweest. Hierdoor kunnen gebruikers ook ongestructureerde datatypes en andere programmeermethodes gebruiken, zonder dat de database de belangrijke ACID-compliancy verliest. Dit komt omdat PostgreSQL extensible, oftewel uitbreidbaar, is. Uniek in de databasewereld is dat Postgres werd ontwikkeld met uitbreiding in het achterhoofd. Het is daardoor gemakkelijk om nieuwe datatypes, indexeringen, talen en andere zaken toe te voegen zonder afbreuk te doen aan bestaande functies.

Door het IoT zullen organisaties grote veranderingen moeten doorvoeren om een holistisch en real-time inzicht te krijgen in de interesses en behoeftes van zakelijke partners en klanten. PostgreSQL is in staat om in deze nieuwe tijd een dataplatform te leveren, waarmee IT-afdelingen hun database-managementsystemen kunnen transformeren en budget overhouden om nieuwe IoT-applicaties te ondersteunen.

De FDW’s van PostgreSQL bieden IT-organisaties de mogelijkheid om bestaande data uit een relationele DBMS’en te verrijken met NoSQL-functionaliteiten in een enkel platform. Door deze twee databronnen samen te brengen, kunnen IT-afdelingen een holistisch beeld creëren van klanten en partners. Met dit beeld kunnen intelligente aanbevelingen en gerichte acties ondernomen worden om zo de customer engagement te verbeteren. Een slimme manier van klantbinding, die zeker nodig zal zijn in de toekomst van het Internet op Things. Want of een klant nu een pushnotificatie op zijn smartphone krijgt of de wasmachine vertelt welk wasmiddel het meest geschikt is voor het wassen van sportkleding, goed en effectief databeheer is hierbij noodzakelijk.

PostgreSQL: 's Werelds meest geavanceerde Open Source Relationele Database

PostgreSQL is 's Werelds meest geavanceerde Open Source relationele Database. Overzicht met tooling zoals pgBouncer, Barman, pgAdmin, PostGIS, etc.

PostgreSQL DBMS van 2017!

PostgreSQL is DBMS van het jaar 2017!

Klik hieronder voor onze verschillende diensten op PostgreSQL. Wij bieden consultancy, trainingen en staffing diensten op dit platform.

PostgreSQL vacatures

PostgreSQL trainingen

PostgreSQL Consultancy

PostgreSQL beheer

PostgreSQL DBMS van 2017

PostgreSQL Quick Reference Guide