NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Databases in de Cloud

Martijn Wallet 27-2-2017 10:37
Categorieën: BLOG, Cloud, MS SQL Server, Ontwerp, Oracle, PostgreSQL, Tips

Cloud lock-in

Steeds meer bedrijven rollen in de publieke cloud. Het is een overweging om hun database te scheiden en toch de vrijheid te bewaren en cloud lock-in te voorkomen.

Al je data is van ons

Vandaag de dag is het heel gebruikelijk om te bouwen in AWS, Microsoft Azure, of Google Cloud Platform, en een database naar je keuze daar te hosten. Er zijn genoeg bedrijven die hun databases naar de cloud migreren, PostgreSQL, Cassandra, Oracle of Microsoft SQL Server.

Echter, de tendens versneld, en dat is zorgwekkend betreffende het lock-in bewustzijn.

In een poging om de cloud eenvoudiger te maken voor klanten hebben de grootste cloud leveranciers hun eigen database services ontwikkeld. AWS heeft RDS, Aurora (snelst groeiende product in de AWS history), DynamoDB, en nog meer. Microsoft heeft Azure DocumentDB en Azure SQL Database. Google, niet achterblijvend, heeft Cloud BigTable, Cloud Datastore, en Cloud SQL.

Jazeker, dit zijn behulpzame services. Maar, ze zijn waarschijnlijk precies niet waar je heen wilt als je vendor lock-in wil voorkomen.

Koppel je data los van je infrastructuur

Deze gedachte kwam in me op terwijl ik een artikel las over MongoDB's nieuwe database service, Atlas. Terwijl het bedrijf Atlas promoot als een betere manier om de populaire NoSQL database te draaien, is misschien wel het grootste voordeel de vendor lock-in, oftewel het ontbreken ervan.

Hoewel de grote publieke clouds zijn gebaseerd op open source hebben ze wellicht de grootst mogelijke proprietary software in de historie. Dit wordt nog erger gezien de richting die de cloud leveranciers op gaan bij het bouwen van meer en meer diensten, zodat er nooit een reden hoeft te zijn om te vertrekken.

data, meest waardevolle element

Het probleem is het meest acuut betreffende de database. Waarom? Omdat de database de meeste inertie heeft. Het is het onderdeel dat het moeilijkst te verhuizen is vanwege zijn real-time status. Het is het meest vaste en volhardende element in de stack, en is tegelijkertijd het meest waardevolle element, de data zelf.

Als je data eenmaal in Azure DocumentDB zit, is het (heel) erg moeilijk om het eruit te krijgen wanneer je wil overstappen naar AWS, bijvoorbeeld. Je zit eraan vast.

En dat is niet omdat Microsoft (of AWS of Google) slecht is. Helemaal niet. Het is alleen maar omdat de zwaartekracht die je data daar houdt gewoon heel erg sterk is.

Terwijl de kosten en complexiteit van meerdere clouds groeien, kunnen er goeie redenen zijn om die kracht van flexibiliteit te behouden:

  • Misschien heeft Azure betere bereikbaarheid in China, dus je gebruikt overal AWS behalve in in China waar je een kopie van je data in Azure hebt staan;
  • Misschien vind je de pricing van Google Cloud Platform aantrekkelijk voor je opslag van backups, maar heeft je de voorkeur aan AWS voor je primaire data;
  • Misschien groei je zo hard dat het logischer is om on-premise te gebruiken, dan verhuis je naar je eigen datacenter.

Database platform belangrijkste technologische keuze!

Om de strijd aan te gaan met lock-in, en in het algemeen, kan gesteld worden dat het database platform een van de belangrijkste, technologische keuzes is. Het is een keuze die je fundamenteel moet maken en niet zomaar wijzigt. Alleen al daarom is het wellicht het slimste om de database onafhankelijke te houden van de onderliggende infrastructuur. De grote cloud vendors vinden het misschien maar niks, maar het geeft je geweten wel rust.

Route naar effectief databasebeheer?

Wij leven in een wereld die meer en meer door data gedreven is. Goed beheer van je dataplatform (in de cloud) wordt dan ook steeds crucialer. Een goede database-expert weet precies hoe de nieuwste tooling werkt, voelt zich als een vis in het water bij zowel opensource- als gelicenceerde databaseomgevingen en vindt het oplossen van complexe databasepuzzels een feest. Maar wat is nu de route naar effectief databasebeheer? Om een aantal handvatten aan te reiken hebben we daar een whitepaper over geschreven. Download hier onze whitepaper.

Lees ook eens onderstaande blog van onze partner SeveralNines waarin de sterke en zwakke kanten van Amazon RDS worden belicht:

https://severalnines.com/blog/mysql-cloud-pros-and-cons-amazon-rds

Terug naar blogoverzicht

Reacties (2)

David 30-3-2018 15:00
Hele interessante blog!
gerard 1-3-2017 10:42
Ter illustratie van bovenstaande blog een bericht van 1-3-2017. Gewoon uit de dagelijkse praktijk: Amazon’s S3 service is experiencing availability issues related to increased error rates in the US-EAST-1 region. As a result, restores of cloud backups stored in the AWS US-EAST-1 region are temporarily unavailable. Restores for cloud backups hosted in AWS Ireland are unaffected. http://ow.ly/9nxa309sZP6

Reageer