Direct naar content

MySQL

MySQL Consultancy en beheer

OptimaData levert consultancy, training en database beheer diensten voor MySQL database platformen.

Wat is MySQL

MySQLMySQL is een opensource-managementsysteem voor relationele databases (RDBMS). SQL is de taal die wordt gebruikt om een database van dit systeem op te bouwen, te bevragen en te onderhouden.

Het werd allereerst vooral gebruikt voor internettoepassingen zoals fora en gastenboeken, meestal in combinatie met PHP. Tegenwoordig is MySQL de basis van vele internettoepassingen, maar ook standalone software.

Waar de naam MySQL vandaan komt is onduidelijk, maar men vermoedt dat het vernoemd is naar het dochtertje van medeoprichter Monty Widenius, dat My heet.

Database ontwerp MySQL

Het MySQL-softwarepakket bestaat onder meer uit een serverprogramma, doorgaans mysqld genoemd. Hierbij staat de d voor daemon, de Unix- of Linux-term voor een proces dat op de computer draait zonder inmenging van de gebruiker.

Verder bestaat het uit een verzameling clientprogramma’s, zoals mysql en mysqldump waarmee automatisch of interactief met de server gecommuniceerd kan worden. MySQL is een populair databasemanagementsysteem dat voor het gestructureerd opslaan van gegevens voor zeer veel toepassingen wordt gebruikt.

Voorbeelden van websites die gebruikmaken van MySQL zijn Wikipedia, Google en YouTube. Een bekende frontend is onder meer phpMyAdmin, een webgebaseerd beheerprogramma geschreven in PHP en MySQLWorkbench, een grafische cliënt waarin ook een database ontwerp kan worden gemaakt en onderhouden.

Praktisch aan dit programma is dat veranderingen in het ontwerp automatisch in de database verwerkt kunnen worden.

Populaire open source database

De eerste interne versie verscheen in 1995. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door MySQL AB. MySQL begon als een manier om een snelle verbinding te maken met de tabellen van mSQL. Na wat testen bleek echter dat mSQL niet snel en flexibel genoeg was. Er kwam een nieuwe API die leek op die van mSQL en later werd gebruikt om mSQL-applicaties makkelijker te porten naar MySQL. Over de jaren heen is MySQL uitgegroeid tot een van de populairste SQL-databases, mede dankzij toenemende populariteit en vertrouwen in open source platformen.

MySQL werd in 2008 overgenomen door Sun Microsystems, dat vervolgens in 2010 werd overgenomen door Oracle. MySQL is sindsdien een kernonderdeel gebleven van Oracle’s databaseportfolio en wordt onderhouden als open source software.

MySQL wordt veel gebruikt in combinatie met Linux, Apache en PHP of Perl. Deze combinatie van software wordt LAMP genoemd. MySQL wordt in deze combinatie echter ook gebruikt op andere besturingssystemen, bijvoorbeeld met Mac (MAMP) of Windows (WAMP).

MySQL is ook een gangbare database voor opensource-fora en contentmanagementsystemen (CMS) of blogsoftware zoals Drupal, XOOPS, Mambo of Joomla.

MySQL database beheer

Welke voorzieningen kunnen het best worden genomen om het systeem beschikbaar te houden? En dan niet alleen tijdens onfortuinlijke gebeurtenissen, maar ook tijdens upgrades, software releases en andere wijzigingen in de database omgeving? De beschikbare mogelijkheden veranderen in een snel tempo en de consultants van OptimaData kunnen een advies geven passend bij uw situatie en wensen aangaande het database beheer.

Een QuickScan voor een goed beeld van uw omgeving met een set aanbevelingen voor optimale performance van uw huidige en toekomstbestendige database omgeving. Toepassen van best practices en performance tuning om het maximale rendement uit uw configuratie te halen.

Regelmatige HealthChecks om een vinger aan de pols te houden in relatie tot vervuiling, groei van de database of hernieuwde datamodellering. Met database beheer middels de diensten Managed Consultancy of Managed Services bent u verzekerd van business continuity, database onderhoud en 24/7 support bij verstoringen of incidenten.

Een selectie MySQL blogs

Alle blogs