Direct naar content

Managed Database Consultancy

Soms is enkel database beheer niet voldoende en heeft u een sparringpartner nodig voor keuzes en dilemma’s op de lange termijn. Die heeft u tot uw beschikking dankzij Managed Database Consultancy & Beheer. U heeft namelijk beschikking over een gekwalificeerde DBA wanneer u daar behoefte aan heeft: bij onverwachte verstoringen, voor regulier database beheer, maar ook voor projecttaken die anders blijven liggen. Op afroep, 24/7 maar ook voor vaste momenten in de week of in de maand. Net waar u behoefte aan heeft!

Database ontzorging

Verzekerd van de juiste expertise op het juiste moment

De tijd van “wij draaien op Oracle of SQL Server” ligt achter ons. In toenemende mate hebben organisaties meerdere en verschillende databaseplatformen operationeel binnen hun IT architectuur.

De vraagstukken rondom het inrichten en beheren van (cloud of hybride) databases worden steeds complexer en variëren van strategisch naar operationeel en van urgent naar ‘daar moeten wij eens een keer onze gedachten over laten gaan’.

Database expertise

De uitdaging waar veel organisaties voor staan is enerzijds om op het juiste moment de juiste expertise aan tafel te hebben om adequaat te reageren op verstoringen van de ‘mission critical’ databases binnen het IT platform en anderzijds om een toekomstbestendig (cloud) platform te realiseren dat meegroeit met de toenemende vraag naar data en de hoge eisen op het gebied van veiligheid, beschikbaarheid en performance.

Eigen en/of fulltime DBA

Daar waar in het verleden veel organisaties met een ‘vaste eigen DBA’ het prima aankon, is het tegenwoordig bijna onmogelijk om al deze expertise in één persoon te verenigen. Een alternatief om volgens het traditionele detacheringsmodel (fulltime-x aantal weken-uurtarief) tijdelijke kennis en capaciteit in te huren kan enorme impact hebben op het budget.

Bovendien is in veel gevallen niet altijd een fulltime DBA noodzakelijk voor de day-to-day beheer werkzaamheden, maar zodra er een verstoring optreedt wilt u snel kunnen ingrijpen om downtime tot een minimum te beperken of grotere schade te voorkomen.

OptimaData heeft met ‘Managed Database Consultancy & Beheer’ een dienst ontwikkeld waarmee een organisatie zich verzekert weet van zorgeloos dagelijks beheer, database onderhoud en tevens een sparringspartner heeft voor keuzes en de dilemma’s voor de lange termijn.

Managed Database Consultancy & Beheer in beeld

Met Managed Consultancy raken we een aantal kritische factoren:

Beschikbaarheid

  • U heeft de gegarandeerde beschikking over een gekwalificeerde DBA op elk moment dat u dat wenst.

Kosten

  • De kosten voor Managed Consultancy zijn slechts een fractie van de kosten bij inhuur volgens het traditionele detacheringsmodel of de inhuur van een ZZP-er.

Expertise

  • Met Managed Consultancy biedt OptimaData haar klanten toegang tot kennis en expertise over alle relevante database platformen, zowel open source als de ’oude vertrouwde namen’. Onze multi-platform DBA consultants beschikken over kennis en ervaring van Oracle, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, MySQL, MariaDB tot MongoDB. Zij denken graag mee over strategische- en tactische keuzes waar organisaties zich voor zien gesteld.

Zekerheid

  • Door een Managed Consultancy abonnement bent u verzekert van een “eigen” DBA die u op afroep kunt inzetten, Op precies dat moment dat u deze expertise nodig heeft.
  • Bovendien biedt de dienst alle mogelijkheden voor het flexibel inrichten van de reguliere DBA werkzaamheden zoals monitoring, beheer, onderhoud en 24×7 stand-by diensten.

“Wat ik ook echt een verademing vind, is de no-bullsh*t-houding van de mannen van OptimaData. Ja, wanneer het spannend wordt, dan zijn ze er voor je. That’s basically it.”

Budget Thuis / Budget Energie

Budget Energie

Hoe werkt Managed Database Consultancy & Beheer?

Samen met u doen wij een inventarisatie naar uw omgeving en databaseplatformen. In de meeste gevallen volstaat een QuickScan voor deze inventarisatie. Op basis van deze inventarisatie maken wij een inschatting van het aantal vaste uren per week voor de gewenste werkzaamheden zoals controles, monitoring, changes, beheer, onderhoud, etc.

Tenslotte maken wij met u afspraken over de wenselijke SLA en de wijze waarop incidenten worden gemeld. Dat kan bijvoorbeeld via een ticketing systeem maar dat kan ook middels een door u gewenste procedure verlopen.

OptimaData biedt ons een waardevolle toevoeging door daar van buitenaf kritisch naar te kijken en deskundige aanbevelingen te doen voor volgende stappen.

Karin Valk

Valk Solutions
Valk Solutions

Voorbeeld:

Managed Consultancy 16 uur inclusief 24/7 standby

U betaald elke maand een vast bedrag voor de 16 uur per week.
Tijdens deze uren worden de afgesproken werkzaamheden verricht voor beheer, onderhoud, monitoring en bijvoorbeeld het wegwerken/verwerken van ingediende changes. Deels bij u op locatie en deels remote.

Met de 24/7 standby dekking zal bij een verstoring of incident van uw database omgeving de DBA Consultant van dienst reageren op uw gemelde incident, ook buiten het window van de afgesproken 16 uur. Alleen de werkelijk gewerkte uren aan dit incident worden op basis van na-calculatie geregistreerd. Het is overigens ook mogelijk om deze uren middels een strippenkaart af te nemen.

Uw eigen DBA op afroep

In feite huurt u in dit voorbeeld een dedicated DBA in voor 16 uur per week maar weet u zich verzekert van de juiste ondersteuning op het juiste moment zoals in het geval van een eigen vaste DBA die klaar zit om direct uw incidenten en problemen op te lossen. Daarnaast is deze DBA getraind en volledig op de hoogte van uw omgeving en kan u op tactisch en strategisch niveau voorzien van kennis en expertise om de juiste beslissingen en keuzes te maken in het belang van uw organisatie.

Meer weten over deze dienst? Neem gerust contact op, wij vertellen er graag over!

Is Managed Database Consultancy ook in mijn situatie voordeliger?

Vergelijkingstabel detachering vs eigen DBA vs Managed Consultancy

Vergelijkingstabel Managed Database Consultancy

Effectief databasebeheer

Wij leven in een wereld die meer en meer door data gedreven is. Goed beheer van je dataplatform wordt dan ook steeds crucialer. Een goede database-expert weet precies hoe de nieuwste tooling werkt, voelt zich als een vis in het water bij zowel opensource- als gelicenceerde databaseomgevingen en vindt het oplossen van complexe databasepuzzels een feest. Maar wat is nu de route naar effectief databasebeheer? Om een aantal handvatten aan te reiken hebben we daar een whitepaper over geschreven.

Download hier onze Whitepaper.

Meer weten over Managed Database Consultancy?

Wij staan voor

Gerard Zuidweg

Managing Partner
Gerard Zuidweg - Managing Partner
01 04

Onze laatste blogs