Direct naar content

Database HealthCheck

Voor vrijwel elk bedrijf zijn databases onmisbaar. Een trage of foutgevoelige database kost simpelweg geld; verloren werktijd door wachten, boze klanten als u bepaalde gegevens niet snel genoeg kunt geven enzovoort. Kies daarom voor een regelmatige database check. Met een gezonde database werkt u sneller en prettiger; goed voor uzelf, uw collega’s en voor uw klanten en andere relaties. We zetten graag voor u op een rij wat een database HealthCheck precies inhoudt en welke voordelen het biedt.

Database HealthCheck

Database HealthCheck uitbesteden aan OptimaData

Naast eenmalige of reguliere HealthChecks biedt OptimaData ook maatwerkoplossingen in database checks. Denk bijvoorbeeld aan SQL-queries opsporen die (te) veel server resources consumeren, en daar een passend advies voor geven. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor een HealthCheck op maat voor uw database. Of download onze leaflet voor een kort en bondig overzicht wat het u kan opleveren.

Wat is een database HealthCheck?

Database HealthChecksWat is een database HealthCheck nu eigenlijk precies? De OptimaData HealthCheck voor databases is een uitgebreide controle en analyse van een database. Het doel is om potentiële redenen voor performance verlies in kaart te brengen en potentiële verstoringen te identificeren en voor te zijn.

Het resultaat van de database check ontvangt u in de vorm van een rapportage op maat. Een senior database-expert stelt het rapport samen. Het bevat een gedetailleerde en heldere analyse van de database omgeving én specifieke aanbevelingen ter verbetering. Bij reguliere HealthChecks krijgt u ook een trendanalyse, ten opzichte van voorgaande HealthChecks.

Waarom een database HealthCheck?

De configuratie-eigenschappen van digitale componenten – zoals een virtuele machine, een instance in een relationeel databasemanagementsysteem of een database met de onderliggende objecten – spelen een belangrijke rol bij het functioneren van uw systeem of platform. Om een zo compleet mogelijk beeld te vormen, combineren we de controle van uw huidige configuratie met:

 • De richtlijnen van de leverancier of community
 • De onderlinge samenhang tussen de componenten
 • Onze eigen best practices

Uw organisatie is continu in beweging en uw database beweegt mee. Daarbij is het zo dat na verloop van tijd door wijzigingen van variabelen, updates, infrastructurele wijzigingen of simpelweg de groei van de database vertraging of fouten in het systeem kunnen sluipen. Met de HealthCheck brengen we de configuratie van de digitale componenten en de onderlinge samenhang ervan weer gedetailleerd en glashelder in kaart.

“Hun inbreng heeft bijgedragen aan het verbeteren van de architectuur en performance van diverse databases.”

Edwin Wassink

Manager ICT - Sandd

Voordelen database HealthCheck

Voordelen HealthCheckDatabase HealthCheck voordelenDe voordelen van een database HealthCheck laten zich goed vergelijken met de apk voor uw auto. Bij de apk brengt de keurmeester zichtbare en onzichtbare gebreken en mogelijkheden ter verbetering in kaart. Net zoals een healthcheck dat doet voor een database.

Het resultaat van de database HealthCheck geeft inzicht in de essentiële settings van de database en haar omgeving. Als onderdeel van de HealthCheck controleren we bijvoorbeeld ook hoe de belangrijke onderhoudsprocessen zijn ingericht. Die zijn namelijk essentieel om de continuïteit en de beschikbaarheid van de omgeving te garanderen. Denk hierbij aan een periodieke back-up van de database, controle op de data-integriteit en de index maintenance.

Een ander belangrijk punt van een healthcheck voor databases is de bron van teleurstellende database performance opsporen. Zo bevat de HealthCheck verschillende controles op het gebied van algemene server performance. Denk bijvoorbeeld aan een SQL-query die wel volgens de regels is opgesteld, maar waarvan de doorlooptijd toch te wensen overlaat. De optimale SQL-query performance is alleen te behalen op een geoptimaliseerd besturingssysteem, met geoptimaliseerde hardware en een geoptimaliseerd databasemanagementsysteem. De configuratie-eigenschappen van al deze objecten hebben invloed op de uiteindelijke doorlooptijd van een SQL-query.

Onze database HealthCheck geeft u het inzicht om database vragen te beantwoorden, zoals: ‘de back-up van onze data is geregeld, maar is recovery ook mogelijk?’ of ‘is onze data gecontroleerd op integriteitsfouten?’

Wij hebben OptimaData benaderd en waren direct onder de indruk van de snelle, adequate en pragmatische aanpak van onze case. Binnen een dag is de doelstelling en opdracht helder.

Freek van der Kroon

Infoland
Infoland

Waaruit bestaat een database HealthCheck?

De HealthCheck voor databases bevat onder meer:

 • Database Configuratie-assessment langs de lat van onze bewezen best practices
 • Identificatie van langzame queries
 • Data Schema-analyse
 • Analyse van instellingen van het besturingssysteem en hardware
 • Performance tests en audits
 • Index analyse
 • Security controles
 • Back-up-process control

Database HealthCheck uitbesteden voor welke databases?

U kunt bij ons terecht voor een database HealthCheck van de volgende databasesystemen:

 • SQL Server
 • PostgreSQL
 • MySQL/MariaDB
 • Oracle
 • Sybase
 • MongoDB

Daarnaast beschikken wij over een uitgebreide repository aan best practices voor de meest voorkomende en gebruikelijke setups. Bijvoorbeeld on-premise, cloud, hybride en virtuele machines in alle denkbare combinaties.

Hoe vaak is een database HealthCheck nodig?

Ons advies is om maandelijks of uiterlijk eens per kwartaal een database health check te laten uitvoeren op uw database omgeving. De database omgeving is door wijzigingen en groei van uw organisatie continu in beweging en dat vraagt regelmatige bijstelling. Naarmate de tijd vordert, blijft bij de meeste organisaties de hoeveelheid data – en de vraag ernaar – flink groeien. Daardoor zijn bijvoorbeeld regelmatig nieuwe indexen nodig. Met de HealthCheck voor databases identificeren we zowel ontbrekende, slecht presterende als niet gebruikte indexen.

Database HealthCheck laten uitvoeren?

Wilt u een database healthcheck uitbesteden aan OptimaData of heeft u hier vragen over? Neem gerust contact met ons op. Onze deskundige medewerkers helpen u graag verder. Stuur een e-mail naar informatie@optimadata.nl of bel naar 035 – 369 0307. Voor technische vragen kunt u ons direct bellen op 035 369 0304. We horen graag van u. U kunt ook onze leaflet downloaden voor een kort en bondig overzicht wat het u kan opleveren.

Kunnen regelmatige database HealthChecks mijn database omgeving verbeteren?

Wij staan voor

Gerard Zuidweg

Managing Partner
Gerard Zuidweg - Managing Partner
01 04

Onze laatste blogs