Direct naar content

OptimaData PostgreSQL database beheer en consultancy

PostgreSQL database beheer door OptimaDataOptimaData is marktleider in Nederland op het gebied van open source database dienstverlening, waaronder PostgreSQL en levert consultancy, database beheer, onderhoud en trainingen. Ondersteuning door Postgres experts bij het beheer van uw Postgres database door bijvoorbeeld managed services, managed database consultancy, database QuickScan en database HealthCheck, proaktieve (remote) monitoring en database onderhoud op PostgreSQL database platformen In Nederland en daarbuiten.

Wat is PostgreSQL

PostgreSQL is een vrije, open-source, relationele database server. Het biedt een alternatief voor zowel opensource-databasemanagementsystemen, zoals MySQL en Firebird als voor propriëtaire systemen, zoals Oracle, Sybase, DB2 en Microsoft SQL Server. PostgreSQL wordt niet beheerd of gecontroleerd door één enkel bedrijf, maar steunt als open source platform op een wereldwijde community van ontwikkelaars en bedrijven. In de laatste versies kan ook NoSQL data verwerkt worden door PostgreSQL.

PostgreSQL wordt officieel uitgesproken als “post-gress-Q-L” (poost-kress-Q-L), maar veel gebruikers korten het af tot “postgres”.

Een gebruiker kan zelf gegevenstypes definiëren. PostgreSQL was een van de eerste databaseservers met MVCC (multiversion concurrency control), een systeem waarbij gegevens bij toegang niet vergrendeld (gelockt) worden maar een tijdstip krijgen opgestempeld.

Geschiedenis

PostgreSQL begon als Postgres in 1986 aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

Het Postgres project werd gestart door relationele database pionier Michael Stonebraker, toen een professor aan de school, als een meer geavanceerd alternatief voor Ingres, een propriëtair RDBMS dat hij ook een hoofdrol speelde in de ontwikkeling. De software werd open source in 1995, toen er ook een SQL-taalinterpreter werd toegevoegd, en het werd officieel omgedoopt tot PostgreSQL in 1996.

Decennia later worden PostgreSQL en Postgres nog steeds door elkaar gebruikt door ontwikkelaars, verkopers en gebruikers om naar de database te verwijzen.

PostgreSQL upgrade

Onlangs is PostgreSQL 16 gelanceerd. Elk jaar in Q3 wordt de nieuwe major release gelanceerd. Meestal zo rond het jaarlijkse PGConfEU zal de versie worden vrijgegeven.

Vanaf PostgreSQL 10, wordt een major versie aangegeven door het eerste deel van de versie te verhogen, bijvoorbeeld 11 tot 12.

Minor releases worden genummerd door het laatste deel van het versienummer te verhogen. Vanaf PostgreSQL 10, is dit het tweede deel van het versienummer, bijv. 10.0 tot 10.1; voor oudere versies is dit het derde deel van het versienummer, bijv. 9.5.3 tot 9.5.4.

We raden alle gebruikers, Postgres DBA’s en engineers altijd aan om de laatste beschikbare minor release te draaien voor welke major versie dan ook die in gebruik is.

Major versies veranderen meestal het interne formaat van systeemtabellen en gegevensbestanden. Deze wijzigingen zijn vaak complex, zodat we geen achterwaartse compatibiliteit van alle opgeslagen gegevens behouden. Een dump/reload van de database of het gebruik van de pg_upgrade module is nodig voor major upgrades. We raden ook aan om de upgrade sectie van de major versie waar u van plan bent te upgraden te lezen.

Upgraden naar een minor versie van Postgres vereist normaal gesproken geen dump en restore; u kunt de PostgreSQL database server stoppen, de bijgewerkte binaire bestanden installeren en de server opnieuw opstarten. Voor sommige releases kunnen handmatige wijzigingen nodig zijn om de upgrade te voltooien, dus lees altijd de release notes voordat u gaat upgraden.

Lappendeken van datamanagement technologieën

Eén van de grootste uitdagingen voor een datamanager, is het integreren van gegevens uit verschillende nieuwe databronnen met bestaande gegevens uit oplossingen die al tijden in gebruik zijn. Dit is erg belangrijk, omdat de data anders niet naar behoren geanalyseerd en gebruikt kan worden. Met andere woorden: hoe zorg je voor een goede integratie van een reeks gegevens uit Hadoop-clusters of MongoDB-implementaties met de bestaande relationele tabellen, zodat er een zinvolle snapshot gemaakt kan worden?

De enorme toename van data vanuit mobiele apparaten en applicaties, sociale media en machines, heeft er al voor gezorgd dat data-professionals op zoek zijn gegaan naar nieuwe oplossingen. Het typische datacenter bestaat tegenwoordig uit een lappendeken van datamanagement-technologieën. Van enterprise relationele databases en standalone niche NoSQL-only oplossingen tot gespecialiseerde extensies, het wapenarsenaal van een datamanager wordt steeds gevarieerder.

Externe databronnen

Volgens OptimaData blijven relationele databases een belangrijke rol spelen. En dan in het bijzonder open source-alternatieven, zoals PostgreSQL. Met de slimme functie Foreign Data Wrapper (FDW) heeft Postgres zich ontpopt als de optimale datamanagement-oplossing voor alle integratie-uitdagingen. Met deze FDW’s kan data uit verschillende bronnen, zoals MongoDB, Hadoop en MySQL, gemakkelijk geïntegreerd en gebruikt worden.

De FDW’s verbinden externe databronnen met Postgres databases, zodat gebruikers er toegang tot kunnen krijgen en de deze externe data kunnen manipuleren als ware het native Postgres tabellen.

PostgreSQL 4x database van het jaar: 2017, 2018, 2020 en 2023!

PostgreSQL DBMS van het jaar

PostgreSQL als centrale hub

De inzet van FDW’s maakt dat PostgreSQL kan functioneren als centrale hub in een enterprise database. Vooral het gebruik van het JSON-datatype, dat NoSQL ondersteunt, is hierbij erg belangrijk. Niet voor niets is de toevoeging van JSON één van de belangrijkste onderdelen van de laatste release geweest. Hierdoor kunnen gebruikers ook ongestructureerde datatypes en andere programmeermethodes gebruiken, zonder dat de Postgres database de belangrijke ACID-compliancy verliest.

Dit komt omdat PostgreSQL extensible, oftewel uitbreidbaar, is. Uniek in de databasewereld is dat Postgres werd ontwikkeld met uitbreiding in het achterhoofd. Het is daardoor gemakkelijk om nieuwe datatypes, indexeringen, talen en andere zaken toe te voegen zonder afbreuk te doen aan bestaande functies.

Postgres Dataplatform voor IoT

Door het IoT zullen organisaties grote veranderingen moeten doorvoeren om een holistisch en real-time inzicht te krijgen in de interesses en behoeftes van zakelijke partners en klanten. PostgreSQL is in staat om in deze nieuwe tijd een dataplatform te leveren, waarmee IT-afdelingen hun database-managementsystemen kunnen transformeren en budget overhouden om nieuwe IoT-applicaties te ondersteunen.

De FDW’s bieden IT-organisaties de mogelijkheid om bestaande data uit een relationele DBMS’en te verrijken met NoSQL-functionaliteiten in een enkel platform. Door deze twee databronnen samen te brengen, kunnen IT-afdelingen een holistisch beeld creëren van klanten en partners. Met dit beeld kunnen intelligente aanbevelingen en gerichte acties ondernomen worden om zo de customer engagement te verbeteren.

Een slimme manier van klantbinding, die zeker nodig zal zijn in de toekomst van het Internet of Things. Want of een klant nu een pushnotificatie op zijn smartphone krijgt of de wasmachine vertelt welk wasmiddel het meest geschikt is voor het wassen van sportkleding, goed en effectief databeheer is hierbij noodzakelijk.

PostgreSQL: ’s Werelds meest geavanceerde Open Source Relationele Database

PostgreSQL Community en kennis delen

Postgres kennis is key. En het delen van deze kennis is de basis van open source. En ook vanuit onze marktleiders positie op Postgres in Nederland met database experts in Postgres beheer, consultancy en training hebben wij een verantwoordelijkheid naar de community om Postgres te promoten en bij te dragen aan de community.

Zo zijn wij niet enkel dé dienstverlener in PostgreSQL database beheer en consultancy maar ook een levendig, zichtbaar en aktief onderdeel van de Postgres community. Wij zijn organisator van de PostgreSQL Usergroup NL meetups in Nederland.

De PostgreSQL Usergroup NL is een erkende officiële PUG (Postgres UserGroup). Ook in het OptimaData DBA-Café is regelmatig aandacht voor de ontwikkelingen rond PostgreSQL. Daarnaast zijn we voor het 5e jaar op rij sponsor van de PostgreSQL Conference Europe, 2023 in Praag. Lees hier ons sponsor interview. Onze DBA’s, consultants en Data Engineers zijn ook te vinden op Postgres events als PGday UK, PGday Amsterdam en meer internationale events waar we onze kennis delen van het PostgreSQL platform.

De Blue Elephant Pack is een subgroep onder de PostgreSQL Usergroup NL waar we met een serie handson trainingsavonden, mentor-coaching, training-on-the-job en gericht onderlinge kennisdeling de PostgreSQL kennis en ervaring in Nederland willen versterken en versnellen. Daarnaast biedt het programma concreet kans op mooie en inhoudelijke PostgreSQL opdrachten voor interim professionals en ZZP-ers.

Tenslotte zijn we partner van EDB waarmee we ook een Postgres Enterprise oplossing en ondersteuning kunnen bieden en waardoor het bereik van onze kennis en de toegang tot resources bijna onbeperkt is.

PostgreSQL consultancy en Postgres database beheer

Welke voorzieningen kunnen het best worden genomen om het Postgres systeem beschikbaar te houden? En dan niet alleen tijdens onfortuinlijke gebeurtenissen, maar ook tijdens upgrades, software releases en andere wijzigingen in de PostgreSQL database omgeving?

De beschikbare mogelijkheden veranderen in een snel tempo en de consultants, DBA’s en Data Engineers van OptimaData kunnen een advies geven passend bij uw situatie en wensen. Ondersteuning bij het beheer van PostgreSQL op basis van uw behoefte aangaande het database beheer.

Een QuickScan van uw Postgres database voor een goed beeld van uw omgeving met een set aanbevelingen voor optimale performance van uw huidige en toekomstbestendige PostgreSQL database omgeving Toepassen van best practices en performance tuning om het maximale rendement uit uw Postgres database configuratie te halen.

Regelmatige HealthChecks om een vinger aan de pols te houden in relatie tot vervuiling, groei van de database of hernieuwde datamodellering. Met PostgreSQL database beheer middels de diensten Managed Consultancy of Managed Services bent u verzekerd van business continuity, database onderhoud, ondersteuning en 24/7 support bij verstoringen of incidenten.

PostgreSQL migraties en PostgreSQL in de cloud

Uiteraard willen wij u graag helpen met de migratie van uw bestaande database omgeving naar PostgreSQL. Of het nu van Oracle of van SQL Server of zelfs Sybase of DB2 is. Wij hebben door onze Multi-platform strategie veel kennis van zowel Postgres als Oracle, MS SQL Server, Sybase en DB2. Daarnaast hebben wij veel ervaring met migraties naar Postgres.

Of het nu naar de cloud is, in IaaS, in PaaS of zelfs een DBaaS omgeving. Ook Postgres in Docker containers of Kubernetes hebben wij reeds ontwikkeld, gebouwd en in beheer.

Postgres Expert Blogs

Martijn Wallet is regelmatig gastblogger voor onze partner Severalnines en is hij al een paar keer geïnterviewd voor specifieke PostgreSQL en ClusterControl toepassingen. 1 van de gastblogs is zijn uitgebreide uitleg en uitwerking van Postgres en de toepassingsgebieden, tooling en features van dit open source platform.

Gijsjan Baars werkt momenteel aan een grootschalige Oracle naar PostgreSQL migratie inclusief een stuk automation en cloud deployment. Taco Zoetemelk heeft zijn ervaringen gedeeld met zijn deelname aan een internationaal Postgres Event.

Craig heeft een uitgebreide tutorial geschreven over Postgres on Docker. En Nathan heeft een serie opgeleverd over Postgres on Kubernetes. Hieronder onze Postgres Expert Blogs.

Een selectie van onze PostgreSQL blogs

Alle blogs