Direct naar content

Azure SQL

Azure SQL Consultancy en beheer

OptimaData levert consultancy, training en beheer diensten voor Azure SQL dataplatformen.

Azure SQL is een serie beheerde, veilige en intelligente producten waarvoor de bekende SQL Server-database-engine in de Microsoft Azure cloud wordt gebruikt.

Wat is Azure SQL?

Microsoft Azure SQLAzure is de cloud omgeving van Microsoft die bedrijven helpt met het maken, laten werken en beheren van applicaties en databases. SQL databases draaien in Azure is een logische keuze. De database van Microsoft in de cloud van Microsoft met uitgebreide en eenvoudige integraties van de overige Microsoft Stack, zoals PowerBI, DataFactory, Azure DevOps, etc. Voor het opslaan en beheren van data in Azure wordt de bekende database engine SQL Server gebruikt. In feite is het de online SQL Server versie in de cloud. Hoeveel je zelf nog moet regelen en beheren en hoeveel het kost, hangt af van welke dienst je kiest, zoals weergegeven in het diagram.

Vragen die je kunt stellen bij het kiezen tussen PaaS (DBaaS) of IaaS is: Wil je zelf je database beheren, updaten, patches toepassen en back-ups maken, of wil je deze bewerkingen in meer of mindere mate delegeren naar Azure? En welke keuze is het meest geschikt voor mijn applicatie (landschap).

OptimaData Azure SQL Consultancy helpt bij architectuur keuzes

Voor elk product en elke keuze binnen Azure SQL is wat te zeggen. Veel hangt af van je applicaties, je bestaande architectuur, hoe je wilt migreren en welke functionaliteiten je wilt toepassen of nodig zijn. OptimaData Azure SQL Consultancy kan helpen bij het inzichtelijk maken van de mogelijkheden, ontwerp, migratieplan de uiteindelijke migratie en het (partime of remote) Azure SQL beheer van je gekozen cloud databases. Ook een vergelijking van de implicaties op cloudkosten en / of je beheerorganisatie kunnen we in kaart brengen. Neem gerust vrijblijvend contact op.

De 3 producten Azure SQL

Microsoft biedt binnen het Azure SQL spectrum 3 producten aan met een verschillend (oplopend) niveau aan hosted beheer.

  • Azure SQL op Azure VM’s (IaaS)
  • Azure SQL Managed Instance (PaaS)
  • Azure SQL Database (DBaaS in de PaaS van Azure)

Het hosted beheer omvat updates en upgrades, security patches, backups etc. Hieronder zie je waar het beheer ligt:

Beheer model Azure SQL

Daarnaast kun je gebruik maken van allerlei geintegreerde opties en tooling om je database te configureren en optimaliseren. Zoals een query optimizer, aautomatische failover en handige (geautomatiseerde) beheeropties.

SQL Server op Azure VM’s

SQL Server op Azure Virtual Machines valt onder de categorie Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en biedt de mogelijkheid om SQL Server te draaien in een volledig beheerde virtuele machine (VM) in Azure.

In deze configuratie wordt SQL Server geïnstalleerd en gehost in de cloud, waar het wordt uitgevoerd op virtuele machines met Windows Server- of Linux-besturingssystemen in Azure. Dit omvat alle ondersteunde versies en edities van SQL Server, die beschikbaar zijn voor installatie op deze virtuele IaaS-machines.

Deze variant lijkt het meest op de traditionele Server in een rack. Het bied ook de hoogste compatibiliteit. Je hebt het volledige beheer over je besturingssysteem en databases.

Azure SQL Managed Instance

Azure SQL Managed Instance valt onder de noemer van Platform-as-a-Service (PaaS) binnen Azure. Het biedt bijna 100% compatibiliteit met de nieuwste SQL Server (Enterprise Edition) database-engine. SQL Managed Instance is een bundeling van systeem- en gebruikersdatabases met een gedeelde reeks resources, ontworpen om het proces van “lift-and-shift” eenvoudig te maken. Je hebt grotendeels nog zelf de controle over het beheer van je SQL Server en maakt gebruik van de voordelen van een PaaS.

Azure SQL Database

Azure SQL Database is de online versie van SQL Server. Deze database-as-a-service (DBaaS) valt in de categorie Platform-as-a-Service (PaaS), wat betekent dat het een handige oplossing is voor moderne cloudtoepassingen waarbij je de nieuwste, stabiele functies van SQL Server kunt gebruiken, zonder veel tijd te besteden aan ontwikkeling en beheer.Het is een volledig beheerde SQL Server-database-engine die is gebaseerd op de nieuwste stabiele Enterprise Edition van SQL Server. Azure SQL Database is gebouwd op gestandaardiseerde hardware en software in Azure.

Implementatie opties Azure SQL Database
Azure SQL Database biedt diverse implementatiemogelijkheden die aansluiten op de unieke behoeften van verschillende applicaties:

Individuele Database (Single Database): Een afzonderlijke database met een eigen set van resources, die worden beheerd via een logische server. Dit concept is vergelijkbaar met een zelfstandige database in SQL Server. Het biedt flexibiliteit door hyperscale- en serverloze opties aan te bieden. Dit is met name gunstig voor de ontwikkeling van nieuwe applicaties in de cloud.

Elastische Pool (Elastic Pool): Hierbij gaat het om een collectie van databases met gedeelde resources, die worden beheerd via een logische server. Binnen elastische pools kunnen individuele databases worden verplaatst. Het is een kosteneffectieve oplossing voor het beheren van de prestaties van meerdere databases met variabele gebruikspatronen.
Wat is het belangrijkste aandachtspunt:

Compatibiliteit met on-premises workloads
Welke zorg valt weg?

Hardware
Besturingssysteem
Serverbeheer
Updates, upgrades, patches

Geen DBA meer nodig voor Azure SQL?

Met een verschuiving van de beheer verantwoordelijkheid naar de cloud, in dit geval Azure, is het een logisch gevolg dat je kunt veronderstellen dat er geen DBA meer nodig is voor het beheer van deze Azure SQL omgevingen. Een aantal beheertaken komen inderdaad te vervallen. Toch blijven er een aantal belangrijke taken over voor een DBA. Te denken valt aan:

Datamodellering
Query tuning
Index optimalisatie
Deployment
Cloudkosten beheer
Ook een cloud database als Azure SQL Database heeft onderhoud nodig. Past alles nog, is de juiste setup nog actueel, worden alleen die databases gebruikt die ook werkelijk aktief zijn, hoe zit het met de toegepaste charactersets, het logische of technische datamodel? Daarnaast kunnen de cloudkosten aardig uit de pas lopen als de resources niet goed zijn afgestemd op de toegepaste databases en vice-versa. Schaling is een groot voordeel van clouddatabases maar dit heeft wel direct impact op je cloudkosten.

Azure en andere databases

Naast de eigen SQL Server engine levert Microsoft binnen Azure ook andere fully managed database varianten aan. Zo zijn er:

Azure Cosmos DB
Azure Database for PostgreSQL
Azure Database for MySQL
Azure Database for MariaDB (gaat eruit op 19-09-2025)
Azure Cache for Redis
Meer informatie daarover vind je op de website van microsoft over managed databases in Azure. En op onze speciale pagina over DBaaS producten.

Microsoft Gold Partner Data Platform

Microsoft heeft OptimaData benoemd tot Gold Partner Data Platform. Microsoft benadrukt met dit partnership het hoge kennisniveau van OptimaData op het gebied van Azure SQL database beheer en consultancy. In samenwerking met Microsoft zorgen wij voor optimale Azure SQL implementaties en databaseontwerpen, en ondersteunen wij bij het optimaal gebruik en beheer van de data.

Het Microsoft Gold Partner-predicaat is de erkenning van onze diepgaande kennis en expertise en daar zijn we trots op!

Voordelen voor de klant

Wanneer u kiest voor een ICT partner met een Microsoft Gold of Silver status, kiest u voor een professionele en oplossingsgerichte partner die verder kijkt dan puur technische oplossingen. Zo biedt een Gold of Silver status ook u als klant voordelen op gebied van efficiency en kostenbeheersing.

Met de toekenning van de Gold Partner-status benadrukt Microsoft niet alleen het hoge kennisniveau van de partner, maar geeft zij tevens toegang tot exclusieve kennis en updates. Daarmee zijn klanten van OptimaData met Azure SQL beheer en consultancy verzekerd van de meest up-to-date en efficiënte oplossingen in en rond Azure SQL.

Azure SQL beheer en Consultancy

OptimaData heeft veel kennis en expertise in huis om de meest actuele technologie optimaal in te zetten en toe te passen in jouw situatie. Belangrijk voordeel daarbij is dat wij inzetbaar zijn voor enkel die tijd dat je ons nodig hebt. Niet alleen voor de database maar ook voor Azure SQL Beheer en Consultancy betaal je enkel voor het gebruik. Wij hebben een aantal usecases waar wij in deeltijd (8-24 uur per week) het volledige Azure SQL beheer 24/7 kunnen doen, inclusief monitoring en onze rol als Trusted Advisor. Al is het maar “just in case”. Wij kunnen direct in actie komen zodra je ons nodig hebt.

De beschikbare mogelijkheden veranderen in een snel tempo en de consultants van OptimaData kunnen een advies geven passend bij jouw situatie en wensen aangaande het database beheer.

Met Azure SQL Consultancy bieden we bijvoorbeeld een QuickScan voor een goed beeld van je omgeving met een set aanbevelingen voor optimale performance van je huidige en toekomstbestendige database omgeving. Toepassen van best practices en performance tuning om het maximale rendement uit je configuratie te halen. Regelmatige HealthChecks om een vinger aan de pols te houden in relatie tot vervuiling, groei van de database of hernieuwde datamodellering. Met Azure SQL beheer middels de diensten Managed Consultancy of Managed Services ben je verzekerd van business continuity, database onderhoud en 24/7 support bij verstoringen of incidenten.

Interessante blogs

Alle blogs