Direct naar content

Database Monitoring

Elke database is weer anders, maar de complexiteit is vrijwel altijd hoog. Dat vraagt om een aanpak op maat wanneer u aan de slag gaat met het monitoren van uw database. Hoe complex uw database omgeving ook is, OptimaData heeft de kennis, ervaring en skills in huis voor adequate database monitoring. Met onze eigen monitoring tools en tooling van zorgvuldig geselecteerde partners – zoals EDB, GaleraCluster, SeveralNines en MariaDB – geven wij u inzicht in de gezondheid van uw databases. We zetten onze expertise graag voor u in, om preventief storingen en andere uitdagingen te signaleren en vervolgens de juiste opvolging te adviseren én uit te voeren.

Database monitoring door OptimaData

Wat is database monitoring?

Een database monitoren is in de eerste plaats realtime-inzicht geven in de prestaties van uw databaseplatform. Dat doen we door gegevens te verzamelen uit meerdere bronnen. Denk daarbij aan logfiles van besturingssystemen, logfiles van de applicatieserver of gegevens uit specifieke applicaties die bovenop uw databaseservers draaien.

Door realtime gegevens te verzamelen, detecteren we potentiële problemen voordat ze van invloed zijn op de prestaties van de database. De verzamelde gegevens helpen om proactief problemen te identificeren, die anders pas opvallen als het al te laat is.

Vergelijk een database monitoren met een dieptemeter op een schip. Zonder dieptemeter kan zelfs de meest ervaren stuurman vastlopen. Als we de vergelijking doortrekken: stel de stuurman heeft een dieptemeter en stelt daarop een alarm in: de dieptemeter geeft een signaal zodra de maximale diepgang nadert. Zo voorkomt de stuurman dat het schip vastloopt, want er is nog voldoende ruimte om bij te sturen.

Waarom database laten monitoren?

Waarom database monitoring Databases zijn in de meeste organisaties simpelweg onmisbaar. Ze vormen het kloppend hart van moderne platformen, webshops, financiële processen en noem maar op. De beschikbaarheid van data in deze omgevingen is essentieel. Veel organisaties vragen om een snelle en 24/7 beschikbaarheid van data.

Zolang de systemen doen wat men van ze verwacht, lijkt er niet veel aan de hand. Onder de oppervlakte echter, kunnen kleine verstoringen of bijvoorbeeld oplopend CPU-gebruik optreden zonder dat dit direct opvalt. Zodra gebruikers traagheid van het systeem ervaren, is er vaak al veel meer aan de hand.

Door de databases realtime te monitoren en triggers in te stellen – die signalen geven zodra bepaalde waarden worden bereikt – komen problemen veel sneller boven water. Vervolgens pakken we ze proactief op om erger te voorkomen.

Meten is weten

Wat zijn nu in een database essentiële parameters om te monitoren? We geven enkele voorbeelden:

 • Dataverkeer
 • CPU gebruik
 • Opslag gebruik
 • Geheugen belasting
 • Deadlocks
 • Time-outs
 • Netwerkbandbreedte

Het is ook mogelijk om bepaalde geautomatiseerde beheertaken te monitoren zoals:

 • Database-backups
 • Database onderhoud
 • Overige geplande taken

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer interessante gegevens om inzicht in te krijgen. Denk maar aan alles wat met beveiliging te maken heeft, zoals toegang tot databasepoorten en actieve databaseverbindingen. Maar ook de impact van query’s en transacties, wachttijden voor database poorten, deadlocks, time-outs, virtueel schijfgebruik en nog veel meer; het kan allemaal interessant zijn om te monitoren.

Geautomatiseerde taken triggeren door de monitoring

Het is belangrijk om de kritische waarde van elke parameter te kennen. Want als we die weten, kunnen we triggers en alarmeringen instellen die signalen geven zodra deze waarden zijn bereikt. Dat maakt de volgende stap mogelijk: specifieke scripts of acties triggeren.

Elke database is weer anders. Een goede en effectieve database monitoring opzetten is maatwerk en vraagt om vakmanschap. Als de monitoring niet of niet goed is ingericht, vaart een organisatie blind: u kunt pas in actie komen als de database zodanig vertraagt of andere problemen vertoont, dat gebruikers dit opmerken. Dan is het vaak al te laat en kan er zelfs schade zijn opgetreden. Voor het oplossen vanuit dit stadium is het vaak nodig de database down te brengen, waardoor de database (weer) niet of nauwelijks beschikbaar is.

Omdat databasebeheer nu eenmaal niet hun corebusiness is, heeft Voiceworks besloten dit uit te besteden aan OptimaData. OptimaData kan de flexibiliteit bieden die wij nodig hebben.

Bas Roos

VoiceWorks
VoiceWorks

Voordelen database monitoring uitbesteden

Het grootste voordeel van uw database monitoring uitbesteden aan OptimaData is onze kennis en ervaring op dit vakgebied. We doen dit al jarenlang vrijwel dagelijks en we weten exact waar we op moeten letten, bij welke toepassing en type database. We gaan snel en efficiënt te werk, omdat we weten waar te beginnen en hoe we het moeten aanpakken.

Er zijn veel verschillende producten beschikbaar om als monitoring tool in te zetten. De meeste varianten hebben wij uitgebreid getest. Op basis van onze ervaring hebben wij een toolset samengesteld die succesvol is in te zetten bij de meeste toepassingen.

Database monitoren door OptimaData

Voordelen database monitoringUw database laten monitoren door OptimaData betekent altijd:

 • Maatwerk
 • Flexibele inregeling
 • Verzekering van continuïteit
 • Optimale database performance
 • Altijd direct contact met een betrokken adviseur
 • Best practices uit ons database-expertisecentrum

“We bieden onze applicaties hosted aan en de data(bases) vormen het hart van ons cloud platform. We werken daar elke dag aan met een team van in-huis specialisten. OptimaData biedt ons een waardevolle toevoeging door daar van buitenaf kritisch naar te kijken en deskundige aanbevelingen te doen voor volgende stappen. Vervolgens helpen ze ons concreet met de implementatie daarvan. We voelen ons dan ook een gewaardeerde klant van OptimaData.”

Karin Valk

Algemeen Directeur - Valk Solutions

Database monitoring uitbesteden voor welke databases?

U kunt database monitoring uitbesteden aan ons voor de volgende systemen:

PostgreSQL monitoring. PostgreSQL draait als open-source, relationeel database platform bij veel organisaties. Uw PostgreSQL database laten monitoren voorkomt prestatieproblemen, zoals trage query’s, replicatiefouten en storingen.
MySQL monitoring. Identificeer en tackel snel problemen met MySQL monitoring voor prestatiebewaking van MySQL databases.
MariaDB monitoring. MariaDB Server is gemaakt door de oorspronkelijke ontwikkelaars van MySQL en blijft gegarandeerd open source. We richten graag MariaDB monitoring voor u in.
Microsoft SQL Server monitoring. SQL Server is nog steeds één van de meest toegepaste databases. Al dan niet in Azure. Voor alle SQL Server setups hebben wij best practices voor monitoring en richten dit graag voor u in.
MongoDB monitoring. Als schemaloos NoSQL databasesysteem vraagt een MongoDB database laten monitoren een geheel eigen, specifieke aanpak. Die zetten wij graag voor u in.
Sybase monitoring. Sybase is al heel wat jaren een vertrouwde naam. Stabiliteit en beschikbaarheid staan hoog in het vaandel. Haal het beste uit uw database met onze Sybase monitoring.
DbaaS monitoring. Met Database as a Service heeft u geen installatie van fysieke hardware of software nodig, maar hoe monitort u een DbaaS systeem? We helpen u graag met DbaaS monitoring.

Wilt u database monitoring uitbesteden of heeft u hier vragen over?

Wij staan voor

Gerard Zuidweg

Managing Partner
Gerard Zuidweg - Managing Partner
01 04

Onze laatste blogs