NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Nuttige overtolligheid

Dimitri Choustov 08-08-2019 2:25 PM
Categories: Beheer, BLOG, Cloud, DBMS, Tips

Het is een veel gehoord thema: scripting en automatisering. En dan met name in en rond database omgevingen. Dubbel ook, want er ontstaat een dilemma: is het een bedreiging dat bepaalde taken worden “weg-geautomatiseerd” of geeft het je juist de ruimte? Wij noemen dat “Nuttige overtolligheid”.

Hoe en waarom legt Dimitri Choustov in deze blog verder uit. Hij werkt al ruim 10 jaar als SQL Server Database administrator (DBA) bij verschillende bedrijven in de retail, zorg, financiële sector en ICT-dienstverlening.

De visie van OptimaData op scripting en het wel/niet automatiseren van DBA taken sluit naadloos aan bij zijn manier van werken en hoe hij graag klanten verder helpt.

In deze blog vertelt hij over die visie.

Database beheer

Database administrator (DBA) zijn is een leuke afwisselende baan. Het maakt niet uit in welke sector je werkt, want wat het werk betreft kom je eigenlijk overal dezelfde vraagstukken tegen. Je hebt een breed takenpakket, maar in eerste instantie ben je verantwoordelijk voor de continuïteit, integriteit, veiligheid en beschikbaarheid van digitale informatiebronnen binnen een organisatie.

Het in de gaten houden van deze processen kan voor een DBA een uitdaging worden, zeker als de ICT-omgeving groeit. Goed geschreven software (als die er is!) die de controles uitvoert kan voor een oplossing zorgen, echter dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Een totale softwareoplossing is lastig te vinden, omdat de ICT-omgevingen van klanten verschillend zijn en de verschillen per bedrijf vaak groter zijn dan per branche. Daarnaast zitten er verborgen kosten bij, zoals de licentie of de scholing van personeel.

Scripting talen

Gelukkig is iedere DBA uitgerust met de nodige kennis! Structured Query Language (SQL) is een vierde-generatie-taal (G4-taal) dat beschikbaar is in vrijwel alle moderne relationele databaseproducten. Hiermee kunnen verschillende controles gescript worden. “Heeft het backup-proces gedraaid? Indien ja, wat is de status van die run?” - dit is slechts een voorbeeld van de controle-vragen. Voeg je hier een datum/tijd aan toe en de controle is geautomatiseerd.

SQL kent verschillend dialecten om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de beschikbare bronnen. Bijvoorbeeld, Transact-SQL (ontwikkeld door Microsoft) gebuikt Windows-functies, en PL/SQL (ontwikkeld door Oracle) gebruikt Unix-functies. Naast SQL zijn er ook een aantal andere talen die de DBA situationeel kan toepassen. Het zijn in het algemeen de object-georiënteerde programmeertalen (G3-talen) zoals Java, PowerShell en C++ die de meeste werkzaamheden op de infrastructuur en OS begeleiden.

Rol DBA verandert

Bij OptimaData zien wij dat de rol van de DBA verandert. Dat hangt samen met de opkomst van de cloud – de ontwikkeling waarin de DBA bijvoorbeeld ook zorgt voor deployment automation, infrastructure automation en orchestration. Lees daarover meer in onze blog over de nieuwe DBA, de DBRE.

De taken van de “ouderwetse” DBA verdwijnen meer en meer. De Cloud zorgt namelijk niet alleen voor allerlei nieuwe mogelijkheden, het maakt alles ook veel dynamischer. Vroeger was het allemaal betrekkelijk eenvoudig. Er was een server en daarop installeerde je databasesoftware. Dat was de omgevingen en het was vrij statisch. Toen virtual machines zijn intrede deden, werd het al wat flexibeler en kon je meerdere VM’s inrichten. Nu met de Cloud kun je in principe alles doen wat je wilt. Je kunt in no-time machines in de lucht brengen, wat het enorm schaalbaar maakt.

Deze voordelen hebben alleen nut als de rest ook snel geregeld is, en niet meer bestaat uit veel handmatige werkzaamheden.

Scripting en automatisering: wanneer wel/wanneer niet?

Bij bepaalde werkzaamheden van de DBA, zeker bij grote projecten, kan automatisering optimale resultaten opleveren die handmatig moeilijk te bereiken zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe virtuele omgeving oplevert (on-premise of in de cloud), dan is het handig dat alle applicatieservers, databaseserver en/of andere componenten die hierbij nodig zijn, identiek worden ingericht. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de best practices. Je wilt namelijk een bepaalde foutmelding zoveel mogelijk voorkomen. Dit heet standaardiseren. In zo'n geval is scripting de beste optie.

Een ander voordeel van scripting is dat je als beheerder – in het geval van een storing – direct een aantal oorzaken kunt uitsluiten. Als je weet dat verschillende omgevingen op exact dezelfde manier opgeleverd zijn, is de kans op slordigheden in de inrichting nihil en kun je bij een melding direct focussen op mogelijk diepere oorzaken van de fout. Dat scheelt veel stress, tijd – en geld.

Sommige acties wil je liever niet geautomatiseerd uitvoeren. Dit zijn de werkzaamheden waarbij de continuïteit van bepaalde bedrijfskritische processen op het spel is. Dat soort beslissingen moeten secuur worden gepland en afgestemd met de business. Al kun je de controles en zelfs het bepalen van de uit te voeren (herstel)acties wel automatiseren, het uitvoeren van de werkzaamheden gebeurt handmatig.

Nuttige overtolligheid

En daar zit precies het voordeel van automatiseren. Door repeterende en/of tijdrovende taken te scripten en automatiseren is er voor de DBA tijd over voor het echte werk: de klant adviseren en helpen om het eigen databeheer beter en efficiënter in te richten. Er is meer tijd voor een gedetailleerde analyse en bedenken van een passende oplossing. Tenslotte heeft de DBA hierdoor ook meer tijd om zich te verdiepen in (nieuwe) ontwikkelingen om zo de technologische vernieuwing te adviseren en toe te passen in klantomgevingen.

Het is uiteindelijk aan de klant zelf om te beslissen of oplossingen als scripting en Cloud passen bij de compliancy van de organisatie en/of sector, maar onze inzet is in ieder geval altijd: database en serverbeheer voor onze klanten zo optimaal mogelijk inrichten.

In zekere zin streven wij ernaar om onszelf overbodig te maken en niet nodeloos uren in rekening te brengen omdat we er nu eenmaal zitten en/of voor onderhoud dat gemakkelijk geautomatiseerd kan worden. Dat is ook één van de pijlers onder onze Managed Consultancy dienstverlening.

Nieuwsgierig naar onze Managed Consultancy propositie?

Lees dan hier verder over database beheer en consultancy  in een uniek en voordelig jasje. 

Interessante blog rond ditzelfde thema.

Terug naar blogoverzicht

React