NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

Wil jij je ICTers behouden bouw dan ook aan een relatie

Gerard Zuidweg 18-06-2019 4:16 PM
Categories: BLOG, Carierre, DBMS, Tips

Ons nieuwe kantoor is meer dan een werkplek. Het is een tweede thuis. Een plek waar je niet uitsluitend voor je werk komt. En de mensen die er werken zijn meer dan werknemers. Het is een soort van familie, die samen werken aan gave projecten. Met directeuren die om willen kijken naar hoe het met hen gaat. Ook buiten het werk om. Natuurlijk is het salaris belangrijk en die dikke werklaptop en de auto van de zaak. Maar zou het kunnen dat de werkplek van de toekomst meer vraagt dan alleen materiële zaken? Een kijkje in de keuken van OptimaData.

Veeleisende ICT’ers

We zitten in een periode waarin goed ICT-personeel bijna niet aan te slepen is. En waarbij het dus ook lastig is om goede mensen vast te houden. Om nog onderscheidend te zijn zul je meer uit de kast moeten trekken dan alleen een goed salaris en 25 vakantiedagen. Wij willen niet zeggen dat we het perfect doen, maar wel dat we ons uiterste best doen om ons personeel zich thuis te laten voelen.

Een clubhuis als kantoor

Snapshots nieuwe interieur kantoor OptimaDataOns nieuwe kantoorpand is wat dat betreft een goed voorbeeld. Wij hebben er veel aandacht aan besteed. Wij werken met grote en elektrisch in hoogte verstelbare bureau’s. Daardoor zitten de mensen niet te dicht op elkaar en bovendien kan men regelmatig staand werken. Is nog gezonder ook naar verluidt. Daarnaast is er veel licht, is het gezellig met onder meer een flipperkast en een dartbord en hebben we ons best gedaan er een soort clubhuis van te maken. Een ‘warm bad’, met veel hout, sfeer en klimaatregeling in een rustige, relaxte omgeving. Het nodigt uit om, naast de flexibele mogelijkheden thuis of elders te werken, regelmatig op kantoor te zijn om de collega’s te ontmoeten, samen op te trekken en kennis te delen.

Het zijn allemaal zaken waarvan de afgelopen tijd is bewezen dat ze belangrijk zijn voor een goede werkbeleving. Behalve dat een goed verzorgde werkplek mensen fysiek gezond houdt, zorgt het ook voor mentaal gezondere werknemers.

Bovendien biedt het kantoor voldoende ruimte en mogelijkheden om te “flexwerken” voor partners, klanten, zzp-ers of andere stakeholders die betrokken zijn bij één van onze projecten.

Het belang van scholing

Tegelijkertijd is dit lang niet het enige wat werknemers anno 2019 belangrijk vinden. Keuzevrijheid is bijvoorbeeld ook enorm van belang. En zeker binnen de ICT het jezelf verder kunnen ontwikkelen. Bij OptimaData is dit extra belangrijk, omdat we in een niche binnen de ICT werken. Op dit moment is er geen opleiding waar je (bij) kunt leren over Open Source databases bijvoorbeeld. Daarvoor volg je vooral veel congressen (vaak in het buitenland), meetups, workshops, etc. waar je kunt leren van experts op dit gebied.

Meer dan verplichte kennis consumptie

Aan het begin van het jaar verdelen we de (internationale) meerdaagse congresbezoeken onder de werknemers. Deels hangt dit natuurlijk af van persoonlijke expertise en interesse, maar we zorgen er hoe dan ook voor dat iedereen minimaal één keer meegaat. Een congresbezoek is namelijk meer dan alleen een verplichte consumptie van kennis. Het is ook quality time die je met elkaar doorbrengt. Door samen te reizen, te eten, bij te praten en een borrel te drinken.

Relaties: het onzichtbare cement van je organisatie

Naast zaken als een mooi kantoor, scholing en geld is er naar ons idee nog een cruciaal ingrediënt dat je zou moeten toevoegen: het creeëren, het bouwen en het behouden van persoonlijke relaties. Uiteindelijk is dat het onzichtbare cement waar je bedrijf op draait. Natuurlijk houd je werk en privé gescheiden, maar waar ligt de grens? Waar zorgt privé ervoor dat de prestaties op het werk eronder lijden? En ben je dan in staat om meer te kunnen zijn dan alleen een werkgever? Bij OptimaData zijn we ervan bewust dat ons bedrijf meer doet dan alleen databases bouwen, tunen en onderhouden. We zijn ook (deels) verantwoordelijk voor het wel en wee van 25 families. En dat zet dingen in een ander daglicht.

Wil je een keer de sfeer van ons clubhuis proeven? Je bent van harte welkom! Neem contact met ons op voor een (vrijblijvende) kop koffie of thee.

Andere interessante blogs:

ICT-ers zijn niet aan te slepen, maar is dat wel echt het probleem?

OpenSource DBMS: Kies gerust maar wel bewust

Top 8 Database Events in 2019, de selectie van OptimaData

Terug naar blogoverzicht

React