NLEN
Direct technisch advies?
Home > Blog

DBA: Evolution of Skill Set

Taco Zoetemelk 3-10-2017 15:37
Catégories: BLOG, Cloud, Oracle, Review

Oracle annouces autonomous database cloud

Tijdens Oracle Openworld heeft de grote baas van Oracle, Larry Ellison, hun nieuwe database cloud product aangekondigd (Link naar Keynote). Hij noemde het een autonomous database cloud. Bij autonomous denk ik zelf aan een omgeving die helemaal zelfvoorzienend is, dus zonder inmenging van in dit geval een Database Administrator. Larry heeft dit inderdaad veelvuldig herhaald, geen mensenwerk, maar volledig zelfsturend. Zoals bijvoorbeeld een zelfrijdende auto. Je ziet dat zelfrijdende auto's al langer in ontwikkeling zijn, maar wij mensen durven nog niet de controle over een auto volledig over te laten aan een computer (of een heleboel computers). Zouden we onze data (of database) dan wel volledig overgeven aan computers?

Ik als DBA zou eigenlijk moeten zeggen dat dat niet verstandig is, dat je altijd een DBA nodig hebt om de boel te laten draaien, performance issues op te lossen, patches te installeren, etc. Aan de eigenlijk in de vorige zin, had je wellicht al kunnen afleiden dat ik zeer positief naar deze ontwikkeling kijk. Mensenwerk is altijd een bron van fouten en verstoringen in de IT. Zelfs doorgewinterde technisch applicatiebeheerders, systeembeheerders en zelfs DBA's maken wel eens een foutje. Soms merk je daar niets van, maar soms kan het desastreuze gevolgen hebben. Wat als we dit soort fouten kunnen minimaliseren door een database in dit geval volledig autonoom te laten draaien. De database zorgt voor performance tuning, de database zorgt voor het installeren van security patches, de database zorgt er zelfs voor dat je extra CPU-, memory-, disk en netwerkcapateit krijgt wanneer dit nodig is. Indien nodig zou er zelfs minder capaciteit gebruikt kunnen worden omdat je helemaal de resoures die je denkt nodig te hebben niet gebruikt en daarmee dus veel te veel betaald.

Zet ik met dit soort uitspraken niet mijn eigen baan op het spel? Nee, zeker niet. Als DBA zal je de kennis die je hebt van een database platform op een andere manier gaan inzetten dan de "standaard" maintenance zaken die in dit geval autonoom draaien.
Je bent minder met infrastructurele zaken bezig (CPU, memory, diskspace), maar je bent meer met database design bezig.
Je bent minder bezig met het uitrollen van patches, maar je bent meer bezig met het analyseren van de data.
Je bent minder bezig met het zorgen voor beschikbaarheid, maar je bent meer bezig met hoe de database beschikbaar moet blijven.
Je bent minder bezig met performance tuning, maar je bent meer bezig met het beveiligen van de database.
Je bent minder bezig met het blussen van brandjes, maar je bent meer bezig met het ondersteunen van ontwikkelaars om te voorkomen dat brandjes ontstaan.

DBA: Evolution of Skill Set

Ik kan niet wachten op het moment dat Oracle 18c uit gaat komen om te zien wat voor gemakken dit ons als DBA gaat brengen. En ik ben ontzettend benieuwd hoe huidige "productie" DBA's deze shift in hun wereld gaan oppakken. Ik ben er in ieder geval van bewust dat de wereld om ons heen veranderd en dat wij ook mee moeten gaan veranderen, omdat het de kans zeer groot is dat het daadwerkelijk aan de knoppen van databases zitten over een jaar of 10 wel eens voorbij zou kunnen zijn. Dba's zullen hun toegevoegde waarde moeten vinden en de bedrijven waarvoor ze werken ervan overtuigen dat ze nog steeds van grote waarde zijn.

Afgelopen vrijdag hebben we op ons kantoor in Naarden een sessie gehad over multi platform database beheer, daar is ook het onderwerp automation langsgekomen. Ook daar kwamen we tot de conclusie dat de wereld van het beheren van databases enorm aan het veranderen is. Een DBA zal niet langer weggestopt in een hoekje van het gebouw zijn werk gaan doen. Hij/zij zal veel meer moeten schakelen met verschillende partijen, bekend moeten zijn met de wereld om zich heen (OS, netwerk, cloud, storage), innovatieve oplossingen moeten kunnen aandragen en bedrijven van solide advies voorzien.

Een nieuwe definitie van DBA zou kunnen zijn: "Een communicatieve spin in het web tussen applicatie, hardware, netwerk, security, BI en de business met kennis van meerdere database platformen, zowel cloud als open source." Larry Ellison zei hierover het volgende: "You'll see a migration, an evolution of database skills, where you're focused more on database design, schema design, different kinds of data analytics including machine learning, setting the policies as to what is mission critical, what requires disaster recovery, figuring out those policies". Ik denk dat er in de toekomst meer en meer geautomatiseerd gaat worden en dat met de komst van "autonome" systemen er steeds minder herhalende taken door DBA's gaan worden uitgevoerd en dat de DBA veel meer een sturende factor wordt van dit soort systemen.

Terug naar blogoverzicht

Réponses (2)

Taco 6-10-2017 11:20
Licentietechnisch en qua kosten moet het zich uiteraard nog steeds bewijzen. Ik gok dat de prijzen eerst ontzettend laag gehouden worden om mensen van Amazon af te laten stappen, waarna de prijzen langzaamaan omhoog geschroefd gaan worden. Wanneer je nu zelf hardware en licenties koopt, weet je precies wat je betaald. Als je capaciteit te kort hebt, start je een nieuw traject waarbij je hardware gaat vervangen/bijschakelen. Op dat moment kijk je ook weer naar je licenties. Zodra je naar het pay-per-usage model gaat, is het veel lastiger te vergelijken met het oude model. Op dat moment moet je heel goed weten hoe het verbruik op de databases zich gedragen. Er moeten bijvoorbeeld geen gebruikers toegang tot je database hebben met mogelijkheid om extreme queries uit te voeren, waardoor je kosten ineens omhoog zouden kunnen schieten bij dit dynamische resource gebruik. Volgens mij heeft Oracle recentelijk (nadat OEM 13c al het licht heeft gezien)aangekondigd dat ze hun "naamgeving" gingen aanpassen naar jaartallen ipv versie nummers. Daarmee schieten ze dus voor deze nieuwe database release van 12.2 meteen door naar 18c. Wellicht was de implementatie rate van OEM 13c toch tegengevallen omdat er nog voldoende bijgelovige mensen rondlopen. Op deze manier duurt het nog 95 jaar voor ze een nieuwe release moeten uitgeven met 13 in de naam :)
Laurens Wagemakers 4-10-2017 12:06
Hoi Taco, Ik zie dit als een vervolg op eerdere ontwikkelingen vergeleken met het Oracle 7 tijdperk met SQLDBA is er al een wereld van verschil tussen de Oracle DBA van toen en die van de laatste jaren. Steeds meer management in de database en middels tools binnen en buiten Oracle. Een gemiddelde klein tot middelgrote database vraagt nog amper beheer. Voor de grotere/complexe jongens wordt het beheer weer wat verder geautomatiseerd. En inderdaad steeds meer tijd voor het echter DBA werk. Het automatisch bijplaatsen van resources met name CPU is wel iets waar je op moet letten. Het is niet voor niet dat Oracle LMS ook wel de licentiepolitie noemen. p.s. Toch wel grappig dat na Grid Control 13c voor de database de naam 18c genomen wordt. Of zouden er tussenliggende releases meegeteld zijn 8i, 9.2, 10.2, 11.2, 12.2 maar ja dan mis ik 7.3. Met vriendelijke databasegroet, Laurens

Répondre