Wat zijn de voor- en nadelen van de Cloud?
OptimaData werkt samen met veel organisaties en een groot deel daarvan heeft de overstap naar de Cloud al gemaakt of bevindt zich op dit moment in de transitiefase. De Cloud kent immers heel wat voordelen. Het is schaalbaar, je hoeft niet te investeren in eigen hardware – en die hoef je dus ook niet te onderhouden –, je betaalt alleen voor wat je verbruikt en vaak is geografische scheiding eenvoudig te realiseren.
Ik zie echter ook twee grote nadelen: er komen steeds meer aanbieders en elke aanbieder kent z’n eigen unieke aanpak.
Hoe weet je welke cloudoplossing voor jouw organisatie de beste is?
Je wil natuurlijk het liefst appels met appels vergelijken. Een Opel Astra is natuurlijk een prachtige auto, daar weet ik alles van. Maar als ik heel eerlijk ben, is hij niet te vergelijken met een Ferrari 458 Italia. Om maar eens iets te noemen. Niet qua prestaties, maar natuurlijk ook niet qua prijs. Als je wilt bepalen welke auto – of welke cloudoplossing – het best bij jouw organisatie past, moet je de juiste dingen met elkaar vergelijken.
In het geval van databases en cloudoplossingen is daar een mooie rol weggelegd voor de Cloud Platform Engineer.
Wat is jouw rol als Cloud Platform Engineer binnen OptimaData?
Als Cloud Platform Engineer hou ik me bezig met – je raadt het al – de Cloud. Welke cloudoplossing – Kubernetes, Google Cloud, Microsoft Azure, Amazon Webservice of UpCloud – dat maakt niet veel uit. Een van de onderdelen van mijn werk is het automatiseren van de uitrol van dergelijke Cloud omgevingen.
Daarnaast kan ik de performance testen, kosten vergelijken en in perspectief zetten. Daarnaast kan ik de hoeveelheid werk die een organisatie na de uitrol nog te wachten staat, helder in kaart brengen.Zo zijn er partijen die je bijvoorbeeld het opzetten van replica’s al deels uit handen nemen, terwijl je dat bij een andere partij nog van scratch moet inrichten.
Er is in dit geval geen goed of fout en beide varianten hebben voor- en nadelen en per organisatie kan het verschillen wat de beste variant is. Het is dan ook belangrijk om goed in kaart te brengen wat een organisatie wil en vervolgens goed te onderzoeken wat de best passende oplossing is.
Wat weet jij als Cloud Platform Engineer van databases? Zijn dat niet twee verschillende werelden?
Ik weet veel van Linux, heb diverse omgevingen op mogen bouwen (van standaard virtualisatie tot cloud) en ook in webhostingomgevingen heb ik veel met MySQL en MariaDB gedaan, maar ik ben inderdaad geen DBA. Daar heb ik mijn collega’s van OptimaData voor.
Al mijn vragen over databases kan ik bij hen kwijt. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kan ik het beste gebruiken in situatie A en wat in situatie B? Wat zijn de do’s en wat zijn de don’ts? Met die kennis in mijn achterhoofd, maak ik de vertaling naar de diverse cloudplatformaanbieders en voer ik performance- en diverse andere testen voor organisaties uit. Daarnaast draag ik ook zorg voor onze eigen testomgeving, waar collega’s makkelijk Kubernetes-clusters op kunnen spinnen. Ook andere test- en ontwikkelomgevingen kunnen uiteindelijk via deze omgeving gebruikt worden. Ik ga mij voorlopig niet vervelen!
Werk je op kantoor, vanuit huis of hybride?
Omdat ik in het noorden van het land woon, in de stad van de motoren – Assen natuurlijk – ben ik niet dagelijks op ons kantoor in Naarden. Om de week ben ik twee dagen op kantoor om mijn collega’s ‘live’ te ontmoeten. Behalve dat we elkaar dan opzoeken voor zakelijke vraagstukken, is het ook een mooi moment om samen te lunchen.
Er is ruimte voor grappen en grollen, maar ook serieuze zaken worden besproken. Als ik thuis werk, kan ik altijd collega’s bellen of via Slack of Teams benaderen. Uiteraard moet je soms even geduld hebben, iedereen heeft immers ook zijn of haar eigen werkzaamheden. Dat is op afstand niet anders dan wanneer we samen op kantoor zijn. Maar in de tussentijd zijn er altijd andere werkzaamheden om me mee te vermaken. Inlezen in bepaalde Kubernetes-operators hoort daar bijvoorbeeld ook bij.
Wat kun je zeggen over je nieuwe rol, nu na een maand of drie?
Bij elke nieuwe baan is het in het begin even zoeken. Wat zijn de raakvlakken met je collega’s? Wie kun je waarmee ondersteunen? Zeker omdat mijn rol echt nieuw is binnen OptimaData, moest ik daar even tijd en energie in stoppen. Nu we drie maanden verder zijn, beginnen de raakvlakken steeds helderder te worden. Het is even een uitdaging, maar als je collega’s na drie maanden al blij zijn met wat je inbrengt, kan de samenwerking alleen maar mooier worden!
Meer weten?
Wil je meer eens vrijblijvend verder praten over onze dienstverlening en wat de OptimaData-experts voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen. Zelf op zoek naar een leuke vacature of interim (detacherings-)opdracht? Kijk dan eens op onze speciale webpagina.