Direct naar content

Optimaliseren van datamodellering

In deze derde en laatste blog in de serie bespreekt Gerard Zuidweg, mede-eigenaar van OptimaData, het belang van het optimaliseren van datamodellering om cloudkosten effectief te beheren en te verminderen. Als bedrijven naar de cloud migreren, is het nauwgezet monitoren en beheersen van cloudspend essentieel. Gerard deelt zeven praktische technieken om slim te kijken naar je datamodel. Op die manier kun je je databasegebruik optimaliseren en je cloudkosten verlagen.

Gerard Zuidweg

Managing Partner
Gerard Zuidweg - Managing Partner

1. Normalisatie: Verminder redundantie en optimaliseer dataconsistentie.

Normalisatie is een proces van het organiseren van data in een database om redundantie te verminderen en de dataconsistentie te verbeteren. Genormaliseerde data vereisen minder storageruimte, waardoor de kosten van storage worden verlaagd. Door je data te normaliseren, kun je het aantal tabellen verminderen dat nodig is om die data op te slaan, waardoor je minder resources nodig hebt om ze te beheren en op te slaan.

2. Denormalisatie: Verbeter de queryprestaties door redundante data te gebruiken.

Hoewel normalisatie essentieel is om dataredundantie te verminderen, kan het ook de prestaties van de database beïnvloeden. Denormalisatie is een proces waarbij redundante data worden gemaakt om de queryprestaties te verbeteren. Door je data te denormaliseren, kun je de queryprestaties verbeteren en het aantal resources verminderen dat nodig is om query’s te verwerken.

3. Datatypen: Kies slimme datatypen om storageruimte te besparen.

Het kiezen van de juiste datatypen voor je data kan een aanzienlijke invloed hebben op de kosten van storage. Het gebruik van datatypen die minder storageruimte nodig hebben, kan de kosten van storage verlagen. Als je bijvoorbeeld het datatype INT gebruikt in plaats van het datatype BIGINT, kan er minder storageruimte nodig zijn om data op te slaan.

 4. Datacompressie: Verklein de omvang van data en verlaag storageruimtekosten.

Datacompressie is een andere techniek die de grootte van je data verkleint door overbodige of repetitieve data te verwijderen. Compressie kan de kosten van storage verlagen door de hoeveelheid storageruimte te verminderen die nodig is om data op te slaan. De meeste cloudproviders bieden datacompressie als ingebouwde functie.

5. Partitionering: Splits data op in beheersbare delen en verminder resourcegebruik.

Partitioneren is een mooi concept waarmee je je data kunt opsplitsen in kleinere, beter beheersbare stukken. Door je data te partitioneren, kun je het aantal resources verminderen dat nodig is om query’s te verwerken. De meeste cloudproviders bieden partitionering als een ingebouwde functie, dus profiteer hiervan om de cloudkosten te verlagen.

 6. Indexering: Verhoog queryprestaties met efficiënte datastructuren.

Ook indexeren verbetert de prestaties van query’s door een datastructuur te creëren waarmee je snel data kunt ophalen op basis van specifieke criteria. Door indexering te gebruiken, kun je het aantal resources verminderen dat nodig is om query’s te verwerken en de queryprestaties te verbeteren. Zorg er echter voor dat je niet te veel indexen maakt, aangezien dit de kosten van storage weer kan verhogen.

7. Caching: Sla veelgebruikte data in het geheugen op voor snellere respons en verminder resourcebehoeften.

Tot slot kun je met caching veelgebruikte data in het geheugen opslaan, waardoor het aantal requests aan de database wordt verminderd en het aantal resources dat nodig is om query’s te verwerken, wordt verminderd. De meeste cloudproviders bieden caching aan, dus veel makkelijker kan het niet gemaakt worden.

In het kort

Concluderend vereist het verminderen en beheren van cloudspend door het optimaliseren van datamodellering een combinatie van technieken, waaronder normalisatie, denormalisatie, het gebruik van geschikte datatypen, datacompressie, partitionering, indexering en caching. Door deze technieken te implementeren, kun je je datamodel optimaliseren, cloudkosten verlagen en ook nog eens de prestaties en betrouwbaarheid van je applicaties en services verbeteren.

Meer weten?

Ben je na het lezen van deze drie blogs nieuwsgierig hoe wij je kunnen helpen de cloudkosten te managen en hoe dat precies in z’n werk gaat? Neem gerust vrijblijvend contact op! We denken graag met je mee.

Contact