Direct naar content

Ondernemen is een expeditie

Edco Wallet, mede-eigenaar van OptimaData, en vriend Sjoerd Oskam hebben begin dit jaar deelgenomen aan de Baltic Sea Circle Rally Winter 2022. Van Hamburg via Denemarken, Zweden, Noorwegen naar de Noordkaap en via Lapland, Finland en de Baltische staten weer terug. Zonder navigatiesysteem een ware expeditie. Waarom hebben ze dit gedaan en welke vergelijking is er met ondernemen? Edco vertelt het in deze blog.

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

Reis vol leermomenten

Sjoerd en ik wilden allebei al graag een keer naar de Noordkaap. Je kunt natuurlijk in juli een vliegtuig pakken of in een toeristenbus stappen en genieten van 24 uur zonlicht per dag, maar dat is niet helemaal ons ding.  De Baltic Sea Circle Rally is een bestaande (winter-)rally naar de Noordkaap en terug.

Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je auto minimaal twintig jaar oud zijn, mag je geen navigatiesysteem gebruiken en geen snelwegen volgen. Gewoon old skool kaartlezen en een kompas gebruiken. En dat 8.500 kilometer lang, door 11 landen in 16 dagen, bij temperaturen tussen -10 en -30 met sneeuw, heel veel sneeuw. Een reis vol leermomenten. Het lijkt wel ondernemen…

1. Zorg voor een gedegen voorbereiding

OptimaData hoofdsponsor IceroadmenNet als ondernemen begint ook een expeditie met een goede voorbereiding. We hebben bijvoorbeeld gedegen onderzoek gedaan naar welk type banden het meest geschikt zou zijn voor de rit. Op advies van de lokale Noorse bevolking hebben we gekozen voor een speciale Noorse winterband, de Nokian Hakkapeliitta.

Zo’n band werkt als een sok op ijs, wat spikes overbodig maakt. Ook besloten we een koelkast mee te nemen. Klinkt misschien raar, maar als het in de auto 18 graden boven nul is en buiten min twintig, waar leg je dan je biertje neer?

Met een koelkast kun je dat toch allemaal iets beter regelen. Daarnaast een goede stand kachel, dubbele accu, betere koelvloeistof en extra verlichting. Verder moesten we het maar laten gebeuren. Als control freak had ik het liefst vooraf alle accommodaties geregeld, maar dat kon niet want we hadden geen idee waar we terecht zouden komen.

Het was even lastig om dat los te laten, maar het feit dat niets vastligt, geeft ook flexibiliteit. Ook een onderneming opzetten, begint met een goede voorbereiding. Je maakt een ondernemingsplan op basis van onderzoek, je besluit ervoor te gaan en daarna moet je het maar loslaten, vertrouwen hebben.

2. Denk in etappes

Iceroadmen 2022Als je aan zo’n expeditie begint, moet je het echt zien als een reis in etappes. Als je de hele rit als doel neemt, wordt het veel te groot, te abstract, te onoverzichtelijk.

Als je het opdeelt in etappes, als het ware piketpaaltjes neerzet, wordt het beter behapbaar en kun je sneller bijsturen of je subdoelen bijstellen en reageren op de omstandigheden. Niet: we moeten naar de Noordkaap, maar: vandaag gaat de reis naar dorpje x. Als dat lukt, heb je je doel voor die dag gehaald, morgen zie je wel verder.

Ook zakelijk werkt het zo. Als je je doelstellingen kleiner houdt, in stukjes hakt, wordt het pad een stuk overzichtelijker. Niet alleen groeit het je dan niet zo snel boven het hoofd, je hebt ook vaker wat te vieren.

3. Op tijd je rust nemen

We moesten elke dag gemiddeld zo’n vijfhonderd kilometer rijden. En dat niet over het fluisterasfalt van de A16, maar vanaf de tweede dag hebben we alleen nog maar sneeuw gezien, vijf centimeter of meer sneeuw met een ijslaag eronder.

Harder dan vijftig kilometer per uur konden we niet en op sommige momenten moesten we elke tien minuten stoppen om de ruitenwissers te ontdooien. Ondertussen wil je zo hard mogelijk door, omdat je niet te laat op je bestemming aan wil komen.

Toch moet je op tijd je rust nemen, daardoor blijf je genoeg energie houden. Wat hielp was dat wij echt uit de auto moesten stappen om rust te nemen. Dat moet je eigenlijk ook zakelijk gezien regelmatig doen: even uit je bedrijf stappen en van een afstandje alles eens bekijken.

Gaan we nog de goede kant op, gaat het nog zoals ik wil dat het gaat, zijn de spreekwoordelijke banden nog goed. Juist als je eigenlijk geen tijd hebt, moet je toch af en toe uitstappen. Een oude wijsheid luidt niet voor niets: Neem iedere dag twintig minuten stille tijd, behalve als je het druk hebt. Neem dan een uur stille tijd!

4. Zie de reis als de bestemming

Iceroadmen Lofoten 2022Wij mensen hebben snel de neiging te fixeren op ons doel, het eindpunt. Maar vergeet niet dat de weg ernaartoe minstens zo mooi is. Blijf naar buiten kijken en geniet, ongeacht het doel. Ook als ondernemer wil je soms veel te snel naar de top. Oogkleppen op en die berg op, uren maken en knallen.

Als je dat doet is de kans aanwezig dat je op de top staat en beseft: is dit het nu, of zelfs: heb ik niet de verkeerde berg beklommen? Geniet van je weg, geniet van samenwerkingen, en het hele ondernemerschap krijgt zo veel meer waarde.

5. Heb lol!

Het belangrijkste van alles: vergeet nooit lol te maken. Tijdens de expeditie kregen we elke dag een extra challenge. Zo moesten we een blikje gefermenteerde Oostzee-haring (surströmming) in de auto openen en daar 200 kilometer lang mee rondrijden.

We hebben een blikje gekocht, het open gemaakt en het zelfs geprobeerd te eten, maar dat was echt het smerigste wat ik ooit in mijn leven geroken en geproefd heb. Al zou je het door willen slikken, je lichaam zegt gewoon ‘nee’. Maar wat hebben we gelachen. Binnen ons bedrijf werkt dat net zo. Soms ontstaat de lol vanzelf, in de gesprekken die we hebben, en soms moet je het zelf maken. Zo hebben we Gerard een keer enorm te pakken gehad met een 1 aprilgrap. Dat hoort er ook bij, het moet immers niet te veel op werken gaan lijken, toch?

Meer weten?

road to the northcapeWil je meer weten over onze reis? Check dan onze aftermovie. De auto, de reis, het verblijf en ons eten en drinken hebben we zelf betaald. Donateurs en sponsors (zoals OptimaData) hebben 5.115 euro bijeengebracht, wat ten goede is gekomen aan Movember en International Justice Mission.

Benieuwd wat wij als OptimaData met onze expertise en dienstverlening voor jouw organisatie kunnen betekenen? Of is je interesse gewekt om te verkennen of je bij ons zou willen en kunnen werken? Neem gerust eens contact met ons op.

Contact