Direct naar content

Wat je moet weten over PostgreSQL 13

PostgreSQL 13 is inmiddels alweer een dikke maand geleden gereleased. De meest belangrijke veranderingen en nieuwe mogelijkheden zijn al op verschillende manieren en (online) podia bekendgemaakt, meestal door bekende contributors of invloedrijke Postgres-communityspelers. In deze blog werpen wij een blik op de new features, changes en bespreken we wat handige weetjes over PostgreSQL 13. Inclusief een overzicht van interessante artikelen over de belangrijke major, maar ook wellicht onderbelichte non-major changes.

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

Releaseschema PostgreSQL

Elk jaar in Q3 wordt de nieuwe major release gelanceerd.

Vanaf PostgreSQL 10, wordt een major versie aangegeven door het eerste deel van de versie te verhogen, bijvoorbeeld van 11 naar 12. Minor releases worden genummerd door het laatste deel van het versienummer te verhogen. Vanaf PostgreSQL 10, is dit het tweede deel van het versienummer, bijv. 10.0 tot 10.1; voor oudere versies is dit het derde deel van het versienummer, bijv. 9.5.3 tot 9.5.4.

Alle gebruikers wordt aangeraden om altijd de laatste beschikbare minor release te draaien voor welke major versie dan ook die in gebruik is.

release schema PostgreSQL

Lees voor je begint

Major versies veranderen meestal het interne formaat van systeemtabellen en gegevensbestanden. Deze wijzigingen zijn vaak complex, zodat we geen achterwaartse compatibiliteit van alle opgeslagen gegevens behouden. Een dump of reload van de database of het gebruik van de pg_upgrade module is nodig voor major upgrades.

Er wordt aangeraden om de upgradesectie te lezen van de major versie waar je van plan bent naar te upgraden. Er zijn soms wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de compatibiliteit met eerdere versies.

Upgraden naar een minor versie vereist normaal gesproken geen dump en restore: je kunt de databaseserver stoppen, de bijgewerkte binaire bestanden installeren en de server opnieuw opstarten. Voor sommige releases kunnen handmatige wijzigingen nodig zijn om de upgrade te voltooien, dus lees altijd de releasenotes voordat je gaat upgraden.

De cijfers om tot de PostgreSQL 13-release te komen

Als je de changes en de mensen die aan deze release hebben gewerkt telt, zoals vermeld in de release notes, kom je tot zeer indrukwekkende feiten en cijfers. Volgens de lijst van contributors die in de release notes worden genoemd hebben er meer dan 370 professionals aan deze major release gewerkt. Er zijn meer dan 2200 changes sinds PostgreSQL 12.4 en de release notes bevatten meer dan 180 grote verbeteringen.

Dit is een van de sterke punten van de wereldwijde community, een eorme groep hooggekwalificeerde professionals uit verschillende landen en bedrijven die aan deze grote en wereldwijd meest geavanceerde open source database werken.

Belangrijkste verbeteringen

Volgens de release notes van PostgreSQL 13 zijn er veel nieuwe functies en verbeteringen, waaronder:

  • Space savings and performance gains from de-duplication of B-tree index entries
  • Improved performance for queries that use aggregates or partitioned tables
  • Better query planning when using extended statistics
  • Parallelized vacuuming of indexes
  • Incremental sorting

In de aankondiging van de release door de PostgreSQL Global Development Group op 24 september jl. werden de volgende grote verbeteringen genoemd:

Welke resources over de new features van Postgres 13 zijn interessant?

Uiteraard zijn de releasenotes het beste naslagwerk. Hier staan ook de instructies en aandachtspunten goed beschreven. Op een paar punten bevat PostgreSQL 13 een aantal wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de compatibiliteit met eerdere versies.

Marc Linster van EDB heeft een samenvatting gepubliceerd: What’s new in PostgreSQL 13.

Amit Kapila heeft zijn visie gegeven over de release en wat er mogelijk nog gaat komen in de toekomst. Ook heeft hij aangegeven waarom naar zijn mening sommige features in deze release zitten en sommige andere (nog) niet. En de focus of trend die de community volgt voor de toekomst. Je kunt zijn blog hier lezen.

Jonathan Katz was er vroeg bij en schreef waarom in het geval van PostgreSQL het getal 13 een geluksgetal is. Zijn blog kun je hier lezen.

Kaarel Moppel is wat dieper ingegaan op de specifieke DBA gerelateerde verbeteringen. Zijn blog kun je hier lezen.

Een blog van Ibrar Ahmed en Jobin Augustine van Percona gaat specifiek in op indexverbeteringen en een ander blog van Ibrar gaat in op de nieuwe DropDB-force.

En tenslotte is een nog een mooi filmpje van 50 minuten op Youtube te vinden waar Postgres-experts Bruce Momjian, Rushabh Lathia en Marc Linster een voorproefje geven van PostgreSQL 13.

Op planet.postgresql.org vind je de meest recente en actuele blogs en bijdragen van bekende maar ook minder bekende spelers in de omvangrijke en actieve PostgreSQL-community.

Samenvattend

PostgreSQL 13 is een grote stap voorwaarts. Er zijn een aantal significante performance verbeteringen gemaakt, sterke securitychanges en mooie functionaliteiten wat het monitoren, beheren en het werken met PostgreSQL tot een nog indrukwekkender ervaring maakt.

PostgreSQL-ondersteuning

Heb je interesse in PostgreSQL of heb je plannen om te migreren of wil je dit onderzoeken, of wil je advies over je huidige Postgres-databases? Neem gerust eens vrijblijvend contact op!