Direct naar content

Een kijkje in de rugzak van… Taco en Craig

Onze DBA Consultants komen bij veel verschillende klanten en werken in even zoveel verschillende omgevingen. Dat betekent dat ze leven uit hun rugzak, maar tegelijkertijd moeten ze wel altijd overal bij kunnen. Flexwerken anno 2020 dus. Nieuwsgierig hoe deze mannen dat doen? In deze blog nemen we een kijkje in de rugzakken van Taco Zoetemelk en Craig Healey, twee van onze consultants.

Craig Healey

DBA Consultant en Database Reliability Engineer
Craig Healey - DBA Consultant en Database Reliability Engineer

1 Een waterfles van Klean Kanteen

Taco: ‘Ik drink heel wat water op een dag. Om plastic te sparen, vulde ik mijn flesjes bij met kraanwater. Maar ik merkte dat na veelvuldig bijvullen het water vreemd begon te smaken. Dus kocht ik toch maar weer een nieuw plastic flesje. Op een gegeven moment was ik hier klaar mee en heb ik gekozen voor een RVS-waterfles van Klean Kanteen. Deze fles is herbruikbaar, afwasbaar en je ziet ze ook niet zo vaak (in tegenstelling tot de flessen van een ander merk waterfles die ik hier niet zal noemen ;-).’

2 Koptelefoon met ruisonderdrukking

Bovenin de rugzak van Craig ligt zijn koptelefoon met ruisonderdrukking. Craig: ‘Zo kan ik bij het werken in lawaaierige kantoren en op drukke flexplekken mijn eigen stilte creëren of naar een achtergrondmuziekje luisteren. Ook handig natuurlijk bij conference calls en webinars.’

3 Pen en papier

Zelfs een DBA Consultant maakt nog wel eens gebruik van old skool pen en papier. Taco: ‘Ik maak mijn aantekeningen nog steeds het liefst analoog. Later vertaal ik mijn hanenpoten alsnog naar digitale informatie. Op papier kan ik gemakkelijker verbanden leggen tussen mijn aantekeningen. Ook al zijn ze voor anderen nauwelijks leesbaar.’

4 Notepad++

Beide mannen zweren bij Notepad++, een handige en geavanceerde teksteditor met tal van functies en plug-ins, zoals SQL-syntaxisaccentuering en bestandsvergelijking.

5 Telefoonoplader

Taco verlaat zijn huis niet zonder telefoonoplader. ‘Omdat ik regelmatig storingsdienst loop, moet mijn telefoon op elk moment van de dag voldoende stroom hebben (of kunnen krijgen). In de weken dat ik storingsdienst heb, zorg ik ervoor dat ik al bij zo’n dertig procent batterij mijn telefoon aan de oplader leg. Zo weet ik altijd zeker dat ik bereikbaar ben voor de storingsdienst.’

6 Windows Subsysteem voor Linux (WSL)

Craig: ‘Veel systemen draaien op Linux. Met WSL kan ik Linux op mijn Windows-laptop draaien zonder een volledige virtuele machine te hoeven starten.’

7 Mapje met handige scripts

Taco: ‘Op mijn computer staat een mapje ‘scripts’ met handige scripts die ik (en mijn collega’s) door de jaren heen heb verzameld en veel gebruik. Dit zijn bijvoorbeeld database scripts, maar ook shell scripts. Zo heb ik voor veel voorkomende problemen vaak al een script voorhanden, dat ik met minimale inspanning of aanpassing gebruikt kan worden voor het issue waar je tegenaan loopt. We delen en verbeteren deze scripts met elkaar in Confluence.’

8 Confluence

Bij OptimaData gebruiken we de wiki van Confluence als documentatietool. Taco: ‘Documentatie is heel belangrijk als je met meerdere collega’s meerdere klanten bedient. Behalve vastleggen hoe omgevingen eruitzien en welke procedures we hanteren, gebruiken we binnen OptimaData Confluence ook om onze werkzaamheden bij klanten met elkaar te delen.

Zo kan je snel teruglezen wie welke acties bij een bepaalde klant heeft gedaan en wanneer. Bovendien gebruiken we Confluence als kennis- en expertisecentrum waar we allerhande technologieën, testen, scripts, how-to, reviews, tips, tricks en diepgaande achtergrondinformatie vastleggen en kunnen terugvinden. Ook kunnen we daar overzichten, testen, schema’s en scripts – zoals bijvoorbeeld verschillende combinaties van technologieën zoals MariaDB in Azure met Grafana Monitoring of PostgreSQL in Kubernetes – bijhouden.’

9 Docker (plus VirtualBox)

Craig: ‘Met VirtualBox kun je een complete virtuele machine op je laptop maken, dat draait op een ander besturingssysteem. Maar dat kost veel resources.’ Taco: ‘Met Docker kun je bovendien bijna elke database laten draaien zonder de overhead van VirtualBox – mits je niet de andere aspecten van een volledige machine nodig hebt – en zonder dat je elke database opnieuw moet installeren en configureren.’

10 Rambox

Tenslotte heeft Craig Rambox in zijn – virtuele – rugzak zitten: ‘We hebben veel communicatieprogramma’s: Slack, WhatsApp, Teams, ga maar door. Rambox combineert al die programma’s in één app, zodat je niet constant hoeft te switchen.’

Nieuwsgierig?

Wil je meer eens vrijblijvend verder praten over onze dienstverlening en wat onze experts voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.