Direct naar content

Ploeteren door de krochten van een database

Tino Dudink is een van onze DBA Consultants en Senior Database Reliability Engineers. Eerder keken we al bij Tino in de rugzak. In deze blog vertelt Tino hoe het kan dat hij al dat geploeter door de krochten van de wereld van databases na 25 jaar nog steeds leuk vindt.

Tino Dudink

DBA Consultant en Senior Database Reliability Engineer
Tino Dudink - DBA Consultant en Senior Database Reliability Engineer

Ontleden en verbeteren

Een van de leukste dingen aan het werk als Database Reliability Engineer is het ontleden en verbeteren van een databaseomgeving. Ik kom bij veel verschillende klanten die werken met een bedrijf-kritisch systeem. Dat kan een boekhoudpakket zijn, een ERP-systeem of een CMS van een grote website.

Vaak draait het pakket al een tijdje en is het bedrijf afhankelijk geworden van het systeem. Dat wil niet zeggen dat men er altijd onverdeeld gelukkig mee is, maar je moet roeien met de riemen die je hebt. Als wij het databasebeheer voor onze rekening nemen, zijn we als het ware een dokter die maandelijks even de temperatuur opneemt.

Hoe staat het ervoor met de omgeving? Zie ik knelpunten die ik kan oppakken voor ze echt pijn gaan doen? Ook het veiliger maken van de omgeving tegen de steeds complexere uitdagingen die cloudintegratie met zich meebrengt, is een vaak terugkerend thema. Denk aan nut en noodzaak van bestaande databasepermissies, bescherming van klantgegevens en het beveiligen van backups. Heel waardevol werk.

Reddingsboei

Behalve dokter ben je als DBA vaak ook een levensreddende reddingsboei. Wij hebben een soort hotline (0353690304), en het gebeurt regelmatig dat er iemand in paniek aan de lijn hangt. Dan is hun eigen DBA ziek of met vakantie of ze weten het om een andere reden even niet meer.

Wij springen dan in en in 99 van de honderd gevallen kunnen we de organisatie uit de brand helpen. Enorm dankbaar werk en het demonstreert op een mooie manier onze expertise. Wij zijn niet bang voor complexe problemen, integendeel, we duiken er met liefde in en zorgen voor een oplossing.

Dynamiek

Ons vakgebied staat nooit stil en het belang van data neemt toe. Data is het nieuwe goud, dat horen we steeds vaker. Het klinkt natuurlijk populair, maar er zit wel een kern van waarheid in. Databases zijn vandaag de dag zo cruciaal voor IT-applicaties, dat zelfs de allergrootste organisaties nergens zijn zonder een goed georganiseerde database. Dat wij daaraan bijdragen, maakt ons werk interessant, elke dag weer. Wij zijn niet op de wereld om een beetje mooie rapporten te verkopen, maar we staan echt in de frontlinie. Die prestatiedruk is best een beetje verslavend.

Toenemende complexiteit

Wij zijn vandaag de dag enorm afhankelijk van technologie. De digitalisering gaat maar door en daar zit een keerzijde aan. Door de toenemende complexiteit en de steeds verdere verwevenheid van processen, kan er ook van alles misgaan. Daar zijn nog veel stappen in te zetten. Datagovernance wordt steeds belangrijker, maar ook het hebben van een goede back-up-strategie is cruciaal. We komen het dagelijks tegen: organisaties die denken dat ze hun back-ups goed geregeld hebben, terwijl ze in de praktijk onbruikbaar blijken te zijn. Maar als je slachtoffer wordt van een ransomware-aanval is het hebben van een goede back-up je redding. Als je daaraan bij kunt dragen, is dat heel waardevol.

Boeiend

Al die aspecten maken dat ik al ruim 25 jaar met heel veel plezier ‘rondploeter’ in de krochten van de databasewereld. Het is een enorm boeiend vakgebied en een levendig praktijkveld, en ik kan me hier nog wel even vermaken.

Nieuwsgierig?

Wil je meer eens vrijblijvend verder praten over onze dienstverlening en wat onze experts voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.