Direct naar content

Van het een komt het ander

Er was eens een klant met een hulpvraag. Voor deze klant doen wij geen regulier beheer en er is daartoe ook geen actieve monitoring ingericht. Het was de klant opgevallen dat er twee schijven op een SQL Server-instantie bijna vol waren gelopen. Normaliter wordt de schijf dan vergroot, het is tenslotte heel normaal dat databases groeien. Maar de klant zag dat er mogelijk meer aan de hand was, de transactielog-bestanden waren namelijk ook erg groot geworden, en vroeg of wij eens wilden onderzoeken wat er speelde. In deze blog vertelt Cindy Beernink, databaseconsultant bij OptimaData, over het belang van monitoring.

Cindy Beernink

DBA Consultant en Database Reliability Engineer
Cindy Beernink - DBA Consultant en Database Reliability Engineer

Onderzoek en oplossing

Wij zijn gestart met een onderzoek en dat wees uit dat de volledige back-up en ook de transactielog back-up een week niet hadden gelopen. De back-up was fout gegaan doordat de schijf was volgelopen. De klant heeft de disk voor de back-up vergroot en het is ons gelukt om de back-ups te maken. Maar….

Er is meer aan de hand

De verwachting was dat hiermee het probleem zou zijn opgelost. De disk vergroten was toch de oplossing? Ja, dat is een deel van het antwoord.  Normaal gesproken wordt bij het maken van transactielog-back-ups de vrijgekomen ruimte in de transactielog-bestanden gemarkeerd als niet gebruikte ruimte, hiermee voorkom je dat het logbestand teveel groeit en veel schijfruimte in beslag neemt.

Tenzij er nog open transacties zijn. Het probleem speelt zich hier af op een hoog beschikbaarheid-cluster. Er waren nog open transacties, omdat de databases aan het synchroniseren waren met de tweede replica. Dit kwam doordat de volledige back-up een week niet had gelopen en de transactielog-bestanden erg groot waren geworden.

Erger voorkomen

De synchronisatie is hersteld door de tweede replica te verwijderen van de hoog beschikbaarheidsgroep, volledige back-ups te maken, en de replica opnieuw toe te voegen aan de groep. Met deze actie hebben we ook ruimte vrijgemaakt op de schijf met de transactielog-bestanden.

Gelukkig heeft de klant geen hinder ondervonden van deze situatie, maar het had anders kunnen aflopen. Wanneer de tweede replica actief wordt, is de database niet meer beschikbaar. Als er geen ruimte meer is voor de transactielog-bestanden om te groeien, kan de database niet meer worden benaderd.

Monitoring

Kon dat probleem worden voorkomen? Jazeker. Deze situatie geeft aan hoe belangrijk monitoring is. Niet alleen om monitoring goed in te richten met de juiste signaleringen, maar ook om adequaat te reageren als er iets misgaat. Bedenk goed of er niet nog een vraag achter de vraag speelt. In deze situatie was er geen recente volledige back-up aanwezig, en zijn er ook synchronisatieproblemen ontstaan. Zo zie je maar weer, van het een komt het ander, als je niet op tijd kunt signaleren en reageren.

Meer weten?

Heb je twijfels of je set-up goed is ingeregeld of wil je eens sparren over een adequate monitoring? Voorkomen is beter dan genezen, neem eens vrijblijvend contact op, we helpen je graag verder.

Contact